Asociația Registrul Electronic al Animalelor Domestice și de Companie (R.E.A.D.C.) -Turda a obținut ieri, 23.01.2018, la Curtea Constituțională a României o victorie uriașă în favoarea tuturor proprietarilor de carnasiere domestice (câini și pisici) din România.
Datorită luptei pe care asociația noastră a dus-o de mai mulți ani împotriva abuzurilor din sistemul Sanitar- Veterinar, ieri, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că sintagma „numai după identificarea acestora”, cuprinsă în art. 134 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 155/2001, prin raportare la teza întâi a acestui articol, referitoare la „acţiunea de vaccinare antirabică a câinilor cu stăpân”, este neconstituțională.
Dreptul general al românilor la siguranță și sănătate publică era pus de ani de zile pe plan secundar din cauza acestei legislații cu dedicație, care condiționa vaccinul antirabic, gratuit și obligatoriu, de plata în privat și la libera negociere a microcipării, a carnetului și a înregistrării contracost în R.E.C.S-C.M.V.
Prin urmare, stăpânii de câini care nu-și permiteau să plătească pentru implantarea microcipului, carnet și înregistrare, nu puteau beneficia nici de vaccinul gratuit și obligatoriu pentru câinii lor.
Acțiunea anuală de vaccinare se desfășoară în luniile octombrie-februarie, iar acum, datorită victoriei noastre, toți cetățenii pot beneficia de vaccinul antirabic gratuit pentru animalele lor, fără a fi condiționați de plata unor costuri anexe.
Medicii veterinari de circumscripție sanitar veterinară din fiecare cartier, oraș, sat, comună, au obligativitatea de a vaccina antirabic și gratuit toți câini și pisicile și pot înscrie animalele în Registrul A.N.S.V.S.A.-Vaccinuri și Boli care este gratuit și obligatoriu pentru a fi raportat la O.I.E.
Menționăm că, prin această sentință, medicii veterinari pot aplica vaccinul antirabic gratuit și pot încasa contravaloarea manoperei plătite de la buget, sume care de peste 4 ani nu au fost obținute, fiind o pierdere la nivel de țară de cca. 84 milioane de euro.
Curtea Constituțională a României a înțeles pericolul care amenința sănătatea publică și bunăstarea animalelor și a luat decizia corectă, repunând în drepturi cetățenii.
Le mulțumim tuturor celor care ne-au susținut în lunga și anevoioasa noastră luptă împotriva structurilor corupte și vă solicităm ajutorul încă o dată, prin rugămintea de a multiplica această decizie spre informarea cetățenilor asupra drepturilor redobândite.