Vine în viața fiecăruia un moment în care trebuie să facă o alegere, și anume ce formă legală să aleagă pentru a-și desfășura activitatea. Problema e serioasă în cazul unor activități din sfera liber-profesioniștilor, acolo unde poți să ai mai mulți angajatori sau clienți, nu ești condiționat de un anumit program de muncă iar calitatea muncii este dată de aptitudinile și calificările tale. Aici ar intra, între altele, fotografii, ziariștii, programatorii, web-designerii, hair-stiliștii, cosmeticienii și așa mai departe.
Să fii salariat ar implica existența unui patron. Adică a unei persoane care să-și oprească o importantă parte din rezultatul muncii tale. Da, e marxism 101, dar spune-mi unde greșesc dacă tu, cu camerele tale foto, cu talentul și cunoștințele tale, care mergi cu mașina și benzina ta la un eveniment ca să faci fotografii trebuie să-i cedezi patronului o parte din venit și nu ar trebui să păstrezi tu întreg rezultatul muncii tale?
Cred că, din acest punct de vedere, calitatea de salariat iese din discuție, cu excepția faptului când este angajat la propria firma. Dar să zicem că veniturile nu sunt atât de mari încât să permită un SRL cu angajați.
Să comparăm avantajele și dezavantajele unui PFA și ale unui SRL fără angajați, structuri juridice folosite doar pentru ca să poți da factură clienților. Pentru că, vrei-nu vrei, aici este principala problema: clientul vrea factură ca să-și deducă cheltuiala. Dacă nu poți să emiți factură, nu ai acces la o mare parte a pieței.
Persoana Fizică Autorizată
Așadar, o PFA, Persoană Fizică Autorizată, are avantajul că poate fi înființată relativ ușor și ieftin. Ai nevoie de un sediu social, care poate fi apartamentul în care locuiești sau casa părinților (ai nevoie de un contract de comodat) și o vizită la Registrul Comerțului. Există persoane care susțin că ai putea chiar să te ocupi de contabilitate ca să mai economiseșți bani, însă, sfatul meu este să cauți un contabil autorizat care să te scutească de bătăile de cap. Dacă-l vei convinge să-ți și depună documentele la Fisc, ai scăpat de o mare problemă și de statul la cozi.
Principalul avantaj al unui PFA este că poți să cheltui banii pe măsură ce-i încasezi. Nu trebuie să aștepți finalul de an ca să transformi profitul în dividende. Ai grijă, însă, să mai lași și bani pentru plata impozitelor. Și de aici încep o serie de dezavantaje pentru că taxele și impozitele o să-ți consume cam jumătate din venituri. Ceea ce este destul de nasol dacă ai venituri mici.
Adică, dacă PFA-ul tău produce 5.000 de lei pe luna, o să rămâi cam cu puțin peste jumătate, dacă nu ai și alte cheltuieli. Vei plăti contribuția la sănătate chiar dacă ai sau nu venituri iar CASS-ul ăsta e un adevărat blestem pentru că te lasă fără mai mult de un sfert din venitul net.
Dacă produci datorii, vei răspunde cu patrimoniul propriu. Adică, dacă PFA-ul tău nu achita taxele sau facturile, o să ți se vândă mobila sau mașina ca să se achite acestea.
Concluzia este că alegi un PFA când ești la începutul activității și nu știi ce venituri vei avea, estimezi cel puțin 20% din venitul brut cheltuieli legate de afacerea ta sau investiții pe care poți să le pui pe cheltuieli și estimezi un venit net mai mic de 12 salarii minime pe economie (26.760 lei).
Societatea cu Răspundere Limitată
Există mai multe feluri de SRL (Societate cu Răspundere Limitată), dar nu intrăm în aceste amănunte. SRL înseamnă că firma răspunde doar în limita capitalului social: dacă acumulează datorii, ele nu vor afecta bunurile tale ca persoană fizică. Spre deosebire de PFA, sunt mai multe domenii în care poți activa (la PFA poți alege doar codurile CAEN ce privesc activitatea în care se dorește autorizarea PFA-ului). Firmele care produc un venit sub 65.000 de euro, indiferent de numărul de salariați, plătesc un impozit de doar 3% pe venit.
Așadar, fără contribuții la sănătate, fără contribuții la fondul de șomaj. Deocamdată. Ai nevoie obligatoriu de un contabil autorizat. Principalul dezavantaj este că încasezi banii dar nu-i poți folosi decât la finele anului, la încheierea exercițiului financiar.
Atunci se împart dividendele, care se impozitează. Un alt dezavantaj de care nu prea vorbește nimeni este că, dacă alegi varianta de SRL fără să fii și salariat al său, nu ai asigurare de sănătate. Decât dacă mai ai un contract de muncă în altă parte.
Concluzia este că un SRL este bun dacă ai venituri mai mari și cheltuieli sub 20% din venit, nu vrei să plătești CAS și CASS, ești plătitor de TVA sau ai salariați.
În final, fiecare alege. Dar, dacă ai un serviciu iar afacerea pe care o plănuiești este în afara acestuia, pentru un venit suplimentar, cea mai bună soluție este să alegi un SRL. Impozit mai mic, ai deja asigurarea de sănătate de la locul de muncă iar banii încasați îi poți scoate la finalul anului financiar, fără să te afecteze prea mult.