De câte ori revin din vacanțe, înainte de îmbarcare îmi fac timp să trec și prin magazinele “duty-free” din incinta aeroporturilor de pe care plec. Mai mult ca să casc gura, prețurile “exponatelor” fiind de regulă mai mari decât în magazinele obișnuite.
Uneori chiar mai cumpăr câte ceva, de regulă fleculețe. Cum ar fi această cremă balsamică aromatizată cu smochine (de fapt un oțet balsamic ceva mai consistent, dopat cu extract de smochine uscate).
Ca să se poată păstra suficient de mult și să arate și bine, conține conservanți, stabilizatori și coloranți. Adecătelea “chimicale” sau “E-uri” cum se zice popular.
Dacă vă sperie denumiri ca metabisulfit de potasiu (E 224), sorbat de potasiu (E 202), sulfit de amoniu-caramel (E 150d), gumă xantan (E 415), înlocuiți crema balsamică din rețetă cu 2 lingurițe de soluție diluată (9% v/v) de acid etanoic (E 260) în monoxid de dihidrogen (restul de 91% v/v) – detalii despre acest amestec de chimicale găsiți aici.
Iar restul poveștii despre salată îl aflați AICI.