Salată de cartofi cu păstrăv afumat

_100 copy

Cum vii dinspre Lacu Roșu, înainte de intrarea în Bicaz, pe dreapta, se află Păstrăvăria Cheița. Am aflat despre ea nu de mult, când, împreună cu un prieten din Iași, ne întorceam spre casă, după un drum lung prin Ardeal. Era vineri după amiază și călătoream de aproape cinci ore. Ne-am oprit la Cheița să ne potolim foamea. Pe afară era pustiu, doar vreo doi cățălandri întâmpinau mușteriii pe terasa pustie, în amurgul zilei de început de noiembrie. Am intrat în salonul încălzit de o imensă sobă de teracotă și am comandat câte un păstrăv. Clienți puțini la ora respectivă, doar două mese ocupate. În mai puțin de 15 minute a sosit și comanda noastră: câte un păstrăv zdravăn, tăvălit prin mălai și bine rumenit, alături de un boț de mămăligă proaspătă. Plus un castron mare, plin-ochi cu un minunat mujdei de usturoi.

Am dat gata și păstrăvii și mujdeiul, cam tot într-un sfert de ceas. Toată afacerea ne-a costat sub 40 de lei. N-am avut prea mult timp la dispoziție, așa că borșul de păstrăv recomandat de prietenul meu a rămas pentru o dată viitoare. În drum spre ieșire mi s-au lipit de mână 3 păstrăvi afumați pe care, ajuns acasă, i-am transformat într-o salată. O salată de cartofi cu păstrăv afumat, nițică ceapă, câteva măsline și o maioneză.

Continuare…