22.3 C
Bacau

Salvamontiștii băcăuani, mereu la datorie

De stiut!

Partie 27.01.16 060

Echipa salvatorilor montani din cadrul Serviciului Public Județean pentru Promovarea Turismului și Coordonarea Activității de Salvamont Bacău (SPJPTCAS), continuă seria exercițiilor de salvare pe care le efectuează periodic atât în zona montană, cât și pe pârtia de schi din stațiunea Slănic-Moldova.

Aceste acțiuni au ca scop prevenirea accidentelor, menținerea unui nivel cât mai înalt de pregătire a salvatorilor montani, precum și reducerea timpilor de intervenție în caz de nevoie.

Astfel, într-un moment de acalmie, când schiorii se aflau în binemeritata pauză de masă, echipa Salvamont a organizat ieri, 27.01.2016, un exercițiu complet de salvare pe pârtia de schi ,,Nemira”.

În jurul orei 15.30, un schior a fost găsit căzut pe pârtie de către salvatorii montani aflați în patrulare. Aceștia i-au alarmat pe cei din echipa de la bază, care în aproximativ 30 de secunde au ajuns la accidentat cu snowmobilul, targa Akya și trusa de prim ajutor. A fost examinată și evaluată starea persoanei accidentate, care prezenta un traumatism la coloana vertebrală și fractura gambei stângi. Imediat s-a procedat la imobilizarea acesteia cu salteaua vacuum, guler cervical și atele. După ce a fost anunțat Serviciul 112, accidentatul a fost transferat pe targa Akya și apoi transportat cu snowmobilul la punctul de prim ajutor aflat la baza pârtiei.

La sosirea ambulanței, persoana în cauză a fost predată personalului medical specializat în condiții de siguranță, misiunea fiind îndeplinită cu succes.

Mai tânăra echipă a salvatorilor montani din județul Bacău și-a început activitatea la finele anului 2013, în cadrul SPJPTCAS Bacău, instituție aflată în subordinea CJ Bacău.
În prezent, echipa este formată din șase salvatori montani care au urmat cursurile Școlii Naționale Salvamont de la Padina, școală patronată de Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România.

De asemenea, pentru creșterea calității actului de prim ajutor, membrii echipei au urmat și cursurile de prim ajutor calificat – paramedic, la Centrul de Formare SMURD – ISU Iași.
Echipa este completată cu salvatori montani voluntari care acționează împreună cu echipa de bază, în sprijinul persoanelor aflate în dificultate și care au nevoie de ajutor.
Baza Salvamont se află în stațiunea Slănic-Moldova, la baza pârtiei de schi ,,Nemira”, cea mai recentă și mai importantă investiție în turismul băcăuan inaugurată la sfârșitul anului 2014.

Romulus Dan BUSNEA

- Advertisement -

Ultimele stiri