Salvatorii montani din cadrul Serviciului Public Județean pentru Promovarea Turismului și Coordonarea Activității de Salvamont Bacău (SPJPTCAS) s-au aflat în ultima perioadă pe pârtia de schi ,,Nemira” din stațiunea Slănic-Moldova, unde și-au continuat pregătirile pentru deschiderea primului sezon de schi, alături de colegii din echipa tehnică a serviciului care administrează domeniul schiabil de la Slănic-Moldova.
Aflați sub directa coordonare a șefului de formație, cunoscutul alpinist și om de munte Gheorghe Coșa, cei șase salvatori montani au efectuat exerciții dificile de salvare de pe telescaun și au pregătit echipamentele din dotare: tărgi de transport și imobilizare, rucsacuri profesionale de prim ajutor, echipamente complete de alpinism pentru salvări montane, dispozitive SED etc. La toate acestea se adaugă o mașină de teren special dotată pentru zone greu accesibile (ATV), precum și un snowmobil, de care va fi atașată targa Akjia, o dotare de ultimă oră, care face posibilă micșorarea semnificativă a timpului de intervenție pe pârtie a salvamontiștilor în caz de accident.
„În această perioadă ne-am concentrat pe exersarea și perfecționarea tehnicilor de salvare și evacuare a persoanelor aflate pe telescaun. Instalația Leitner este nouă, modernă, foarte performantă, dar noi trebuie să fim pregătiți pentru orice situație. Exercițiile se desfășoară la înălțime, în condiții dificile, și cu toate acestea, salvatorii montani se încadrează în baremul de timp alocat pentru fiecare persoană evacuată. În toate ocaziile folosim cele cinci seturi de echipamente de salvare cu care este dotata instalația de transport, siguranța salvatorilor și a schiorilor fiind prima și cea mai importantă preocupare a noastră. Alături de noi acționează și jandarmii montani din Slănic-Moldova, cu care avem o bună colaborare și un schimb eficient de bune practici. Toate acestea constituie bune ocazii pentru ridicarea nivelului de pregătire pentru intervenţiile de iarnă”, a declarat Gheorghe Coșa.
Pe lângă activitățile desfășurate pe pârtia de schi, salvamontiștii băcăuani patrulează și pe traseele turistice de pe culmile principale ale munților Nemira, acolo unde s-a depus deja un strat de zăpada care depășește 30 de centimetri, întregind astfel cadrul extrem de pitoresc al împrejurimilor stațiunii.
,,Recomandăm turiștilor care vor să parcurgă aceste trasee să folosească echipament adecvat anotimpului, să-și planifice traseul în funcție de pregătirea fizică și experiența de munte. Este extrem de important ca cel puțin o persoană din grup să cunoască foarte bine traseul, atât în condiții de vară cât și de iarnă. Mai mult, o dată cu darea în folosinţă a pârtiei de schi de la Slănic-Moldova ne aşteptăm la un număr crescut de turişti, ceea ce va însemna un sezon plin și mult mai activ față de anii precedenți. Sperăm însă la cât mai puţine incidente pe pârtia de schi şi pe traseele montane”, a mai spus Gheorghe Coșa.
Echipa Salvamont Bacău și-a început activitatea la sfârșitul anului 2013. În prezent echipa este formată din șase salvatori montani care au urmat cursurile de atestare ale Școlii Naționale Salvamont de la Padina, școală patronată de Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România.
De asemenea, pentru creșterea calității actului de prim ajutor, membrii echipei au urmat cursurile de prim ajutor calificat – paramedic, la Centrul de Formare SMURD – ISU Iași.
Echipa este completată cu salvatori montani voluntari care acționează împreună cu echipa de bază, în sprijinul persoanelor aflate pe munte și care au nevoie de ajutor.
Împreună cu voluntarii de la asociațiile și cluburile cu profil montan salvamontiștii băcăuani au început din vara acestui an, remarcarea traseelor montane din munții Nemira, propunându-și relansarea turismului activ în județul Bacău.
Baza Salvamont se află în stațiunea Slănic-Moldova, la baza pârtiei de schi Nemira.
Pentru informații suplimentare, poate fi accesat siteul www.partianemira.ro
Romulus Dan BUSNEA