sâmbătă 25 mai 2024

.

Câteva sfaturi înțelepte pentru...

Deși este foarte obișnuit ca fetele - și băieții - să-și găurească urechile,...

Reacția unei fetițe ieșite...

Cele două săptămâni petrecute de Alessia, alături de părinți, într-un centru de carantină...

Viața în stil minimalist....

Multă lume are impresia că a locui într-o garsonieră este o plăcere rezervată...

Sacrificii pentru frumusețe. Avantajele...

Faci ce vrei, dar știi ce faci? Vorba asta e importantă mai mult...
AcasăOrasulSăptămâna Europeană a...

Săptămâna Europeană a Mobilității, la Comănești

Primăria orașului Comănești și Centrul de Informare Europeană „Europe Direct Valea Trotușului Comănești” au organizat sâmbătă, 22 septembrie, în orașul Comănești, o serie de evenimente cu ocazia ,,Săptămânii Europene a Mobilității”, cu tematica „Multimodalitatea”, iar sloganul a fost „Combină şi deplasează-te!”.

A devenit deja o tradiţie ca în perioada 16 – 22 septembrie, să aibă loc ,,Săptămâna Mobilităţii Europene”. În această perioadă, în majoritatea țărilor din Uniunea Europeană sunt organizate activităţi de conştientizare a populaţiei cu privire la necesitatea schimbării structurii transportului urban şi promovării modalităţilor de transport nepoluante.

Având în vedere că transportul urban este şi în Comănești o importantă sursă de poluare, autoritățile și instituțiile publice locale doresc să continue procesul de conştientizare a populaţiei cu privire la necesitatea schimbării modului de abordare a transportului urban, drept pentru care și în acest an au fost organizate o serie de activități, precum „Crosul sănătății”, concurs de alergare și plimbare cu bicicleta adresat tuturor doritorilor de mișcare în aer liber, cu startul de la Centrul de Agrement ,,Trotuș – Ionuț Iftimoaie”; ,,Mountain Bike Galion”, concurs de mountain bike pentru doritori cu vârste începând de la 10 ani +, cu startul din Zona de agrement ,,Galion”; ,,Kids Mobility”, ateliere de jocuri, face painting, desene pe asfalt, în Parcul Central al orașului Comănești.

Parteneri și sponsori: CAR Progresul Comănești, CAR Prietenia Comănești, Lions Club Comănești și Crucea Roșie Română – Subfiliala Comănești.

Săptămâna Europeană a Mobilității este o inițiativă a Comisiei Europene, prin care, în fiecare an, între 16 și 22 septembrie, se încearcă găsirea de soluții inovatoare la problemele actuale de mobilitate urbană, potrivit site-ului ec.europa.eu. De asemenea, se prezintă cetățenilor alternative sustenabile de mobilitate, cu scopul de încuraja autoritățile locale să îi determine pe cetățeni să ia decizii sustenabile în ceea ce privește transportul.

Conform datelor OMS, mai mult de 2 milioane de oameni mor anual din cauza influenţei negative a factorilor de mediu, iar alte peste 210 milioane suferă de boli pulmonare. În 2005, pe glob au decedat peste 3 milioane de persoane din cauza bolilor pulmonare. Potrivit OMS, în următorii 20 de ani bolile pulmonare legate de calitatea aerului atmosferic vor ocupa unul din primele locuri în morbiditatea populaţiei, sursa principală de poluare a aerului fiind transportul urban.

Mai trebuie menționat că peste 30 la sută dintre adulţii europeni sunt insuficient activi din punct de vedere fizic (OMS, 2002), iar viaţa sedentară determină creşterea riscului pentru bolile cardio vasculare, accidentele vasculare cerebrale, obezitate şi diabetul zaharat tip II. În majoritatea ţărilor europene, creşterea obezităţii a fost între 10 și 40 la sută între anii 1980-1990.

De când a fost introdusă în 2002, impactul Săptămânii Europene a Mobilităţii a crescut rapid, atât în Europa cât şi în lume. În 2011, s-a înregistrat oficial în campanie un număr record de 2.268 de oraşe, reprezentând peste 150 de milioane de cetăţeni.

Romulus Dan Busnea

De citit!

Tânăr reținut pentru tâlhărie în orașul Comănești

La data de 29 martie a.c., sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Moinești, polițiștii din cadrul Poliției orașului Comănești au pus în aplicare 3 mandate de percheziție domiciliară într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunii de tâlhărie. Un tânăr...

Bărbat din Onești amendat de două ori în aceeași zi pentru depășirea limitelor de viteză

În data de 30 martie a.c., în jurul orei 08:30, un echipaj de poliție din cadrul Biroului Rutier Onești a depistat un conducător auto în vârstă de 44 de ani, pe Calea Brașovului din localitate, în timp ce conducea...

Traficant de droguri prins în flagrant

Polițiștii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bacău, în colaborare strânsă cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Bacău, au desfășurat o operațiune de amploare ce a condus la documentarea activității infracționale a trei persoane implicate în traficul...