sâmbătă, septembrie 30, 2023

Câteva sfaturi utile pentru orice angajat

Sunt o grămadă de site-uri unde poți...

Ce se poate întâmpla dacă nu ne tratăm hernia de disc

Hernia de disc a coloanei vertebrale este...

Ce trebuie să știi când cumperi cărți vechi

Din cauza pandemiei, a restricțiilor, a întregii...

Săptămâna Europeană a Mobilității, la Comănești

OrasulSăptămâna Europeană a Mobilității, la Comănești
- Advertisement -

sme-2

La Comănești, Săptămâna Europeană a Mobilității (16 – 22 septembrie 2016), cel mai mare eveniment global dedicat transportului urban sustenabil, este marcată printr-o serie de activități care se vor desfășura joi, 22 septembrie a. c., în organizarea Primăriei orașului Comănești, Centrului de Informare Europeană ,,Europe Direct Comănești” și Direcției Județene pentru Sport și Tineret Bacău.

În acest an, campania se desfășoară sub sloganul „Mobilitate inteligentă. Economie puternică”, având ca temă „Mobilitatea inteligentă şi eficientă. O investiţie pentru Europa!”, cu scopul de a promova formele alternative de transport ecologic și de a sublinia faptul că mobilitatea sporeşte în mod clar calitatea vieţii în oraşe, ajutând la reducerea poluării aerului, a poluării fonice, a accidentelor şi la reducerea numărului persoanelor obeze.

,,Prin participarea la acest eveniment, ne dorim să facem tot mai cunoscute beneficiile aduse mediului înconjurător și sănătății personale prin folosirea mijloacelor alternative de transport. Activitățile din programul manifestărilor pe care le organizăm vor promova în special mersul pe jos, cu bicicleta, precum și mișcarea în aer liber, ca un stimulent pentru toți cetățenii de a participa în modul cel mai activ la creşterea calităţii vieţii lor”, a precizat Viorel Miron, primarul orașului Comănești.

,,Joi, 22 septembrie, începând cu orele prânzului, comăneștenii vor fi invitați să renunțe la mersul cu mașina sau cu mijloacele de transport, în favoarea activităților dedicate ,,Zilei Fără Autoturism” (,,Car-Free Day”), ce reprezintă un îndemn adresat întregii comunități de a contribui la păstrarea unui mediu curat, atât de necesar pentru sănătatea noastră”, a declarat Narcis Jitaru, coordonatorul Centrului ,,Europe Direct Comănești”.

Programul manifestărilor de la Comănești, joi, 22 septembrie 2016

Ora 09.00: Crosul sănătății” – concurs de alergare adresat tututor doritorilor de mișcare în aer liber, cu startul de la Centrul de Agrement ,,Trotuș”;

Ora 14.00: ,,Mountain Bike Galion” – concurs de mountain bike pentru doritori cu vârste începând de la 10 ani +, cu startul din zona de agrement ,,Galion”;

Ora 17.00: ,,Kids Mobility” – ateliere de jocuri, face painting, desene pe asfalt, în Parcul Central al orașului Comănești.

Săptămâna Europeană a Mobilității este o inițiativă a Comisiei Europene, prin care, în fiecare an, între 16 și 22 septembrie, se încearcă găsirea de soluții inovatoare la problemele actuale de mobilitate urbană, potrivit site-ului ec.europa.eu. De asemenea, se prezintă cetățenilor alternative sustenabile de mobilitate, cu scopul de încuraja autoritățile locale să îi determine pe cetățeni să ia decizii sustenabile în ceea ce privește transportul.

Din 2002, de când a fost lansată campania, impactul a fost major, atât în Europa cât și în lume, foarte mult orașe alăturându-se campaniei și un număr mare de măsuri permanente, în special cu privire la infrastructura pentru ciclism, plimbări, de reducere a traficului etc fiind implementate, În inițiativa CE din 2002, se arată că evenimentele ce se desfășoară anual în săptămâna 16 – 22 septembrie ar trebui să îi determine pe cetățeni să încerce și alte mijloace de transport și să încurajeze discuția despre dezvoltarea unui transport urban sustenabil. De asemenea, aceste evenimente ar trebui să permită administrațiilor orașelor și business-urilor să testeze inițiative de transport noi, cum ar fi ariile pietonale, vehiculele electrice, rețele de transport pentru biciclete și autobuze pentru navetă.

Obiectivele campaniei:

Promovarea „mobilitatii inteligente” ca modalitate de a reduce poluarea aerului, poluarea fonica, numarul accidentelor de circulatie şi a risculului pentru suprapondere/ obezitate si alte boli cronice.
Promovarea „economiei verzi”, care consumă puţină energie şi poluează puţin, obiectiv asumat de UE prin adoptarea unor tinte concrete pentru a fi atinse până în anul 2020. Acestea includ: reducerea cu 20% a emisiilor de gaze cu efect de seră; creşterea cu 20% a eficienţei energetice; o cotă de 20% din consumul total de energie să fie energii regenerabile; conştientizarea publicului cu privire la necesitatea de a acţiona împotriva poluării cauzate de creşterea traficului în mediul urban.

Conform datelor OMS, mai mult de 2 milioane de oameni mor anual din cauza influenţei negative a factorilor de mediu, iar alte peste 210 milioane suferă de boli pulmonare. În 2005, pe glob au decedat peste 3 milioane de persoane din cauza bolilor pulmonare. Potrivit OMS, în următorii 20 de ani bolile pulmonare legate de calitatea aerului atmosferic vor ocupa unul din primele locuri în morbiditatea populaţiei, sursa principală de poluare a aerului fiind transportul urban. Mai trebuie menționat că peste 30 la sută dintre adulţii europeni sunt insuficient activi din punct de vedere fizic (OMS, 2002), iar viaţa sedentară determină creşterea riscului pentru bolile cardio vasculare, accidentele vasculare cerebrale, obezitate şi diabetul zaharat tip II. În majoritatea ţărilor europene, creşterea obezităţii a fost între 10 și 40 la sută între anii 1980-1990.

De când a fost introdusă în 2002, impactul Săptămânii Europene a Mobilităţii a crescut rapid, atât în Europa cât şi în lume. În 2011, s-a înregistrat oficial în campanie un număr record de 2.268 de oraşe, reprezentând peste 150 de milioane de cetăţeni.

Romulus Dan BUSNEA

Alte titluri