Saramură de crap

Mie, astă saramură de crap îmi stă pe creier de aproape un an de zile. Mai precis din 3 decembrie 2016 când, în drumul de întoarcere dinspre Piatra Neamț spre Bacău, ne-am oprit la Pensiunea Rechinul, din Costișa (o comună la graniță dintre județele Bacău și Neamț, cu puțin înainte de intrarea în Buhuși). Se zvonea că acolo se prepară un pește nemaipomenit. Eu mi-am luat ceva păstrăv la grătar, însă comesencele mele vrut-au musai saramură de crap, care arăta într-un fel extraordinar. Cam așa:

 
Saramura Pensiune Rechinul
 
Recent, într-una din multele zile cu dezlegare la pește din Postul Crăciunului, ne-am nimerit în Selgros când tocmai se fileta un imens crap de captură. N-am idee cât de mare fusese, dar o jumătate de pește gata filetat bătea cam la vreo 3 kilograme. Am luat rapid o bucată de file (cam de 950 g), că se vindea mai rău decât pâinea caldă.

 
113
 
107
 
114
 

O treime am congelat-o, iar din restul am pregătit vreo șase bucăți, numai bune întru satisfacerea pretențiilor culinare a 4 – 5 persoane, cărora le-am servit o saramură de crap, a cărei rețetă de preparare (inclusiv poze) o găsiți doar AICI.