27.2 C
Bacau

Sărbătoare închinată sănătății și mișcării, la Comănești

De stiut!

CID 3

Centrul de Informare Europeană ,,Europe Direct Comănești” și Primăria Comănești organizează sâmbătă, 20 septembrie a.c., cu începere de la ora 10.00, o serie de activități de ,,mișcare pentru sănătate”, dedicate ,,Săptămânii Mobilității Europene 2014”, eveniment susținut și realizat de către Comisia Europeană, în perioada 16 – 22 septembrie a.c.

Cu mic, cu mare, comăneștenii sunt invitați în parcul central al orașului, locul de unde, cu bicicleta sau pe jos se vor angrena într-o plimbare pe traseul turistico-montan stabilit de organizatori: parcul central – faleza orașului – zona de agrement Galion – cartierul Podei – puntea pietonală peste râul Trotuș – centrul orașului.

Aflat la cea de a doua ediție, evenimentul își propune să puncteze în conştiinţa comăneștenilor și nu numai, importanţa deosebită pe care o reprezintă un climat sănătos în viaţa cotidiană, prin utilizarea zilnică a mijloacelor de transport nepoluante – biciclete, role, mersul pe jos.

,,Poluarea aerului afectează și mediul, rezultând o acidifiere, o pierdere a biodiversității, epuizarea stratului de ozon și schimbările climatice. Traficul urban este o sursă tot mai mare de poluare a aerului – în special atunci când vine vorba de pulberi în suspensie și dioxid de carbon. Prin urmare, autoritățile locale, cu sprijinul celorlalți factori responsabili, ai instituțiilor publice locale, au responsabilitatea de a dezvolta strategii de transport urban care îndeplinesc condiţiile mobilităţii, protecția mediului, îmbunătățirea calității aerului, de a face din oraș un loc mai bun pentru a trăi”, a declarat ing. Narcis Jitaru, coordonatorul Centrului ,,Europe Direct Comănești”.

,,Săptămâna Mobilităţii Europene” reprezintă o campanie anuală, la nivel european, pe tema mobilităţii urbane durabile. Romania s-a aliniat începând cu anul 2002 la această initiaţivă, prin organizarea în tot mai multe comunităţi a unor acţiuni educative pentru sensibilizarea cetăţenilor în vederea utilizării mijloacelor de transport nepoluante.

Activităţile din acest an se desfăşoară sub deviza „Străzile noastre, alegerea noastră”, care încurajează oamenii din întreaga Europă pentru a crea tipul de oraș în care vor să trăiască. Printr-un astfel de demers, se dorește responsabilizarea cetăţenilor cu privire la acţiunile de protecţie a mediului înconjurător, cât şi conştientizarea opiniei publice asupra posibilităţilor de îmbunătăţire a calităţii vieţii în mediul urban.

Străzi mai puţin aglomerate, mai puţin zgomot, aer curat – este alegerea locuitorilor din cele 30 de oraşe din România, precum și din cele peste 1.700 de orașe din Uniunea Europeană, cărora li s-a alăturat și orașul Comănești.

Obiectivul ,,Săptămânii Mobilităţii Europene 2014” este de a încuraja autoritățile publice locale și cetăţenii care locuiesc în zone urbane să recurgă la reproiectarea străzilor și spațiilor publice în favoarea oamenilor.

Romulus Dan BUSNEA

- Advertisement -

Ultimele stiri