duminică 23 iunie 2024

.

Ce dăm de mâncare...

Indiferent dacă pisica ta este o mâncătoare pretențioasă sau nu, probabil că te...

Când ar trebui să-ți...

Prostata este atât o glandă accesorie a sistemului reproducător masculin, cât și un...

Sustenabilitatea și bicicletele: O...

În era noastră modernă, cu schimbări climatice tot mai evidente și o conștientizare...

Câteva trucuri pe care...

Pistolul de lipit este un instrument versatil care poate fi folosit pentru lipirea...
AcasăActualitateSportSĂRBĂTOARE SPORTIVĂ LA...

SĂRBĂTOARE SPORTIVĂ LA ONEȘTI. ÎNTÂLNIREA CU O STEA DIN CONSTELAȚIA VALORILOR: NADIA COMĂNECI

bex 6

Într-o atmosferă destinsă, caldă și festivă, la Sala Polivalentă ,,Nadia Comăneci” din municipiul Onești, a avut loc joi, 21 noiembrie a.c., Gala aniversară prilejuită de împlinirea a 40 de ani de la constituirea Clubului Sportiv Municipal Onești (CSM), de activitate în serviciul înaltei performanțe sportive din România, club ce și-a pus pecetea definitiv asupra sportului românesc, prin succesele sportivilor săi obținute de-a lungul timpului. Un club de tradiție, care a dat țării zeci de campioni olimpici, mondiali și europeni, un club și un oraș ce au dat pe unul dintre cei mai mari, mai apreciați și mai cunoscuți sportivi ai planetei din toate timpurile: Nadia Comăneci.

Evenimentul, care s-a transformat într-un spctacol de înaltă ținută, a fost organizat de CSM Onești, cu sprijinul autorităților locale și în parteneriat cu TVR 2 și mass-media locală. Ceremonia a fost deschisă de Imnul Național interpretat de Alexandra Ungureanu, urmat de discursul fostului director al clubului oneștean, Gheorghe Grunzu, care, deși a împlinit venerabila vârstă de 90 de ani, a impresionat numerosul public prin vitalitatea sa, prin imboldul pe care l-a dat tinerei generații, cea care trebuie să ducă mai departe ștafeta performanțelor sportive.

Invitatul de onoare la Gala aniversară a fost ,,Zeița de la Montreal”, Nadia Comăneci, prima gimnastă a lumii care a primit nota 10 după prestația ei la paralele din cadrul Jocurilor Olimpice de la Montreal (1976), numită de postul ,,ABC News” și ,,Ladies Home Journal”, printre cele mai importante o sută de femei ale secolului XX.

Cu această ocazie, Nadiei i s-a conferit titlul de președinte de onoare al clubului ce a consacrat-o ulterior în galeria marilor vedete ale sportului mondial, primind din partea dnei Ingrid Istrate – directorul CSM Onești, o plachetă aniversară în semn de apreciere pentru întreaga carieră pusă în slujba sportului românesc.

Premii speciale au primit și alți foști mari campioni ai clubului din Onești, printre care s-au numărat fostul luptător Vasile Pușcașu (în 1988, la Seul, România obţinea medalia 200 din istoria participărilor sale la Jocurile Olimpice, în urma câștigării finalei la categoria 100 de kilograme la lupte libere de către Vasile Pușcașu, cel ce devenea astfel, primul campion olimpic din ţara noastră în această disciplină; de atunci, niciun alt luptător român nu a mai urcat pe prima treaptă a podiumului la Olimpiadă), fosta canotoare Florica Lavric (campioană olimpică la Los Angeles, de două ori vicecampioană mondială şi de nenumărate ori pe podiumul balcanic şi naţional), cei doi primind din partea autorităților locale și titlul de ,,Cetățean de Onoare al Municipiului Onești”. Lor li s-au adăugat alți foști mari campioni ai clubului, printre care Luminiţa Milea, Anca Grigoraş, Georgeta Gabor, Teodora Ungureanu, Gheorghe Maftei, Gelu Radu (la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, devine vicecampion olimpic, cucerind medalia de argint, medalie cu atât mai valoroasă cu cât a fost prima obţinută de delegaţia română la această ediţie a Jocurilor Olimpice; astfel, Radu Gelu a devenit posesorul medaliei olimpice jubiliare cu nr. 125).

bex 7 (3)La gala de la Onești au fost prezente numeroase personalităţi din lumea sportului: Ilie Năstase, fostele atlete Gabriela Szabo şi Doina Melinte, fostele gimnaste Andreea Răducan, Monica Roşu, Simona Amânar, reprezentantul COSR, Violeta Beclea Szekely, ministrul Tineretului şi Sportului, Nicolae Bănicioiu, preşedintele FR Haltere, Nicu Vlad, preşedintele FR Gimnastică, Adrian Stoica. Din partea oficialităților locale, au fost prezenţi primarul municipiului Oneşti, Laurenţiu Neghină şi preşedintele Consiliului Judeţean, Dragoş Adrian Benea.

Clubul din Onești i-a premiat și pe cei mai buni sportivi și antrenori ai anului, primele locuri fiind ocupate la categoria sportivi de atleta Mirela Lavric (campioană mondială şi europeană de tineret la 800 de metri şi multiplă medaliată la competiţii interne şi internaţionale, desemnată și prima sportivă a României pe anul 2013), iar la antrenori, de Viorica Pintilie, tehnicianul care s-a ocupat de pregătirea Mirelei Lavric.

Nu au lipsit de la această gală nici premiile acordate mass-media, care au relatat de-a lungul anilor despre rezultatele de excepție ale sportivilor oneșteni, printre aceștia numărându-se: fostul comentator, om de radio și televiziune Cristian Țopescu (Diplomă de Excelență, înmânată de Nadia Comăneci), Ion Stănici – directorul de marketing al revistei ,,Sport Revolution”, Dorin Arădăvoaicei – consilier de imagine al CSM Onești și senior editor al aceleiași reviste, jurnalistul Dana Lungu – directorul RTV KIT Onești etc.

,,Istoria clubului nostru a fost scrisă de mari sportivi, pe care i-au unit nu doar performanța, ci și spiritul de echipă, mândria de a fi români”, a spus dna Ingrid Istrate – directorul CSM Onești, căreia i-a fost înmânată o plachetă în semn de recunoaștere și apreciere a clubului oneștean. Conducerea CSM Onești i-a premiat și pe cei mai buni zece sportivi din istoria clubului, sportivii cu cele mai mari performanțe la jocurile olimpice, campionatele mondiale și campionatele europene, printre cei premiați aflându-se și Nadia Comăneci, originară din Onești, fostă elevă și sportivă legitimată la CSM Onești.

Festivitatea de premiere s-a desfășurat în alternanță cu momente de spectacol susținute de Alexandra Ungureanu, componenții lotului național de gimnastică aerobică îndrumați de antrenoarea Marcela Fumea, artiști și sportivi din municipiul Onești, în prezentarea Alinei Alexoi, transmisiune asigurată în direct de TVR 2.

,,Atmosfera a fost una cu totul specială, organizarea ireproșabilă, iar momentele emoționante au dat savoarea unui spectacol de bun gust. Îi felicit cu acest prilej pe toți cei implicați, în mod special pe sportivii clubului CSM Onești, care în afara rezultatelor de excepție obținute, ne-au dat o lecție de modestie și ne-au demonstrat că mai presus de orice năzuințe trebuie să se stea onoarea, demnitatea, bucuria competiției, mentalitatea de învingător”, a declarat dl Dragoș Benea, președintele CJ Bacău.
Grație Danei Lungu, am fost părtaș la acest eveniment, unul cu o conotație specială pentru viața mea: întâlnirea cu cea mai mare gimnastă a lumii, Nadia Comăneci, fosta mea colegă de școală pe parcursul perioadei în care lotul de gimnastică din care făcea parte, efectua cantonamente la Slănic-Moldova.

Înainte de începerea spectacolului, m-am apropiat sfios de Nadia, prezentându-mă și oferindu-i cu mult drag volumul meu ,,Povestea unui colț de rai Slănic-Moldova”, carte ce cuprinde și secvențe din viața noastră de școlari, de pe vremea când împărțeam aceeași bancă la școala din stațiune. Ne-am privit preț de câteva momente cu o oarecare uimire (căci au trecut ceva ani peste noi, amândoi fiind născuți în 1961), după care, am închegat un scurt dialog, ușor gâtuit și plin de emoție, derulând foarte pe scurt filmul de dinainte de Montreal, atunci când se contura frumosul vis al viitoarei campioane…

(Va urma)
Romulus Dan Busnea

De citit!

Paradă de datini și obiceiuri de iarnă pe Valea Trotușului

Întreaga vale a Trotușului a îmbrăcat straiele marii sărbători creștine a Nașterii Domnului, Crăciunul.În toată această perioadă și până la finele anului 2017, în localitățile din această frumoasă zonă au răsunat glasurile colindătorilor, într-o atmosferă de de voie...

,,Zilele Orașului Comănești” – Programul complet al manifestărilor

"Zilele orasului Comanesti 2017” (4 - 6 august) încep astăzi, 4 august, la ora 10.30, cu un ceremonial militar-religios închinat eroilor căzuți în Primul Război Mondial, care va avea loc la Cimitirul Internațional al Eroilor din Comănești, cu participarea...

Zilele Orașului Comănești 2017

Un weekend incendiar îi așteaptă pe comăneșteni, care sunt invitați de către oficialitățile locale la o nouă ediție a manifestărilor prilejuite de ,,Zilele Orașului”.Astfel, în cele trei zile de sărbătoare (4 - 6 august), localnicii, dar și cei...