marți 12 noiembrie 2024

.

Tot ceea ce trebuie...

Există mai multe modele diferite disponibile. Deși este tentant să alegeți primul model...

Ce cauzează bilirubina crescută?

Bilirubina este o substanță gălbuie în sângele dumneavoastră. Se formează după ce celulele...

Investește în confort și...

Brașov, un oraș plin de istorie și frumusețe, atrage tot mai mulți investitori...

De ce nu se...

Mai cu seama în ultimii ani, dar și mai înainte, am auzit patroni...
AcasăOrasulSărbătoarea Crăciunului ,,pe...

Sărbătoarea Crăciunului ,,pe vechi”, în stațiunea de la poalele Nemirei

Turiști din Republica Moldova și din țară au luat cu asalt stațiunea Slănic-Moldova, cu ocazia sărbătorilor de iarnă pe stil vechi. Gazdele s-au pregătit pentru a-i întâmpina așa cum se cuvine, oferindu-le petreceri pe cinste, într-un decor natural superb, chiar dacă zăpada lipsește cu desăvârșire. În plus, autoritățile locale le-au oferit vizitatorilor un regal de datini și obiceiuri de iarnă după rit vechi, manifestare care s-a desfășurat sâmbătă, 6 ianuarie, pe Terasa ,,Cazino”.
Ansambluri folclorice și formații de colindători, urători, capre și urși au evoluat pe scenă, într-un spectacol plin de culoare și dinamism, printre participanți numărându-se Ansamblul ,,Cununa Muntelui”,,,Gospodarii de pe Valea Asăului”, ,,Ursul” de la Dărmănești și Slănic-Moldova, ,,Capra” de la Cerdac, Ceata Boiștii, Ceata de urși de la Comănești.

Organizatorii au mai oferit celor prezenți plăcinte și pahare cu vin fiert și au urat , ,,La mulți ani!” tuturor celor care sărbătoresc Sf. Ioan.

Despre tradiții şi obiceiuri în ziua Crăciunului pe stil vechi

Crăciunul pentru creștinii ortodocși de rit vechi este sărbătorit pe 7 ianuarie. Calendarul iulian sau pe stil vechi este decalat cu 13 zile față de calendarul oficial. Biserica Ortodoxă Română a trecut la noul calendar pe 1 octombrie 1924.

Potrivit vechiului calendar iulian, sărbătoarea Naşterii Domnului Iisus Hristos, stabilită pe 7 ianuarie, este prefaţată de seară de Ajun, când copiii şi tinerii îmbrăcaţi în costume tradiţionale, având colaci legaţi cu ştergare înflorate, colindă pe la casele rudelor şi prietenilor, în cete, pentru a aduce vestea cea bună a Naşterii Pruncului Sfânt.

Crăciunul pe rit vechi 2017. După ce colindătorii se întorc la casele lor, familiile tradiţionale se reunesc la o masă de post, denumită ,,Cina Sfântă”, după răsăritul primei stele pe cer, semnificaţie a astrului ce i-a călăuzit pe magi către locul Naşterii Mântuitorului.

Pe masa din Ajunul Crăciunului, ortodocşii de stil vechi pun aceleaşi bunătăţi de post specifice Sărbătorilor. Moldovenii, ardelenii sau minorităţile de ruşi lipoveni, bulgari, ucraineni sau sârbi pregătesc câte 12 feluri de mâncare, în numele apostolilor. Compotul de prune afumate, grâul fiert cu nucă sau sarmalele de post cu hribi, pipinci (ciuperci) cu usturoi sunt mâncărurile care anunţă, în noaptea Naşterii Domnului, o mare Sărbătoare.

Crăciunul pe rit vechi 2017. Masa de Crăciun a ruşilor lipoveni include bucate specifice cum ar fi haladet (o piftie specială, care se serveşte cu hrean), lapşa (tăiţei fierţi în supă de pasăre), sărmăluţe în foi de viţă-de-vie sau varză. Nu lipseşte peştele, care se regăseşte preparat în ciorbă de perişoare sau chifteluţe. La deşert se servesc cozonac cu nucă, colţunaşi cu brânză (vareniki) şi alte specialităţi ruseşti. Imediat după masă încep să apară şi colindătorii, care cântă în casă, în faţa icoanei. Singurul colind este o cântare bisericească, ,,Hristos Rajdaetsea”. Colindul începe de la preotul satului şi continuă la restul gospodăriilor.
Pentru ucrainenii din Maramureş, sărbătorirea Naşterii Mântuitorului se face potrivit obiceiurilor moştenite de generaţii. În Ajunul Crăciunului se mănâncă de post, dar tradiţia cere ca pe masă să fie aşezate nouă feluri de mâncare, ce simbolizează bogăţia de peste an. Cea mai importantă mâncare este ,,hrebleanca”, o mâncare făcută din ciuperci gătite cu zeamă de varză. De asemenea, nu poate lipsi de pe masă grâul fiert, simbol al roadelor bogate, sau peştele. Un obicei aparte este acela că picioarele mesei sunt legate cu un lanţ iar acesta rămâne aşa până la Bobotează, pentru ca binele să rămână în casă.

Crăciunul pe rit vechi 2017. În seara de Ajun, după apusul soarelui şi până înainte de miezul nopţii, sunt aşteptaţi copiii la colindat. La ora 12 noaptea se merge la biserică, la snocne, cum se numeşte slujba de la miezul nopţii. După slujbă, în biserică se colindă iar din repertoriu nu lipseşte cea mai veche şi mai lungă colindă, care conţine 17 strofe. În dimineaţa de Crăciun, toată lumea merge din nou la biserică, unde un grup de tineri vine cu Viflaimul.

Sârbii, pe lângă bucatele speciale pe care le pregătesc cu acest prilej, aprind la miezul nopţii de ajun banjakul (o creangă de stejar), pentru că arzând, acesta aduce în viaţa lor bunăstare, fericire şi noroc. Până la miezul nopţii se mănâncă doar mâncăruri de post iar sub feţele de masă se pun, conform tradiţiei, bani şi fân, acestea urmând să fie scoase doar la Bobotează (19 ianuarie). Atunci fânul va fi dat animalelor din gospodărie.

Crăciunul pe rit vechi 2017. Crăciunul pe stil vechi îl sărbătoresc şi românii care fac parte din Biserică Ortodoxă de Stil Vechi, stilistă, cum este denumită popular (nerecunoscută canonic de nici o biserică ortodoxă). Pentru aceştia, sărbătoarea Naşterii Domnului se face potrivit cu tradiţiile locului, cea mai mare parte dintre ei aflându-se în Moldova.

Naşterea Mântuitorului este sărbătorită şi de basarabeni, tot pe 7 ianuarie. Cele două mitropolii care activează pe teritoriul Republicii Moldova (Mitropolia Basarabiei, ce aparţine canonic de Patriarhia Română, şi Mitropolia Moldovei, care aparţine Patriarhiei Ruse) sunt pe stil vechi. În Basarabia există obiceiul ca Ajunul Crăciunului să fie aşteptat cu pâine. Gospodinele coc din aluat ,,crăciunelul”, un colac mic în forma cifrei opt, dar şi ,,ajunelul”, care nu completează optul, adică doar vesteşte apropierea ajunului Naşterii Domnului. Aceşti doi colaci se agaţă, împreună cu flori de busuioc, la icoană şi se ţin până la Sf. Gheorghe, când se scot şi se dau la animale, ca să la păzească de rele.

Crăciunul pe rit vechi 2017. În ziua de Crăciun, fiecare creştin ortodox de rit vechi merge la biserică, la Liturghie, apoi, la prânz familiile se reunesc la masa tradiţională, cu preparate din purcel de lapte fript la jar, sarmale, peşte, ciorbe şi borşuri, zacuscă, totul stropit din abundenţă cu vin rubiniu şi votcă. (Sursa: www.ziarulunirea.ro)

Romulus-Dan BUSNEA

De citit!

Reținut de polițiști după ce a condus un autoturism sub influența alcoolului

La data de 19 octombrie a.c., polițiștii Secției 7 Poliție Rurală Brusturoasa au depistat în flagrant delict, un bărbat de 55 de ani, din comuna Palanca, în timp ce conducea un autoturism în localitate, aflându-se sub influența băuturilor alcoolice.               În...

Reținut de polițiști după ce a sustras un autoturism și l-a condus băut și fără permis

 La data de 20 octombrie a.c., polițiștii Serviciului Rutier au fost sesizați despre faptul că, în comuna Lespezi a avut loc un eveniment rutier soldat cu pagube materiale.               Din primele verificări a reieșit faptul că, un tânăr de 21 de...

10 moduri de a verifica dacă piesele auto sunt de calitate

Când vine vorba de întreținerea sau reparația mașinii, alegerea unor piese auto de calitate este esențială pentru siguranța și performanța vehiculului. Este important să știi cum să verifici dacă piesele pe care le achiziționezi sunt autentice și durabile. Iată...