vineri 12 aprilie 2024

.

Câteva sfaturi înțelepte pentru...

Deși este foarte obișnuit ca fetele - și băieții - să-și găurească urechile,...

Reacția unei fetițe ieșite...

Cele două săptămâni petrecute de Alessia, alături de părinți, într-un centru de carantină...

Viața în stil minimalist....

Multă lume are impresia că a locui într-o garsonieră este o plăcere rezervată...

Sacrificii pentru frumusețe. Avantajele...

Faci ce vrei, dar știi ce faci? Vorba asta e importantă mai mult...
AcasăCoolturaSărbătorile Cașinului, tradiție...

Sărbătorile Cașinului, tradiție și unicitate

C1

Considerată localitatea de baștină a celei mai cunoscute balade populare, Miorița (culeasă în această zonă de Alecu Russo, care mai apoi i-a încredințat-o lui Vasile Alecsandri), comuna Cașin (jud. Bacău, în apropierea municippiului Oneşti, pe hotarul dintre Moldova şi Transilvania) va îmbraca în zilele ce urmează straie de sărbătoare, cu prilejul manifestărilor ce vor avea loc de ,,Zilele comunei Cașin” (14 – 17 august 2014).

Invitație și program (selectiv)

,,Dorim, ca împreună cu frățiile voastre să reînviem tradiția `Iarmarocului dă Stămărie` (adică de Sfânta Maria – n.a.), să trăim, să petrecem pentru câteva zile în spiritul acestui mare eveniment. Noi, cei care locuim în străvechea vatră a comunei Cașin, vă așteptăm pe voi, `fiii satului`, acasă. Astfel, vom încerca laolaltă să ne cinstim înaintașii și tradițiile, să trăim prezentul și să gândim viitorul”, sunt cuvintele înscrise în invitația adresată de gospodarii comunei nu doar locuitorilor acestei localități, ci și tuturor celor care doresc să-i calce pragul și să se bucure de frumusețea acestor zile de mare sărbătoare creștină.

Printre activitățile înscrise în program se numără expoziții de costume și obiecte populare, concerte de muzică lăutărească cu artiști `dân Cașin`, defilarea căruțelor cu coviltir (manifestare unică în țară!), simpozionul ,,Etnografie și Tradiții în Cașin” – cu participarea extraordinară a prof. dr. Ion Ghinoiu – secretar științific al Institutului de Etnografie și Folclor din cadrul Academiei Române, ,,Iarmarocul dă Stămărie”, acordarea titlului de ,,Cetățean de onoare al comunei Cașin” unor personalități de pe plaiurile cășunene, sfințirea Porții de Lemn de la Muzeul Satului, slujba de Sfânta Marie Mare (Biserica ,,Adormirea Maicii Domnului”), slujba religioasă închinată cărăușilor (Troița Sfântul Arhanghel Rafail), hora satului.
La toate acestea se adaugă și o serie de competiții sportive: ,,Cupa Cașinului” la fotbal (ediția a XIV-a), la care vor participa echipe din localitățile aflate pe văile Cașinului, Oituzului, Tazlăului și Trotușului, dar și celebra întrecere ,,trânta la curea”, premiile puse în joc fiind printre altele, un berbec (locul I) și o mieluță (locul II). Manifestările sunt organizate de Primăria și Consiliul Local Cașin și de parohiile din comună.

Obicetive istorice și turistice: Mănăstirea Caşin, unul dintre cele mai frumoase şi mai impunătoare monumente istorice ale judeţului Bacău, ctitorie a domnitorului Gheorghe Ştefan, zis şi Burduja-Vodă, zidită în urmă cu 350 de ani, copie simplificată a bisericii Golia din Iași; Rezervația naturală Buciaș (cu o superbă cascadă în trepte, aici fiind și o zonă în care s-a instalat natural capra neagră, specie protejată și una dintre cele mai valoroase din fauna țării noastre, în apropiere aflându-se Schitul Buciaș și Păstrăvăria Înțărcătoarea), Centrul de prelucrare artistică a lemnului (localitatea fiind renumită pentru celebrele porți din lemn, cu 3 stâlpi și acoperiș, care se află la intrările în gospodăriile oamenilor, respectiv 298 de porți, toate diferite, comuna Cașin fiind localitatea cu cele mai multe porți din județul Bacău, raportat la numărul de gospodării), Centrul de cusături şi ţesături populare (covoare, cergi, lăicere, costume populare).

Romulus Dan BUSNEA

De citit!

Infracțiuni rutiere constatate de polițiști în trafic

La data de 27 martie a.c., polițiștii Secției 2 Poliție Bacău au depistat în flagrant delict, un bărbat de 38 de ani, din orașul Dărmănești, în timp ce conducea un autoturism pe strada Aleea Parcului din municipiu, aflându-se sub...

Reținut de polițiști după ce a provocat un accident rutier

La data de 26 martie a.c., în jurul orei 20.30, polițiștii Serviciului Rutier Bacău au fost sesizați cu privire la faptul că, pe DN 2F, în localitatea Traian a avut loc un eveniment rutier.               Din primele cercetări a reieșit faptul...

Urmărit internațional pentru viol, depistat de polițiștii de investigații criminale

La data de 27 martie a.c., polițiștii Serviciului Investigații Criminale Bacău au depistat în municpiul Bacău, un bărbat de 41 de ani, din comuna Asău, urmărit la nivel internațional.               Pe numele bărbatului, autoritățile judiciare din Germania au emis un...