sâmbătă 13 aprilie 2024

.

Câteva sfaturi înțelepte pentru...

Deși este foarte obișnuit ca fetele - și băieții - să-și găurească urechile,...

Reacția unei fetițe ieșite...

Cele două săptămâni petrecute de Alessia, alături de părinți, într-un centru de carantină...

Viața în stil minimalist....

Multă lume are impresia că a locui într-o garsonieră este o plăcere rezervată...

Sacrificii pentru frumusețe. Avantajele...

Faci ce vrei, dar știi ce faci? Vorba asta e importantă mai mult...
AcasăOrasulSărbătorirea Zilei Naționale...

Sărbătorirea Zilei Naționale a României și a Centenarului Marii Uniri, pe Valea Trotușului

Joi, 29 noiembrie 2018, au avut loc o serie de manifestări dedicate Zilei Naționale a României. Astfel, la Dărmănești, începând cu ora 10.00, la Monumentul Eroilor din fața Liceului Tehnologic au fost depuse coroane de flori și au fost ținute discursuri întru cinstirea zilei de 1 Decembrie, sărbătoarea de suflet a tuturor românilor.

În municipiul Moinești, Marea Unire a fost sărbătorită printr-o serie de activități specifice acestei zile, șirul manifestărilor încheindu-se cu un moment artistic susținut de ansamblul ,,Moineșteanca”.
La evenimentele care au avut loc în cele două orașe au participat parlamentari, reprezentanți ai autorităților locale și județene, locuitori ai acestor localități. Printre aceștia s-au numărat senatorii Dragoș Benea și Miron Smarandache, deputații Theodora Șotcan și Claudiu Ilișanu, alături de Gheorghe Popa, secretar de stat în Ministerul Culturii și Identității Naționale, Maricica Coșa, prefectul județului Bacău, Valentin Ivancea, subprefectul județului Bacău, Horia Olinic, director adjunct al Serviciului Public Județean pentru Promovarea Turismului și Coordonarea Activității de Salvamont Bacău, Constantin Toma, primarul orașului Dărmănești, Valentin Vieru, primarul municipiului Moinești.

Sâmbătă, 1 decembrie, în orașele-stațiuni Târgu-Ocna și Slănic-Moldova, Centenarul Marii Uniri a fost sărbătorit prin ceremoniale militare și religioase, parade, depuneri de coroane și momente artistice.
La Târgu-Ocna, manifestările dedicate acestui eveniment au început la ora 12.00, cu întâmpinarea invitaților, intonarea imnului național, cuvântul de deschidere rostit de primarul orașului.
Programul a continuat cu un serviciu religios închinat eroilor neamului, cu alocuțiuni și depuneri de coroane. Corul de copii ,,Buna Vestire Răducanu” și Hora Unirii, în care s-au prins toți cei prezenți au încheiat activitățile acestei zile.

Printre invitați s-au numărat senatorul Dragoș Benea, deputatul Theodora Șotcan, alți parlamentari, subprefectul județului Bacău, Valentin Ivancea, reprezentanți ai autorităților locale și județene, cadre militare, locuitori și vizitatori ai orașului Târgu-Ocna.

La Slănic-Moldova, într-o atmosferă solemnă, dar și de sărbătoare, zeci de elevi, turiști și locuitori ai stațiunii au participat alături de reprezentanții autorităților locale și județene, la un emoționant ceremonial dedicat celor circa 3.500 de ostași necunoscuți (români, germani, austrieci, unguri, ruși) căzuți la datorie în timpul Primului Război Mondial și îngropați în Cimitirul Internațional al Eroilor din localitate. În alocuțiunile rostite de primarul stațiunii, Gheorghe Baciu, precum și de invitații la eveniment, s-a pus accent pe ideea de unitate pentru care s-au sacrificat ostașii români și pe iubirea față de semeni, care poate întări unirea tuturor românilor.

Programul manifestării a continuat cu o slujbă de pomenire întru amintirea jertfelor eroilor neamului, oficiată de preoți ortodocși și catolici, depunerea de coroane și cu momente artistice susținute de elevi ai școlilor din localitate. Au mai participat la acest eveniment, Constantin Toma, primarul orașului Dărmănești, Cezar Olteanu, consilier județean din partea PNL, prof. univ. Radu Ababei (Univ. ,,V. Alecsandri” Bacău), Ion Prisăcaru, vicepreședintel al Asociației Obștești ,,Suflet de Artist” din Chișinău, Horia Olinic, dir. adj. al Serviciului Public Județean pentru Promovarea Turismului și Coordonarea Activității de Salvamont Bacău, care împreună cu angajați ai pârtiei de schi ,,Nemira” au depus o coroană de flori din partea serviciului pe care îl reprezintă.

În premieră, echipa Salvamont a aceluiași serviciu a participat la parada unităților militare și de intervenție, care a avut loc sâmbătă, 1 Decembrie, la Bacău. Salvatorii montani au expus mijloacele aflate în dotare, care au fost reprezentate de autoutilitară, ATV și UTV. Nu a lipsit nici Roni, câinele salvator, care împreună cu șeful echipei de salvamontiști, Gheorghe Coșa, dețin ,,Brevetul Național pentru Unitate Canină de Intervenție la Avalanșă”.

Romulus-Dan BUSNEA

De citit!

Infracțiuni rutiere constatate de polițiști în trafic

La data de 27 martie a.c., polițiștii Secției 2 Poliție Bacău au depistat în flagrant delict, un bărbat de 38 de ani, din orașul Dărmănești, în timp ce conducea un autoturism pe strada Aleea Parcului din municipiu, aflându-se sub...

Reținut de polițiști după ce a provocat un accident rutier

La data de 26 martie a.c., în jurul orei 20.30, polițiștii Serviciului Rutier Bacău au fost sesizați cu privire la faptul că, pe DN 2F, în localitatea Traian a avut loc un eveniment rutier.               Din primele cercetări a reieșit faptul...

Urmărit internațional pentru viol, depistat de polițiștii de investigații criminale

La data de 27 martie a.c., polițiștii Serviciului Investigații Criminale Bacău au depistat în municpiul Bacău, un bărbat de 41 de ani, din comuna Asău, urmărit la nivel internațional.               Pe numele bărbatului, autoritățile judiciare din Germania au emis un...