sâmbătă 22 iunie 2024

.

Cum ne pregatim masina...

Cu toții știm că în sezonul rece trebuie să ne adăpostim de frigul...

Cea mai vândută mașină...

Personal, cred că mașinile electrice sunt, deocamdată, un moft prea scump. Costă mult,...

Ce sunt dozatoarele de...

Pâna pe la finele secolului al XIX-lea, în cele mai multe cazuri, mărfurile...

Instrumente de scris Faber-Castell:...

În universul fascinant al instrumentelor de scris, există nume care strălucesc cu propria...
AcasăCulinarSarmale explodate

Sarmale explodate

Pe vremea când România încă nu era o democrație stabilă și înfloritoare ca acum, multă lumea făcea foamea. Nu făcea foamea ca acum, când găsești de-ale gurii în toate supermarketurile, însă nu toată lumea dispune de banii necesari, ci făcea foamea ca atunci, când toată lumea dispunea de banii necesari, însă Alimentarele erau pustii sau împodobite cu borcane de mazăre, cutii de “creveți” vietnamezi și ceva conserve de pește oceanic în sos tomat. Și atunci, ca și acum, toți eram egali. Și atunci, ca și acum însă, unii erau/sunt mai egali decât alții.

În acele vremi, ca și acum, aveam doi copii. Mici și uneori mofturoși la mâncare. Sau, mai degrabă, selectivi. Le plăceau sarmalele, fie că erau în foi de varză ori în foi de viță, fie că erau umplute cu carne adevărată ori cu parizer tocat. Proteină să fie. Cu fibrele însă nu se prea împăcau, așa că sarmalele, înainte de a fi devorate, erau atent dezbrăcate de învelișul vegetal. Aceeași soartă o aveau și ardeii umpluți.

_104

Împotriva acestui comportament discriminator trebuia găsit un antidot. Prima soluție aflată la îndemână a fost varza a la Cluj. Cum preparatul respectiv era alcătuit din straturi succesive de carne tocată, varză, orez (nu neapărat în această ordine), “selecționerii” au descoperit rapid breșa de securitate prin intermediul căreia se putea îndepărta fără prea mare dificultate stratul de varză de celelalte straturi. Atunci consoarta a trecut la soluția finală, sarmalele explodate: un fel de varză a la Cluj în care însă ingredientele de bază (carne tocată, varză tocată, orez) nu mai erau dispuse în straturi suprapuse ci amestecate de-a valma, astfel încât extragerea bucăților mici de Brassica oleracea muratus sau crudusdevenise practic imposibila cu tehnica disponibilă la vremea respectivă.

_108

Continuarea, AICI.

De citit!

Piept de pui pane

Când vreți să faceți “felul doi” pentru mai multe zile, dar v-ați săturat de pârjoale (chiftelepentru cei nedomiciliați în Moldova, Buzău sau Brașov, piftele pentru cei mai culți în cap) ori de șnițele din piept de pui, încercați un...

Cartofi crocanți la cuptor

Cartofi la cuptor. Din nou. Dacă la cartofii grecești vă recomandam griș, la aceștia vă recomand mălai. În același scop, de a face exteriorul cartofilor cât mai crocant. Nu durează mai mult de o oră gătirea lor în cuptor....

Salată de andive cu brânză și ton

Nu știu cât de mult vă dați în vânt după andive. Mie unuia, îmi plac. Fie că sunt în prealabil opărite și apoi date la cuptor (ca aici sau aici), fie că sunt crude, încorporate în diferite salate, alături de...