Sărmăluțe de post gătite la cuptor în oală de lut

228 copy

Născut și crescut în Ardeal, am aflat destul de târziu care este diferența dintre sarmale și sărmăluțe. Că dacă ești în Moldova și te-ntreabă gazda câte sarmale să-ți pună-n blid și tu zici “doar două” (“decât două” spui doar dacă ești capitalist), o să se uite toți (co)mesenii la tine ca la alienși.

Eu așa am pățit când am fost invitat la masă de către bunica viitoarei (la data respectivă) mele soții. După multe insistențe (c-așa-i în Moldova, nu ca-n Ardeal, unde te-ntreabă o dată “Mânci?” și dacă ești mai sfios și zici “Nu”, apăi flămând rămâi, că a doua oară nu te mai întreabă) am acceptat, cu greutate, trei. Și-am căpătat o farfurie aproape nudă, în care se lăfăiau trei sărmăluțe puțin mai mari decât unghia degetului mare.

Continuare…