Scandal la Colegiul Eminescu. Elevii au blocat strada pentru ca n-au fost lasati sa intre la cursuri pe motiv ca nu au uniforme

Aproape 200 de elevi ai Colegiului Mihai Eminescu din Bacau au ratat iar prima ora pentru ca nu au fost lasati sa intre in liceu pe motiv ca n-au uniforme sau au uniformele incomplete. Elevii au protestat azi-dimineata blocand soseaua din fata institutiei de invatamant, lucru care a determinat interventia politistilor si jandarmilor.

Continua scandalul uniformelor la Colegiul Mihai Eminescu din Bacau. De la inceputul saptamanii, sute de elevi au pierdut prima ora pentru ca nu au fost primiti la cursuri pe motiv ca nu sunt imbracati in uniforme.

Astazi, conflictul s-a acutizat dupa ce aproximativ 200 de elevi care nu au fost primiti in scoala au blocat soseaua din fata institutiei de invatamant. Elevii au strigat minute in sir “Greva”, “Jos Eminescu” si “Iesi afara, javra ordinara”, la adresa directoarei Colegiului. Masinile care treceau pe strada au fost oprite si au fost cu greu lasate sa-si continue drumul.

Elevii au incercat sa forteze intrarea in institutie, insa paznicul de la poarta i-a amenintat ca le va da cu spray lacrimogen in ochi.

La fata locului au sosit doua masini de politie si un echipaj de jandarmi care au incercat sa detensioneze situatia.

In jurul orei 9,10, elevii au fost lasati sa intre la ore.

Conducerea liceului sustine ca nu face decat sa aplice ordinele Ministerului Educatiei si regulamentele scolare si ca, prin interzicerea accesului elevilor la orele de curs doreste, de fapt, sa atentioneze parintii acestora sa cumpere uniforme. Directoarea colegiului a spus ca elevii de clasa a noua au inteles sa-si cumpere uniforme dar elevii de ani mai mari “nu vor sa-si innoiasca elementele de uniforma” si de aceea a luat masura interzicerii accesului la ore a celor care nu au vesta, camasa si cravata obligatorii.

In plus, spune ea, portul uniformei impiedica intrarea in institutie a celor care nu sunt elevi ai institutiei.

In replica, elevii spun ca accesul persoanelor care nu invata in liceu poate fi restrictionat si prin legitimarea acestora, fiecare elev al colegiului avand o legitimatie cu fotografie: “Daca directoarea vrea siguranta elevilor din liceu si ca persoanele din afara liceului sa nu mai aiba acces, asta se poate face si cu o simpla legitimatie vizata, nu prin uniforma. Ca daca o persoana din afara liceului vrea sa intre in liceu ia uniforma de la un elev, o duce la croitor si gata are si acea persoana uniforma”.

In plus, spun ei, pretul unei uniforme este prea mare – circa 230 de lei iar camasa nu poate fi purtata in fiecare zi, deci mai trebuie achizitionate cel putin inca doua: “Uniforma pe care am cumparat-o contine doar o camasa. Asa ca trebuie sa mai cheltuim bani sa ne mai cumparam macar inca o camasa in plus si nici asa nu prea e de ajuns. Oricat ai spala o camasa, nu o poti purta toata saptamana”.

Insa nu doar problema uniformelor ii deranjeaza pe elevi.

“Nu este vorba numai de uniformă aici. Este vorba despre faptul că ni se închid porţile în timpul programului de curs în condiţiile în care nu avem un magazin de unde să ne cumpăram de mâncare şi ne mai si mutăm de la oră la oră – adică nu avem o clasă stabilă. Da, sunt de acord cu o uniformă cât de cât acceptabilă… dar atâta timp cât nu avem voie să intrăm în şcoală pentru ca nu avem o simplă cravată deja mi se pare strigător la cer!” – comenteaza o eleva.

“Ce s-a intamplat dimineata a fost din cauza ca doamna directoare schimba cerintele de la o zi la alta. Pana acum trebuia sa avem camasa, vesta si carnetul vizat, iar azi-dimineata nu aveam voie sa intram in scoala daca nu aveam si cravata. Nu mi se pare normal” – spune un alt elev.

Conducerea scolii este, insa, inflexibila: cine nu are uniforma completa nu va intra nici maine la ore.