.

Trucuri pentru îngrijirea pielii

Știți elementele de bază: beți multă apă, dormiți suficient și spălați-vă fața. Dar...

Mi-am luat cuptor cu...

Majoritatea oamenilor se gândesc să folosească cuptorul cu microunde doar pentru a reîncălzi...

10 lucruri de știut...

Alegerea unei chiuvete de baie poate fi un pic copleșitoare, dar numai atunci...

Principalele probleme pe care...

Nu toată lumea are bani pentru o mașină nouă, mai ales dacă sunt...
AcasăOrasulSemne de revigorare...

Semne de revigorare pentru turismul băcăuan

T1

Centrul de Afaceri și Expozițional ,,Mircea Cancicov” din municipiul Bacău a fost timp de trei zile (20 – 22 martie a.c.), gazda celei de-a doua ediții a Târgului Regional de Turism ,,Vacanța”, eveniment ce a prilejuit reunirea unor importanți operatori ce activează pe piața turistică internă și externă a României.

Au fost prezente și în acest an câteva dintre cele mai cunoscute agenții de turism, precum ,,Christian Tour”, ,,Seven Travel”, ,,Terra Nova”, resortul hotelier ,,Phoenicia Mamaia”, ,,Inter-Tour Bacău”, compania aeriană ,,Blue Air”, Asociația ,,Litoral Delta Dunării” și altele, care și-au prezentat ofertele early booking pentru sezonul estival și pentru sezonul de toamnă.

Printre standurile care au atras atenția cu oferte de vacanță realizate prin strategii proprii sau prin proiecte derulate cu fonduri europene s-au numărat și cele ale orașelor Moinești, Bacău, Covasna, Siret, Huși, dar și cel al comunei Eșelnița, din Clisura Dunării.

La deschiderea oficială a târgului de turism de la Bacău au fost prezenți Corina Martin – președinta Asociației Litoral Delta Dunării, membru în boardul Asociației Naționale a Agențiilor de Turism din România (ANAT) și președinta Federației Asociațiilor de Promovare Turistică din România (FAPT), Corneliu Pricope – directorul Centrului de Afaceri și Expozițional Bacău, Radu Ababei – viceprimar al municipiului Bacău, Liviu Moraru – secretarul general al ANAT, Cezar Ivanof – președintele Patronatului din Turism al județului Bacău, Romil Botezatu – directorul Serviciului Public Județean pentru Promovarea Turismului și Coordonarea Activității de Salvamont Bacău (SPJPTCAS) din subordinea Consiliului Județean Bacău (CJ), Ștefan Șilochi și Viorel Ilie, primarii orașelor Târgu-Ocna și Moinești, Eugen Poncoș – reprezentantul autorității publice locale din stațiunea Slănic-Moldova, Ioan Munteanu – manager de hotel și vicepreședinte al Organizației Patronale a Turismului Balnear din România (OPTBR), reprezentanți ai mediului universitar băcăuan, mass-media.

O notă aparte a oferit-o CJ Bacău, prin intermediul Serviciului Public Județean pentru Promovarea Turismului și Coordonarea Activității de Salvamont Bacău (SPJPTCAS), sub umbrela căruia au expus și cele două stațiuni balneare ale județului Bacău, Slănic-Moldova și Târgu-Ocna, prezentarea fiind una axată pe două importante segmente, turismul de sănătate și cel de agrement.

,,Promovarea turistică a județului Bacău s-a înscris printre obiectivele prioritare ale activităților derulate de către serviciul nostru, încă de la înființarea acestuia, în anul 2013.

În perioada care a trecut de la prima ediție a târgului de turism ,,Vacanța”, se înscriu și câteva realizări care s-au concretizat în atragerea unui număr tot mai mare de turiști, într-o mai bună cunoaștere și percepție a conceptului de turism durabil, în implementarea unei strategii de promovare a turismului autohton, vizând comunicarea unei imagini care să sugereze originalitatea produselor turistice băcăuane.

Printre aceste realizări se numără și darea în folosință la finele anului trecut, a primei pârtii de schi din județul Bacău, respectiv a pârtiei `Nemira` din stațiunea Slănic-Moldova, una dintre cele mai moderne și mai dotate piste de schi din țară, care a atras în doar cinci zile de la deschiderea sezonului, peste 10.000 de turiști care au testat-o și i-au dat calificative maxime, fapt ce ne onorează și ne obligă în același timp să asigurăm și pe viitor servicii prompte și de calitate.

De asemenea, Consiliul Județean Bacău, prin Serviciul Public Județean pentru Promovarea Turismului și Coordonarea Activității de Salvamont Bacău, împreună cu instituții publice, patronate din industriile turismului și alimentației publice și agenți economici din turism au pus bazele Asociației Județene pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului, printre membrii fondatori numărându-se Primăria Municipiului Bacău, Centrul de Afaceri și Expozițional Bacău, Patronatul Asociației Naționale a Agențiilor de Turism din România, Patronatul Firmelor de Turism și Alimentație Publică Bacău, Agenția de Turism `Inter-Tour` Bacău și Complexul Hotelier `Decebal`, din Bacău.

Pentru o mai bună și mai operativă informare a tuturor celor interesați de turismul băcăuan și nu numai, serviciul nostru a pus la dispoziția turiștilor și pasionaților sporturilor de iarnă, două websiteuri, unul de promovare tursitică și unul privitor la pârtia de schi ,,Nemira”, cu multe date și informații actualizate în permanență, instrumente necesare și eficiente pentru cunoașterea și valorificarea potențialului turistic al județului Bacău.

Și, ca o noutate pentru ediția din acest an a târgului de turism de la Bacău, una ce poate fi înregistrată ca o premieră pentru turismul băcăuan, o constituie lansarea pe piața turistică a broșurilor de promovare a stațiunilor Slănic-Moldova și Târgu-Ocna, precum și a pârtiei de schi `Nemira`, editate de serviciul nostru în colaborare cu specialiști în domeniu. Pentru perioada imediat următoare, serviciul nostru și-a propus următoarele obiective: editarea, și tot în premieră, a unui buletin informativ turistic lunar care să asigure toate informațiile necesare pasionaților de vacanțe și călătorii, identificarea şi promovarea în paginile sale a unor servicii și produse turistice specifice originale şi inedite pentru piaţa turistică internă și externă, promovarea obiectivelor turistice din zonă prin creșterea calității serviciilor oferite; valorificarea potențialului turistic din zona munților Nemira, prin identificarea și darea în folosința a unor noi trasee turistice montane care să includă și pârtia de schi `Nemira`, cu precădere în extrasezon; o importantă și inedită activitate pe care o dorim a deveni una de tradiție se va desfășura în luna noiembrie, în parteneriat cu Complexul Muzeal `Iulian Antonescu` și va fi dedicată uneia dintre marile valori ale culturii și comunității băcăuane. Iar lista poate continua cu modernizarea Aeroportului Internațional `George Enescu` Bacău, pentru care CJ Bacău a alocat la sfârșitul lunii trecute 4 milioane de lei, reabilitarea și extinderea Observatorului Astronomic `Victor Anestin` și a Vivariului din Bacău, alte două proiecte ale CJ Bacău care se înscriu în programul de modernizare a instituțiilor de cultură băcăuane, și, implicit, în cel de promovare a imaginii județului nostru.

Mulțumim pe această cale CJ Bacău pentru sprijinul logistic și financiar fără de care nu s-ar fi putut realiza toate aceste proiecte, colegilor și echipelor tehnice și de Salvamont din cadrul serviciului nostru, care și-au conjugat eforturile în vederea asigurării unor servicii de calitate și înalt profesionalism”, a spus în alocuțiunea rostită la festivitatea de deschidere, Romil Botezatu, directorul SPJPTCAS Bacău.

O altă importantă activitate înscrisă în programul târgului de turism a constituit-o și lansarea „Asociației pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului din Județul Bacău”, ce a avut-o ca invitat special pe Corina Martin, președintele Federației Asociațiilor de Promovare Turistică din România. Domnia sa a vorbit despre inițiativele și proiectele asociației, despre inovații dar și despre implementări în domeniul turismului, precum taxa de promovare în stațiunea Mamaia, un concept nou nu doar pe litoralul romanesc, ci în România! Un model unic de organizare, care aduce peste 200.000 euro anual în conturile asociației, buget destinat exclusiv promovării stațiunii Mamaia.
„Sunt bucuroasă să fiu părtașă la momentul lansării, cu prilejul Târgului `Vacanța`, a celei de-a 15-a asociații de promovare și dezvoltare în domeniul turismului din România. Fără promovare nu avem dezvoltare turistică, iar dezvoltarea înseamnă și încheierea de parteneriate. Tocmai de aceea, este important că la această manifestare și la aceste evenimente au fost alături de noi și autoritățile publice locale. Pentru că, asociațiile noastre înseamnă parteneriat public privat”, a declarat Corina Martin.

În cadrul dezbaterilor, membrii asociației s-au referit și la o serie de modalități și strategii concrete de promovare și dezvoltare a potențialului turistic de care beneficiază județul Bacău, de redresare a turismului balnear și de agrement în stațiunile băcăuane.

Târgul Regional de Turism ,,Vacanța” este o manifestare anuală organizată de Centrul de Afaceri și Expozițional Bacău, în parteneriat cu Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT), fiind inclusă în calendarul târgurilor și expozițiilor de turism ale ANAT.

Romulus Dan BUSNEA