Senatorul PSD Bacău, Miron Smarandache: „Noua lege a pensiilor va ușura viața de zi cu zi a pensionarilor”

Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a votat astăzi, cu 197 voturi „pentru” şi 70 abţineri, una dintre cele mai importante acte normative emise după 1990, Legea privind sistemul public de pensii. Noua lege a pensiilor prevede creșteri etapizate ale punctului de pensie, până în anul 2021, astfel: 1.265 de lei din 1 septembrie 2019, 1.775 de lei din 2020 şi 1.875 de lei din 2021.

Începând cu anul 2022, pensiile se vor indexa, anual, cu procentul inflației, precum şi cu 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat. În cele din urmă, noua lege a pensiilor va duce punctul de pensie la 45% din valoarea salariului mediu brut pe economie, aşa cum se prevede în Programul de Guvernare.

Proiectul acestui act normativ a fost structurat pe patru principii fundamentale: contributivitate, egalitate, solidaritate socială şi imprescriptibilitate, fiind unul dintre punctele forte ale Programului de Guvernare al PSD. Potrivit noii legi a pensiilor, nicio pensie aflată în plată nu va scădea! Actul normativ va elimina situaţiile de discriminare existente până acum în sistemul public de pensii, în sensul că nu vor mai exista cazuri de persoane care au lucrat acelaşi număr de ani, în aceeaşi profesie şi au cotizat egal, dar aveau pensii diferite valoric.

Noua lege a pensiilor reprezintă un semn de recunoştinţă pentru pensionari, care vor avea, prin noile majorări, venituri decente care să le uşureze traiul de zi cu zi!

Senator PSD Bacău,
MIRON SMARANDACHE