De regulă, shakshouka (“amestec” în dialectul magrebian al limbii arabe) denumește un preparat alcătuit din ouă poșate într-un sos picant pe bază de roșii, ardei, ceapă și usturoi, condimentat cu chimion, boia iute, piper de Cayenne și nucșoară. Paternitatea sa este disputată între Imperiul Otoman, Maghreb și Yemen. Este o mâncare foarte populară în Israel, unde se pare că a fost introdusă de evreii tunisieni, descendenți ai evreilor din Imperiul Otoman. Cel puțin așa afirmă Wikipedia.
Contează mai puțin cine, cum și când a inventat-o, important este că plecând de la ingredientele de bază (ouă, roșii, condimente și ierburi) se pot concepe zeci, dacă nu chiar sute de variațiuni pe temă. Am încropit și eu câteva variante de shakshouka, două dinte acestea fiind cele povestite mai la vale. Am folosit pentru sos un amestec de roșii (cherry) proaspete și pulpă de roșii din conservă, dar – funcție de cât timp aveți la dispoziție – puteți folosi doar conservă de roșii (pentru varianta rapidă) sau roșii proaspete bine coapte, pe care le opăriți, le curățați de pieliță și le tăiați în cuburi. Puteți s-o faceți mai mult sau mai puțin picantă, puteți s-o garnisiți cu pătrunjel sau cu coriandru. La condimente, pe lângă clasicele piper și ardei iute, puteți încerca și altele, mai mult sau mai puțin exotice.
Continuarea, AICI