Societatea de Investiţii Financiare ‘Moldova’ Bacău s-a înregistrat, potrivit Raportului Consiliului de Administraţie, făcut public joi, cu un profit în valoare de 131 de milioane de lei şi investiţii în primele trei trimestre ale anului.
Documentul mai stipulează faptul că ‘Rentabilitatea activelor – ROA (profit net/total active)’, indicator ce măsoară eficienţa utilizării activelor, din punctul de vedere al profitului obţinut a atins în primele trei trimestre ale anului 18,6, iar ‘Rentabilitatea capitalurilor proprii (ROE – profit net/capitaluri proprii), indicator care reflectă dinamica anuală a indicatorilor, se cifrează la 21,66, ‘cel mai bun înregistrat în sistemul de investiţii financiare din România’.
De asemenea, tot joi a fost prezentat şi Raportul Consiliului de Administraţie al instituţiei privind ‘Impactul adoptării IFRS( Standardul internaţional de raportare financiară) la SIF Moldova la 31 decembrie 2011’, document elaborat cu asistenţa cunoscutei firme de audit şi consultanţă firmei KPMG în scopul sporirii gradului de înţelegere a rezultatelor financiare pentru acţionarii, precum şi potenţialii investitori ai SIF Moldova, precum şi un ‘Chestionar de consultare a acţionarilor’.
Cele trei documente ‘dovedesc capacitatea reală a SIF Moldova de adaptare la toate provocările generate de procesul configurării economiei de piaţă autohtone’, a declarat, joi, pentru AGERPRES ec. ing, dr. Costel Ceocea, preşedintele SIF Moldova.
‘Astăzi ne aflăm în faţa unor noi schimbări cauzate atât de contextul economic global, cât şi de fenomenele economice şi politice care influenţează piaţa de capital pe care ne desfăşurăm activitatea, astfel încât trecând cu bine, încă de anul trecut, la redefinirea şi optimizarea strategiei manageriale şi investiţionale, rămânând, însă, credincioşi devizei noastre ‘Responsabilitate – Profesionalism – Inteligenţă – Optimism – Curaj – Diversitate’ am reuşit pe parcursul acestui an creşterea calităţii guvernanţei corporative. Inclusiv prin dezvoltarea comunicării şi îmbunătăţirea calităţii informaţiei transmise către acţionari, potenţiali investitori, mass media, mediul oamenilor de afaceri’, a explicat preşedintele SIF Moldova.
El estimează faptul că această ‘preocupare constantă de-a lungul anului 2012’ a Consiliului de Administraţie ‘va fi îmbunătăţită şi prin evaluarea rezultatelor,, Chestionarului de consultare a acţionarilor’, o premieră în mediul financiar românesc’, care ‘permite evidenţierea nu numai a unor răspunsuri cu Da ori Nu , ci formularea de comentarii şi propuneri privind strategiile viitoare ale SIF Moldova’, cum o noutate este şi faptul că raportările pe trei trimestre ‘făcute publice cu trei săptămâni înainte de termenul reglementat’, crează posibilitatea ,,punerii la dispoziţia acţionarilor , potenţialilor investitori, mediului de afaceri şi financiar a unor informaţii relevante privind activitatea SIF Moldova’.
Tot o noutate , mai spune Costel Ceocea este şi ‘excederea obligaţiilor minime impuse de CNVM prin însoţirea documentelor de toate anexele explicative de îndeplinirea a obligaţiilor corporatiste’.
‘Astfel, am pus la dispoziţie, transparent şi înainte de termenul reglementat, toate datele necesare pentru a analiza şi evalua strategiile investiţionale în baza cărora acţionează Consiliul de Administraţie. Cei interesaţi vor putea aprecia, mai exact şi în orice moment, gradul de încadrare în indicatorii de performanţă generală ai activităţii SIF. În esenţă, am avut în vedere creşterea posibilităţilor de control ale acţionarilor şi investitorilor interesaţi în acţiunea SIF Moldova’, a precizat preşedintele instituţiei de investiţii financiare din Bacău.
Costel Ceocea a explicat faptul că formularea, în această manieră ‘promptă şi transparentă’ a documentelor date publicităţii joi vizează şi creşterea gradului de înţelegere a rezultatelor IFRS de către acţionarii SIF Moldova, astfel încât ‘se asigure un control sporit’ al acestora asupra ‘gradului de realizare a strategiilor’ Consiliului de Administraţie’, o ‘familiarizare cu diferenţele existente între cele două seturi de reglementări contabile în această perioadă de tranziţie a raportărilor financiare de la RAS la IFRS, perioadă în care situaţiile financiare IFRS sunt întocmite doar pentru scop informativ’, dar şi să se permită ‘crearea unui context favorabil pentru atingerea obiectivelor majore ce vizează modificare actului constitutiv şi majorarea capitalului social’, astfel încât îndeplinirea acestora ‘să poată fi realizabilă şi să răspundă interesului cât mai multora dintre acţionarii SIF Moldova’.
Instituţia financiară din Bacău ‘este pregătită, de pe acum, pentru îndeplinirea obligaţiilor ce îi revin pentru exerciţiul financiar începând cu 1 ianuarie 2013, referitor la întocmirea situaţiilor financiare conform IFRS (pentru situaţiile financiare individuale şi/ sau ale emitenţilor din portofoliu)’, a mai spus preşedintele SIF Moldova.
‘Considerăm că raportarea financiară în conformitate cu IFRS este mai relevantă pentru necesităţile investitorilor şi răspunde mai bine cerinţelor de informare ale utilizatorilor, în contextul susţinerii şi promovării unui limbaj global de comunicare financiară, în vederea creşterii transparenţei şi credibilizării raportării financiare. De asemenea, permite facilitarea conturării strategiilor pe termen mediu şi lung’, a concluzionat Costel Ceocea în declaraţia sa făcută pentru AGERPRES cu prilejul prezentării publice a raportării rezultatelor obţinute în primele trei trimestre ale anului. AGERPRES