vineri 29 martie 2024

.

Câteva sfaturi înțelepte pentru...

Deși este foarte obișnuit ca fetele - și băieții - să-și găurească urechile,...

Reacția unei fetițe ieșite...

Cele două săptămâni petrecute de Alessia, alături de părinți, într-un centru de carantină...

Viața în stil minimalist....

Multă lume are impresia că a locui într-o garsonieră este o plăcere rezervată...

Sacrificii pentru frumusețe. Avantajele...

Faci ce vrei, dar știi ce faci? Vorba asta e importantă mai mult...
AcasăCoolturaSimpozion internațional de...

Simpozion internațional de geografie la Slănic-Moldova

Facultatea de Inginerie, Informatică și Geografie a Universității ,,Spiru Haret” din București, împreună cu Asociația Profesională de Geografie, Ecologie și Turism ,,Destin Geografic” (APGET-DG) au organizat în perioada 26 – 28 mai 2017, la București și Slănic-Moldova, cea de-a noua ediție a Simpozionului Internațional de Geografie ,,Peisaje: percepție, cunoaștere, conștientizare și acțiune” (,,Landscapes: Perception, Knowledge, Awareness and Action”), printre parteneri numărându-se și Serviciul Public Județean pentru Promovarea Turismului și Coordonarea Activității de Salvamont Bacău (SPJPPTCAS), instituție din subordinea Consiliului Județean Bacău (CJ).

Simpozionul a debutat vineri, 26 mai 2017, la sediul facultății din București, unde a avut loc ceremonia de deschidere, sesiunea de postere destinată studenților și masteranzilor, precum și o sesiune de lucrări pe secțiuni în cursul dimineții.

După prânz, participanții s-au îndreptat spre stațiunea Slănic-Moldova, gazda importantei reuniuni fiind Hotelul ,,Euro Vacanța”. Aici, pe tot parcursul zilei de sâmbătă, 27 mai 2017, au continuat lucrările în plen și pe secțiuni, urmate de vizitarea stațiunii și de o aplicație pe teren în zona turistică a Văii Trotușului.

Devenită deja o manifestare tradițională, simpozionul reunește specialiști din diverse domenii de activitate precum geografie, economie, turism, arhitectură, urbanism, lingvistică, sociologie, ecologie, științe politice, științe umaniste etc și are deschidere atât pentru mediul academic și universitar, cât și pentru mediul de afaceri, recunoașterea națională și internațională de înalt nivel atrăgând participanți din numeroase țări. În atare condiții, simpozionul reprezintă cadrul optim pentru a întâlni specialiști, a dezvolta schimburi de experiență și exemple de bune practici, colaborări și parteneriate pentru dinamizarea și extinderea afacerilor.

,,Pentru stațiunea Slănic-Moldova, astfel de activități vor deschide oportunitatea de a fi promovată turistic, mai ales că aici, dar și în zonă, există deopotrivă factori naturali de cură, dar și obiective turistice inedite, unele unicat, mai puțin cunoscute. Am trăit aici o experiență interesantă, utilă și de neuitat, alături de studenți români și străini (Franța, Italia, Vietnam, Tunisia etc), care s-au bucurat de cadrul extrem de pitoresc și atrăgător al stațiunii, dar și al împrejurimilor. Mulțumim pe această cale gazdelor noastre, tuturor celor care s-au implicat în buna desfășurare a lucrărilor simpozionului”, a declarat lector univ. dr. Mădălina-Teodora Andrei, de la Facultatea de Geografie a Universității ,,Spiru Haret” București, moderatorul lucrărilor de la Slănic-Moldova și principalul organizator al evenimentului.

În semn de bun venit, oaspeții au fost întâmpinați cu pâine și sare, iar un ansamblu folcloric îndrumat de prof. Ionela Sandu din Moinești, i-a delectat pe cei prezenți cu frumoase cântece și dansuri populare de pe plaiuri băcăuane. Pe lângă teme precum ,, Peisajul din oaze față în față cu degradarea ecosistemelor” (Hadagha Fatma Zohra), ,,Analiza peisajului în Asia de SE: exemplul Deltei Gianh din Vietnam” (Huu Duy Nguyen), abordările au cuprins într-o inspirată îmbinare și aria turismului, în cadrul workshopului ,,Promovarea destinației turistice în județul Bacău”, al cărui moderator a fost Costin Lianu, profesor universitar, expert în comerț exterior, director general USH Pro Business București, centru specializat pentru activități dedicate mediului antreprenorial al Universității ,,Spiru Haret”. Principalele teme dezbătute în cadrul acestui workshop au fost ,,Brandul localității și managementul destinației turistice” și ,,Oportunități de promovare a turismului”. Au susținut prezentări prof. univ. dr. Costin Lianu – director general USH Pro Business București, Romil Botezatu – director SPJPPTCAS Bacău, Iulian Pintilie – dir. adj. SPJPPTCAS Bacău și Romulus-Dan Busnea, inspector de specialitate în cadrul SPJPPTCAS Bacău. De asemenea, despre oportunitatea promovării turistice a orașului-stațiune Slănic-Moldova prin intermediul unor astfel de evenimente a vorbit și primarul localității, Gheorghe Baciu.

,,Turismul este cea mai dinamică și mai profitabilă activitate economică în perioada actuală. Succesul unei afaceri în turism constă în conceperea produsului turistic și abilitatea promovării lui pentru creșterea vânzărilor și extinderea afacerii. Produsul turistic înglobează potențialul turistic natural și antropic, iar percepția favorabilă a destinației turistice îl transformă în ofertă atractivă prin promovare, valorificându-se prin valoarea, frecvența, volumul vânzărilor, dar și prin câștigarea permanentă de clienți și fidelizarea lor. Iar în zilele noastre, prezența universităților în domeniile vieții economico-sociale este una benefică și salutară, întrucât acestea încearcă să se uite spre mediul de afaceri, să înţeleagă şi să dezvolte activităţi pentru ele”, a conchis profesorul Costin Lianu.

Sesiunea de comunicări de la Slănic-Moldova s-a încheiat cu un tur al stațiunii și cu o aplicație pe teren desfășurată în zona Târgu-Ocna, Comănești, Dărmănești și Onești, după care, participanții au plecat duminică, 28 mai 2017, într-o aplicație de teren în sud-estul Transilvaniei și Valea Prahovei, în drum spre București.

Romulus-Dan BUSNEA

De citit!

Ghid practic pentru pregătirea grădinii

Primăvara aduce o explozie de energie în grădina noastră, iar pregătirea atentă a solului și a plantelor poate face diferența dintre o recoltă prosperă și problemele persistente. În acest ghid, ne vom concentra pe două aspecte esențiale: tratarea vinetelor...

Ce NU îți spune nimeni despre adevărata importanță a școlii!

O plimbare printr-un cartier de astăzi, unde școlile sunt martorele transformărilor și evoluțiilor societății, nu poate fi decât o experiență nostalgică pentru cei care au crescut în vremuri mai simple. Un regret profund învăluie inima când observăm că școala...

Eficiența energetică a plitelor cu inducție: cât consumă și cum poți economisi

În ultimele decenii, plitele cu inducție au devenit o opțiune populară în bucătăriile moderne datorită eficienței lor energetice și performanțelor ridicate. Unul dintre aspectele care stârnesc interesul consumatorilor este consumul de energie al acestor plite și impactul lor asupra...