vineri 24 mai 2024

.

Câteva sfaturi înțelepte pentru...

Deși este foarte obișnuit ca fetele - și băieții - să-și găurească urechile,...

Reacția unei fetițe ieșite...

Cele două săptămâni petrecute de Alessia, alături de părinți, într-un centru de carantină...

Viața în stil minimalist....

Multă lume are impresia că a locui într-o garsonieră este o plăcere rezervată...

Sacrificii pentru frumusețe. Avantajele...

Faci ce vrei, dar știi ce faci? Vorba asta e importantă mai mult...
AcasăOrasulSimpozion internațional de...

Simpozion internațional de înaltă ținută științifică și culturală, la Comănești

În Sala Coloanelor din incinta Muzeului de Etnografie și Artă Contemporană „Dimitrie Ghika” Comănești (Palatul Ghika), a avut loc sâmbătă, 3 august 2019, cu începere de la ora 9.00, Simpozionul Științific și Cultural Internațional „Dimitrie Ghika – Comănești”, ediția a IX-a, un prilej de intensificare și extindere a relațiilor interumane și de cooperare în domeniile științei, culturii și educației.

Evenimentul a devenit deja unul de tradiție și a fost organizat de Comitetul Român pentru Istoria și Filosofia Științei și Tehnicii (CRIFST) al Academiei Române, Primăria orașului Comănești, Asociația Cultural Științifică „Dimitrie Ghika – Comănești” și Centrul de Informare Europeană „Europe Direct Valea Trotușului Comănești”, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar al Județului Bacău, Colegiul Tehnic ,,Dimitrie Ghika” din Comănești, Biblioteca orașului Comănești și Serviciul Public Judeţean pentru Promovarea Turismului şi Coordonarea Activităţii de Salvamont Bacău (SPJPTCAS).

Printre invitații de seamă ai evenimentului din acest an s-au numărat: acad. Bogdan C. SIMIONESCU, vicepreședinte al Academiei Române și președinte al CRIFST, prof. univ. dr., Universitatea Tehnică ,,Gheorghe Asachi” din Iaşi, cercetator ştiinţific I la Institutul de Chimie Macromoleculară ,,Petru Poni” al Academiei Române; acad. Mihai-Viorel BĂDESCU, prof. univ. dr. ing., Facultatea de Mecanică, Universitatea Politehnică București; acad. Constantin TOMA, membru al Secției de Științe Biologice a Academiei Române, prof. univ. dr., Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași, director al revistei ,,Columna”; Dan-Gabriel SÎMBOTIN, conf. univ. dr., Institutul de Cercetări Economice și Sociale „Gh. Zane” Iași, vicepreședinte Filiala Iași, Academia Română, redactor-șef al revistei ,,Columna”; Valentin MARIN, dr., col (r), secretar științific al CRIFST al Academiei Române, consilier editorial al revistei ,,Columna”; Lenuța ALBOAIE, conf. univ. dr., prodecan, Facultatea de Informatică, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași; Lăcrămioara IVĂNESCU, conf. univ. dr., decan al Facultății de Biologie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași; Naela COSTICĂ, conf. univ. dr., Facultatea de Biologie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași; Nicole ROTAR, dr. ing., membru al DIS/CRIFST; acad. Aurelian GULEA, Academia de Științe a Moldovei; acad. Ion TODERAȘ, director al Institutului de Zoologie al Academiei de Științe a Moldovei;; Niculina MERCEANU, etnomuzicolog, jurnalist, președinte-fondator Asociația Culturală „La Noi la Români”, membru al DIS/CRIFST; Alina-Georgiana TEODORESCU, artist plastic de talie internațională, președinte al Asociației de Artă ,,In Context Slănic-Moldova”; prof. Corneliu STOICA, istoric.

În cuvântul de deschidere, primarul orașului Comănești, Viorel Miron, le-a urat bun venit invitaților, accentuând asupra calității deosebite a simpozionului, dată de lucrările valoroase prezentate de academicienii și profesorii invitați să țină comunicările de-a lungul edițiilor anterioare ale simpozionului. Acesta a mai ținut să precizeze că în urmă cu doar câteva zile, după eforturi considerabile și mai multe procese, autoritatea locală a devenit proprietarul Palatului Ghika, cel mai important obiectiv istoric și turistic al orașului, locul în care se ține și această importantă manifestare științifică și culturală.

Programul a cuprins o serie de comunicări pe tema „Creativitate și inovare în Europa”, completate de momente artistice și folclorice susținute de Rebeca Yin și de Ansamblul ,,Cununa Muntelui”, dar și de un vernisaj de pictură al elevelor comăneștene Rebeca Yin, Maya Malec și Lara Merlușcă.

Sesiunea de comunicări științifice a fost deschisă de acad. Bogdan C. Simionescu, cu lucrarea intitulată ,,Provocările științei secolului al XXI-lea”, în care spunea, printre altele: ,,Cercetarea fundamentală fără aplicaţii imediate – din varii raţiuni – poate oferi mâine perspective nebănuite. Exemplul clasic îl reprezintă Jules Verne, un erudit vizionar ale cărui idei, expuse în romanele sale, au fost confirmate după câteva decenii. A fost o personalitate de excepţie: avea cunoştinţe de geografie, ecologie, biologie marină, literatură, mecanică, astronomie, chimie, matematică ş.a. Tot ceea ce a prevăzut (science fiction) a devenit, peste timp, realitate. Iată și un exemplu ceva mai recent. Richard Feynman, fizician, laureat al Premiului Nobel, pasionat de ştiinţele vieţii, a susținut în 1959 o conferinţă în care vorbea despre `o uluitoare lume mică existentă sub percepţia noastră`, întrebând retoric de ce nu o studiem şi de ce, de exemplu, nu eram în stare să înscriem Enciclopedia Britanică pe vârful unui bold. După conferinţa sa cineva l-a întrebat: `Glumiţi, nu-i aşa?`. Nu glumea. El a trasat, prin ideile sale, direcţiile de dezvoltare ale nanoştiinţei şi nanotehnologiei. Dacă analizezi, îţi dai seama că de fapt era un lucru absolut firesc. Alchimiştii şi, mai apoi, chimiştii utilizau de secole nanoparticule (şi moleculele substanţelor organice sau anorganice au dimensiuni nanometrice), nanopulberi, chiar dacă nu conştientizau acest lucru. Iar natura lucrează cu nanoparticule de la începutul existenţei, noi având nevoie să ne perfecţionăm tehnologia pentru a realiza asta. De fapt, Feynman a fost un vizionar, ideile sale futuriste bazându-se, însă, pe cunoştinţe solide.

Nu peste foarte mulți ani, adică în 1990, a fost lansată prima „iniţiativă nano” pe care, interesant şi stimulator pentru noi, o datorăm românului Mihail Roco, stabilit în SUA, cercetător care a crezut în potenţialul uriaş al nanotehnologiilor şi a jucat un rol cheie în realizarea primului program naţional important în domeniu (National Nanotechnology Initiative), lansat de preşedintele american Bill Clinton în ianuarie 2000 ”.
Lucrările prezentate în continuare au fost la fel de interesante și au suscitat din plin interesul celor prezenți, care au avut astfel ocazia să afle despre o serie de aspecte legate de subiecte precum sensibilitatea și „inteligența plantelor”, geoinginerie și conservaționism, rolul creativității în istoria științelor, procedee inovative în profilaxia și combaterea parazitozelor la animalele sălbatice din fauna cinegetică, evoluția tehnologică și impactul asupra sistemului educațional, dezvoltare teritorială prin economie creativă în cadrul programului de rezideță artistică internațională ,,In Context Slănic-Moldova, confluențe culturale și pe Valea Trotușului, reînvierea tradiției la români – factor de păstrare al identității naționale, grupul de literatură și artă „Metafore comăneștene”, interdisciplinaritate și creativitate în proiectele școlare, lucrări publicate despre Valea Trotușului etc.

Dr. col. (r) Valentin Marin, a prezentat într-o manieră explozivă, dar emoționantă în același timp, noul număr al revistei ,,Columna”, publicație a Asociației cultural-științifice „Dimitrie Ghika-Comănești”, supliment cultural-ştiinţific al revistei Studii și Comunicări / DIS a Diviziei de Istoria Științei a CRIFST al Academiei Române. Fondată de regretatul academician Gleb Drăgan, revista apare atât în ediție tipărită cât și online, cu un bogat cuprins: Studii și comunicări, Personalități, Didactica, Varia, Secțiunea pentru Tineret ,,Dintre sute de catarge”, Cronica, și Semnal editorial, recenzii.

Cu acest prilej au fost acordate și premiile anuale ale revistei, după cum urmează:

Premiul Academician Gleb Drăgan: Acad. Gheorghe Benga și Acad. Ion Toderaș; Premiul Dimitrie Ghika pentru promovarea identității și culturii românești: Petre Colăcel, Constantin Țăranu, Toader Oprea, Romulus-Dan Busnea, Pensiunea ,,Himalaya” Dărmănești, CAR ,,Progresul CFR” Comănești, CAR ,,Prietenia” Comănești, CAR ,,Pensionari” Comănești;
Premiul prof. dr. ing. Pompiliu Manea: Mara Stamate, Rareș Stamate, Mădălina Stan, Petrița Bîlbîe, Maya Kristinne Malec, Lara Merlușcă, Rebeca Yin, Laura-Maria Canea, Cătălina Asandei, Vlad Mihai, Daria-Maria Cipcă și Andrei Pădureanu.
Managerul Centrului ,,Europe Direct Valea Trotușului Comănești”, ing. Narcis Jitaru, împreună cu prof. Lavinia Misăilă, președintele Asociației Cultural-Științifice ,,Dimitrie Ghika-Comănești” au deschis secțiunea dedicată tinerilor, cu premierea celor mai reușite eseuri și lucrări artistice prezentate în cadrul concursului „Universul cunoașterii”, aflat la ediția a V-a.
La finalul reuniunii de la Comănești, reprezentanți ai SPJPTCAS Bacău au oferit invitaților mape cu materiale promoționale ce cuprind principalele obiective turistice din județul Bacău.

Romulus-Dan BUSNEA

De citit!

Tânăr reținut pentru tâlhărie în orașul Comănești

La data de 29 martie a.c., sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Moinești, polițiștii din cadrul Poliției orașului Comănești au pus în aplicare 3 mandate de percheziție domiciliară într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunii de tâlhărie. Un tânăr...

Bărbat din Onești amendat de două ori în aceeași zi pentru depășirea limitelor de viteză

În data de 30 martie a.c., în jurul orei 08:30, un echipaj de poliție din cadrul Biroului Rutier Onești a depistat un conducător auto în vârstă de 44 de ani, pe Calea Brașovului din localitate, în timp ce conducea...

Traficant de droguri prins în flagrant

Polițiștii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bacău, în colaborare strânsă cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Bacău, au desfășurat o operațiune de amploare ce a condus la documentarea activității infracționale a trei persoane implicate în traficul...