Orașul Comănești a găzduit sâmbătă, 4 august, cea de a VIII-a ediție a Simpozionului Național „Dimitrie Ghika-Comănești – In memoriam”. Evenimentul a fost organizat de Asociația Cultural Științifică „Dimitrie Ghika-Comănești”, Primăria orașului Comănești, Comitetul Român pentru Istoria și Filosofia Științei și Tehnicii (CRIFST) al Academiei Române, Colegiul Tehnic „Dimitrie Ghika” din Comănești și de Centrul de Informare Europeană „Europe Direct Valea Totușului” Comănești și este parte integrantă a manifestărilor prilejuite de „Zilele orașului Comănești”, care au avut loc în perioada 3 – 5 august.
În cuvântul de deschidere, primarul Viorel Miron a mulțumit invitaților pentru prezența la această nouă reuniune academică, după care a evidențiat câteva aspecte ale vieții economice și sociale ale comunității comăneștene, adresând în final publicului prezent, invitația de a participa la tradiționala sărbătoare anuală a zilelor orașului Comănești.
Moderatorul simpozionului, prof. Lavinia Misăilă, președintele Asociației Cultural-Științifice ,,Dimitrie Ghika-Comănești”, a vorbit despre însemnătatea evenimentului și a prezentat cele două inedite expoziții, una de artă plastică și alta de fotografii istorice, semnate de talentata pictoriță Maya Malek (elevă în clasa a IV-a a Școlii Gimnaziale „Liviu Rebreanu” Comănești) și de expertul în artă militară Neculai Moghior (fost diector al Muzeului Militar din București, cetățean de onoare al orașului Comănești). Distinsa profesoară a prezentat-o și pe pianista Rebeca Yin, elevă în clasa a VII-a a Școlii Gimnaziale „Ciprian Porumbescu” din Comănești, care a susținut mai multe intermezzo-uri muzicale pe parcursul prezentării lucrărilor.
Temele abordate în ediția din acest an au fost „Impactul Marii Uniri asupra evoluției culturale, științifice și sociale a poporului român” și secțiunea pentru tineret „Alternative educaționale în Europa anului 2018”.
De asemenea, în cadrul acestei manifestări, dr. col. (r) Valentin Marin (secretar științific al CRIFST), a prezentat, cu aceeași pasiune și totală implicare în organizarea și susținerea evenimentului, cel de-al șaptelea număr al revistei ,,Columna”, publicație a Asociației Cultural-Științifice ,,Dimitrie Ghika-Comănești” și supliment al revistei ,,Studii și Comunicări/DIS a Diviziei de Istoria Științei a CRIFST al Academiei Române. Fondată de regretatul academician Gleb Drăgan, revista conține 42 de comunicări, studii, articole si recenzii, însumând un număr de 456 de pagini, dar și o secțiune specială pentru tineret, intitulată ,,Dintre sute de catarge”. Asociația a acordat, la final, primele diplome și premii „Dimitrie Ghika-Comănești”, „Acad. Gleb Drăgan” și „Prof. dr. ing. Pompiliu Manea”, pentru contribuții la fondarea ei și la editarea publicațiilor sale.
,,Ceea ce mă bucură enorm de mult este faptul că, acest simpozion contribuie din plin la dinamizarea interacţiunii dintre instituţiile locale, şcoli, cadre didactice, elevi, părinţi şi comunitate, promovând astfel știința, cultura și educaţia românească”, a spus dr. Valentin Marin.
Lucrările primei secțiuni, cu titluri interesante și incitante, precum ,,Emil Racoviță (1868-1947). Explorator al Antarcticii și fondator al Biospeologiei”, ,,Energetica românească după Marea Unire”, ,,Puncte de lumină în penumbrele istoriei moldave”, ,,Fenomenul bioinvaziei în ihtiofauna Republicii Moldova”, ,,Concepția lui Emil Racoviță despre esența și interesul general pentru știință”, ,,Schimbări climatice și impact asupra biodiversității: consecințe ecologice”,
,,Ferdinand I. O Poveste adevărată – Basarabia 1918”, ,,Solomon Marcus, strălucit savant și ilustru cărturar”, ,,Comănești oraș frumos la bilanțul Marii Uniri. Evocări, descrieri și istoria orală a generațiilor”, ,,Un transilvănean în România Mare – inginerul constructor Tiberiu Eremie”, ,,Evoluția alternativelor educaționale în România”, ,,Revista Columna (vol.7/2018). Prezentare generală”, au fost susținute de acad. Constantin Toma, prof. dr., membru al Secției de Științe Biologice a Academiei Române, profesor la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași și director al revistei ,,Columna”, Lăcrămioara Ivănescu, conf. dr., decan al Facultății de Biologie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași, acad. Viorel Bădescu, prof. dr. ing., președinte al DIS/CRIFST al Academiei Române, conf. cercetător dr. Dumitru Bulat – Institutul de Zoologie al Academiei Republicii Moldova, Chișinău, Republica Moldova, prof. univ. dr. ing. Mircea Ilinca, de la Facultatea de Inginerie Electrică, Energetică și Informatică Aplicată a Universității Tehnice ,,Gh. Asachi” Iași, conf. univ. dr. Naela Costică de la Facultatea de Biologie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași, dr. ing. Nicolae Rotar, CRIFST al Academiei Române, dr. Valentin Marin, secretar științific al CRIFST al Academiei Române, prof. Constantin Țăranu din Comănești, ec. Romulus-Dan Busnea, inspector de specialitate în cadrul Serviciului Public Județean pentru Promovarea Turismului și Coordonarea Activității de Salvamont Bacău, publicist, prof. Angela Sterpu, Colegiul Național „Vasile Alecsandri” Bacău, prof. Neculai Moghior, cetățean de onoare al orașului Comănești.
La Secțiunea pentru Tineret, lucrările abordate au avut o tematică educațională, iar la final, ing. Narcis Jitaru, managerul Centrului ,,Europe Direct Valea Trotușului” Comănești, împreună cu prof. Lavinia Misăilă, au acordat premii câștigătorilor Concursului Interjudețean „Universul Cunoașterii”, ediţia a IV-a, 2018, activitate desfășurată în paralel cu lucrările simpozionului.
Și tot la final, Serviciul Public Județean pentru promovarea Turismului și Coordonarea Activității de Salvamont Bacău, partener al evenimentului, a oferit invitaților la simpozion, mape cu materiale promoționale care prezintă principalele obiective turistice ale județului Bacău.
Romulus-Dan BUSNEA