marți 27 februarie 2024

.

Câteva sfaturi înțelepte pentru...

Deși este foarte obișnuit ca fetele - și băieții - să-și găurească urechile,...

Reacția unei fetițe ieșite...

Cele două săptămâni petrecute de Alessia, alături de părinți, într-un centru de carantină...

Viața în stil minimalist....

Multă lume are impresia că a locui într-o garsonieră este o plăcere rezervată...

Sacrificii pentru frumusețe. Avantajele...

Faci ce vrei, dar știi ce faci? Vorba asta e importantă mai mult...
AcasăActualitateSimpozion științific internațional,...

Simpozion științific internațional, la Comănești: ,,Dimitrie Ghika-Comănești – In memoriam”

Foto Simp. Comanesti  08.08.15 007
În cadrul manifestărilor cultural-artistice prilejuite de sărbătoarea anuală „Zilele orașului Comănești”, în Sala Coloanelor de la Muzeul de Etnografie și Artă „Dimitrie Ghika” din localitate, va avea loc sâmbătă, 6 august 2016, cu începere de la ora 9. 30, cea de a șasea ediție a Simpozionului Știintific-Cultural Internațional „Dimitrie Ghika-Comănești – In memoriam”, cu tema ,,Evoluţia ştiinţei şi tehnicii în Europa în secolul al XX-lea”.
Organizatorii evenimentului sunt Asociația Cultural-Științifică ,,Dimitrie Ghika-Comănești”, Primăria orașului Comănești, Comitetul Român pentru Istoria și Filosofia Științei și Tehnicii al Academiei Române, Colegiul Tehnic ,,Dimitrie Ghika” Comănești, Centrul de Informare Europeană ,,Europe Direct” Comănești.
Printre invitații de marcă ce se vor afla la Comănești pentru acest important eveniment, se numără academician Constantin TOMA, academician Dumitru MURARIU, dr. Valentin MARIN (Academia Română); academician Alexandru Ciubotaru, academician Ion Toderaș (Academia de Științe a Moldovei).
După primirea invitaților și cuvântul de deschidere rostit de dl Viorel Miron, primarul orașului Comănești, va urma o serie de comunicări, după următorul program:

09.30 – 11.50
1. Acad. Constantin TOMA – ,,Planeta ameninţată”
2. Acad. Alexandru CIUBOTARU, (Republica Moldova) – ,,Grădina Botanică (Institut) a Academiei de Științe a Moldovei la aniversarea a 50 de ani pe actualul plasament – monument național de arhitectură peisajeră (1965 – 2015). Sarcini, realizări, perspective”
3. Acad. Ion TODERAȘ, dr. hab. Laurenția UNGUREANU, dr. hab. Lidia TODERAȘ, (Republica Moldova) – ,,Biodiversitatea în contextul securității naționale a Republicii Moldova”
4. Dr. Dumitru MURARIU, membru corespondent al Academiei Române – ,,Emil Racoviţă – fondator al biospeologiei şi al primului institut de speologie din lume”
5. Dr. Valentin MARIN – ,,Proiectul editorial COLUMNA – 5 ani. Realizări și perspective”
6. Prof. univ. dr. Eufrosina OTLĂCAN – ,,Simetria – concept în atenţia ştiinţei secolului al XX-lea”
7. Prof. univ. dr. Dan-Gabriel SÎMBOTIN – ,,Imaginația în știința secolului al XX-lea. În memoria academicianului Solomon Marcus”
8. Conf. dr. Lenuţa ALBOAIE – ,,Cloud Computing – nucleul vietii digitale al utilizatorilor”.
9. Dr. Vasile LECHINȚAN – ,,Elevi români la Gimnaziul Catolic din Târgu Mureş în secolele XVIII-XIX”
10. Dr. Ala MOVILEANU, Constantin PĂTRAȘCU – ,,Zona Sud sau `Restul românesc` la 80 de ani de la inaugurarea Muzeului Satului din Bucureşti”
11. Romulus Dan BUSNEA – ,,George Sterian, exponent al stilului arhitectural neoromânesc moldav”
12. Maria TRANDAFIR – ,,Contribuții științifice și tehnice românești la începutul secolului al XX-lea. Scurte considerații”

Pauza: 11.50 – 12.00
SECȚIUNEA PENTRU TINERET
Prezentarea lucrărilor: 12.00 – 13.00
Răzvan BOŞOTEANU – ,,Dovezi ale Marelui Război pe Valea Trotușului”
Andreea ICHIMOAIE, Alexandra ONEA – ,,Aplicaţiile nanotehnologiei în domeniul medicinei”
Andrei IFTIMIE – ,,Geneză şi genetică”

Descendent din Ghiculeștii moldoveni, Dimitrie Ghika-Comănești (n. 31 decembrie 1839, Iași – d. 1923), cunoscut și sub numele de Ghika Comăneșteanu, a fost jurist, doctor în drept, politician, om de știință și unul dintre cei mai faimoși exploratori romîni, care a organizat împreună cu fiul său, Nicolae Ghika-Comănești, expediția africană din anii 1895 – 1896 (Somalia și sud-estul Etiopiei).
Demn de remarcat este faptul că, în timpul acelei expediții, Nicolae Ghika-Comănești a urcat în chip de alpinist, muntele înalt de 1371 metri, căruia i-a dat numele primului rege al României, Carol I.
Vom reveni cu detalii.
Romulus Dan BUSNEA

De citit!

Infracțiuni la regimul circulației rutiere constatate de polițiști

La data de 16 februarie a.c., polițiștii Serviciului Rutier au depistat un bărbat de 37 de ani, din județul Neamț, în timp ce conducea un autoturism cu numere de înmatriculare provizorii pe DN2-E85, în localitatea Filipești. Din verificările efectuate în...

Reținut de polițiști pentru conducere ilegală: Bărbat din Dărmănești, prins la volan cu permisul suspendat

La data de 16 februarie a.c., polițiștii din Moinești au efectuat o operațiune de rutină pe strada Tudor Vladimirescu din municipiu, care a condus la reținerea unui bărbat în vârstă de 39 de ani, originar din orașul Dărmănești. Conform...

Pasajul Revoluției devine stradă pietonală

Pasajul Revoluției din Bacău se transformă într-o stradă pietonală cu o investiție estimată la aproximativ 2.2 milioane de lei (~ 400.000 euro). Astăzi a fost emis ordinul de începere a lucrărilor, iar proiectul are un termen de finalizare de...