vineri 12 aprilie 2024

.

Câteva sfaturi înțelepte pentru...

Deși este foarte obișnuit ca fetele - și băieții - să-și găurească urechile,...

Reacția unei fetițe ieșite...

Cele două săptămâni petrecute de Alessia, alături de părinți, într-un centru de carantină...

Viața în stil minimalist....

Multă lume are impresia că a locui într-o garsonieră este o plăcere rezervată...

Sacrificii pentru frumusețe. Avantajele...

Faci ce vrei, dar știi ce faci? Vorba asta e importantă mai mult...
AcasăFapt diversSimpozionul „SIGURANŢA CETĂŢEANULUI...

Simpozionul „SIGURANŢA CETĂŢEANULUI ÎN SOCIETATEA ROMÂNESCĂ, ÎN CONTEXT EUROPEAN”

Un scop primordial al instituţiilor din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională este asigurarea siguranţei cetăţeanului. Educarea cetăţenilor pentru siguranţa celor din jur a reprezentat permanent o prioritate pentru societate, care prin structurile sale specializate a căutat să identifice cele mai eficiente forme si modalităţi de realizare a acestui obiectiv.

În acest context, în data de 13 decembrie 2012, la sediul Şcolii Naţionale de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare Tîrgu Ocna, a avut loc Simpozionul „SIGURANŢA CETĂŢEANULUI ÎN SOCIETATEA ROMÂNESCĂ, ÎN CONTEXT EUROPEAN” – Ediţia a II-a, organizat în colaborare cu Asociaţia „Sfântul Nicolae cel Milostiv” din Iaşi, reprezentată prin asistent univ. Ram Lăcrămioara Boz, Universitatea „George Bacovia” din Bacău, reprezentată prin lector univ. dr Nelu NITĂ şi asistent univ. Adrian LUPAŞCU, precum şi Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Bacău.

În cadrul Simpozionului au fost abordate comunicări ştiinţifice privind ordinea publică, regimul privativ de libertate, modalităţi neprivative de executare a pedepsei închisorii, apelarea numărului unic de urgenţă 112, Educaţie şi prevenire, analiza şi combaterea fenomenului criminal, situaţii de urgenţă – apărarea împotriva incendiilor, protecţie civilă – managementul dezastrelor, urgente umanitare, unităţi de învăţământ – educaţia pentru viaţă. De asemenea, a fost prezentat filmul activităţilor desfăşurate cu elevii Şcolii Naţionale de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare Tîrgu Ocna în cadrul proiectului „112 – Situaţii de urgenţă – Educaţie şi prevenire”.

La această activitate au participat in calitate de invitaţi specialişti în domeniul apărării împotriva incendiilor din instituţiile aparţinând sistemului de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, precum şi reprezentanţi din cadrul Poliţiei din localităţile Oneşti şi Tîrgu Ocna, Subunităţii de Sprijin si Intervenţie Jandarmi Oneşti, Postului de Jandarmi Tîrgu Ocna, Compartimentului de Analiză şi Combatere a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie a Judeţului Vrancea, precum şi reprezentanţi ai Centrului Şcolar de Educaţie şi Incluziune „Elena Doamna” Focşani, Colegiului Naţional „Costache Negri” Tîrgu Ocna, Liceului Tehnologic Târgu Ocna şi elevi ai instituţiilor de învăţământ.

La Şcoala Naţională de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare Tîrgu Ocna se face primul pas în formarea unor profesionişti dedicaţi omului şi poate nici nu se putea o alegere mai fericită pentru motto-ul acestei instituţii de pregătire, de formare în înţelesul cel mai complex şi profund al unor cuvinte aşezate cu atât de multă înţelepciune în aceeaşi propoziţie: “Cea mai mare preocupare a omului este omul”.
Ne preocupă omul pentru că formăm şi educăm oameni tineri, ne preocupă omul pentru că pregătim profesionişti care se vor ocupa de oameni

De la înfiinţarea acestei structuri de pregătire s-au căutat în permanenţă metode şi mijloace de a obţine cele mai bune rezultate la tinerii ce au ales această meserie solicitantă. De la curriculum şi tot ce reprezintă el în planul de învăţământ până la activităţile de educaţie non-formală şi informală se caută calea cea mai eficeintă de a forma un individ pro-social.

Riscurile acestei meserii nu sunt de neglijat iar pregătirea, oricât de bine ar fi ea fundamentată ştiinţific, tehnic şi legislativ nu este întotdeauna de ajuns. S-a identificat prin urmare şi necesitatea completăriii acesteia cu alte cunoştinţe şi abilităţi care la un moment dat permit individului să acţioneze în situaţii neprevăzute, în condiţii extreme.

În vederea asigurării siguranţei cetăţeanului în societatea românească, în context european, este necesară continuarea procesului de armonizare cu Strategia de securitate internă a Uniunii Europene printr-o abordare conceptuală unitară, iar obiectivul nostru declarat este de a stimula colaborarea instituţiile din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, instituţii private, organizaţii non-guvernamentale şi opinia publica pe proiecte ce vizează asigurarea climatului de siguranţă în societatea noastră.

De citit!

Infracțiuni rutiere constatate de polițiști în trafic

La data de 27 martie a.c., polițiștii Secției 2 Poliție Bacău au depistat în flagrant delict, un bărbat de 38 de ani, din orașul Dărmănești, în timp ce conducea un autoturism pe strada Aleea Parcului din municipiu, aflându-se sub...

Reținut de polițiști după ce a provocat un accident rutier

La data de 26 martie a.c., în jurul orei 20.30, polițiștii Serviciului Rutier Bacău au fost sesizați cu privire la faptul că, pe DN 2F, în localitatea Traian a avut loc un eveniment rutier.               Din primele cercetări a reieșit faptul...

Urmărit internațional pentru viol, depistat de polițiștii de investigații criminale

La data de 27 martie a.c., polițiștii Serviciului Investigații Criminale Bacău au depistat în municpiul Bacău, un bărbat de 41 de ani, din comuna Asău, urmărit la nivel internațional.               Pe numele bărbatului, autoritățile judiciare din Germania au emis un...