sâmbătă 7 septembrie 2024

.

Ce nu trebuie să...

Tapetul poate transforma total o cameră. Are puterea de a schimba aspectul adăugând...

Cum întâmpinăm Marea Foamete?

Timpurile se schimbă, dragii moșului, și ceea ce astăzi e bătut în cuie,...

Ce trebuie să știm...

Una dintre cele mai vizibile caracteristici ale unei case super eficiente din punct...

Câteva leacuri mai mult...

Îl știți pe "catindat"? Ăla care ar fi făcut orice, inclusiv să apeleze...
AcasăCoolturaSingura carte -...

Singura carte – album din lume despre arhitectii exilati a fost editata si tiparita la Onesti

Despre carti, importanta si succesul lor pe piata interna si internationala, despre editurile si tipografiile care scot la lumina lucrari de exceptie, s-a scris destul de putin in ultima vreme, cu exceptia revistelor literare si a prezentarilor din mass – media cu ocazia lansarilor de carte.
La Onesti, exista si functioneaza intr-un stil cu adevarat occidental, Editura si Tipografia “Magic Print”, cu succese notabile pe piata cartii romanesti, si care, de la un an la altul, isi adauga in palmaresul editorial performante de exceptie, datorate unui colectiv de specialisti bine inchegat, coordonat de catre editorul si publicistul Maria Dohotaru, directorul acestei tot mai cunoscute si mai apreciate edituri din tara.

Una dintre aceste din urma realizari notabile ale editurii onstene este si volumul “Arhitectii si Exilul”, o carte – album care il are autor pe doctor arhitect Adrian Mahu, cadru didactic la Facultatea de Arhitectura din cadrul Universitatii “Spiru Haret” din Bucuresti.

Am aflat ca in lume, inca nu s-au scris carti despre arhitecttii exilati si realizarile lor in tarile de adoptie, iar din acest punct de vedere, cartea reprezinta o premiera mondiala, autorul fiind recompensat cu Premiul UNESCO pentru aceasta lucrare, in cadrul Salonului International de Carte care a avut loc la Chisinau, in perioada 31 august – 4 septembrie 2012, la care au participat peste 300 de edituri din 18 tari ale lumii, între care: Moldova, România, Germania, Macedonia, Cehia, Estonia, Rusia, Marea Britanie, SUA, Belarus, Franta, Italia, Ungaria, Ucraina, Slovacia.

Precizarile autorului, insotite de “putina istorie” cu privire la fenomenul atat de complex si de dureros al exilului romanesc cauzat de regimul totalitar comunist instaurat in Romania dupa 1944, constituie un scurt dar edificator remember cu privire la una dintre cele mai zbuciumate si mai cenusii perioade din istoria poporului roman.

Facand o stricta dar interesanta referire la ceea ce au insemnat ororile dictaturii comuniste, Adrian Mahu masrturiseste in paginile de inceput ale volumului, calvarul intelectualitatii romanesti nevoit in mare parte sa paraseasca meleagurile natale. Printre toti cei care au reprezentat aceasta patura ostila regimului s-au numarat circa 1.300 de arhitecti, mare parte dintre ei, personalitati de seama in domeniu care si-au pus amprenta asupra unor mari realizari arhitecturale la scara mondiala, exilul lor reprezentand o grea lovitura pentru arhitectura romaneasca.

Cartea prezinta activitatea a 64 de arhitecti plecati din Romania inainte de 1989 (Dinu Gheorghiu, Dan Sergiu Hanganu, Bogdan Bocanet, Sanda Budis, George Carvunis, Renzo Carausu, Solange D’Herbez de la Tour, Teodor Georgescu, Alain Manoilescu, Ion si Mihai Munteanu, Ion Mureseanu – nepotul lui Andrei Mureseanu, Adrian Panaitescu, Costin Pastia, Stefan Perianu, Adrian Stanescu, Cristian Tanasescu si altii), totalizand 448 de pagini in interiorul carora cititorul vizualizeaza nu mai putin de 800 de imagini color, in fapt, o adevarata carte document pentru toti cei interesati de istoria recenta a poporului roman.
De altfel, “Magic Print” a fost singura editura din Romania care si-a manifestat interesul pentru publicarea unei astfel de lucrari, autorul exprimandu-si recunostinta atat fata de directorul general al editurii si tipografiei “Magic Print”, cat si fata de de colectivul acesteia, care a lucrat cu multa pasiune si profesionalism pentru publicarea cartii “Arhitectii si Exilul”.

De asemenea, ca o recunoastere internationala a valorii volumului mai sus prezentat, acesta a fost prezent in pavilionul României la Bienala de Arhitectura de la Venetia, care a avut loc in perioada august – noiembrie 2012.

Profesorul Adrian Mahu a obtinut titlul de doctor în arhitectura în anul 1980, în urma sustinerii tezei “Specificul national în preocuparile arhitectilor din diferite tari”, sub îndrumarea profesorului emerit Mircea Alifanti. Este autorul a peste 100 de proiecte, din care s-au realizat peste 50. În paralel, a publicat peste 300 de studii si articole de specialitate, preocuparile sale teoretice bucurandu-se de aprecieri favorabile din partea unor mari personalitati din arhitectura internationala, precum Bruno Zevi, Reima Pietilä, Kazuo Shinohara, James Stirling, Ralph Erskine, Richard England etc.

“Desi este o lucrare voluminoasa, realizata insa in conditii grafice deosebite, este una care se citeste cu usurinta, ofera o reala desfatare vizuala si intelectuala, lasându-ti libertatea sa revii la eroii si lucrarile lor, care-ti plac mai mult… Având în sertar, cum se spune, alte numeroase manuscrise, dr. arhitect Adrian Mahu a dat prioritate la publicare volumului care vorbeste despre altii, despre bogatia spiritului românesc din arhitectura, vorbeste despre plecari / parasiri, fizice si spirituale, despre minte si despre inima, despre dor, despre iubire, despre disperare si resemnare”, scria intr-o recenzie, Mioara Vergu – Iordache, redactor – sef la “Opinia Nationala”, saptamânal de opinii, informatii si idei de larg interes national.

Romulus Dan Busnea

De citit!

Paradă de datini și obiceiuri de iarnă pe Valea Trotușului

Întreaga vale a Trotușului a îmbrăcat straiele marii sărbători creștine a Nașterii Domnului, Crăciunul.În toată această perioadă și până la finele anului 2017, în localitățile din această frumoasă zonă au răsunat glasurile colindătorilor, într-o atmosferă de de voie...

,,Zilele Orașului Comănești” – Programul complet al manifestărilor

"Zilele orasului Comanesti 2017” (4 - 6 august) încep astăzi, 4 august, la ora 10.30, cu un ceremonial militar-religios închinat eroilor căzuți în Primul Război Mondial, care va avea loc la Cimitirul Internațional al Eroilor din Comănești, cu participarea...

Zilele Orașului Comănești 2017

Un weekend incendiar îi așteaptă pe comăneșteni, care sunt invitați de către oficialitățile locale la o nouă ediție a manifestărilor prilejuite de ,,Zilele Orașului”.Astfel, în cele trei zile de sărbătoare (4 - 6 august), localnicii, dar și cei...