duminică 23 iunie 2024

.

Vrei să porți ruj...

A folosi ruj întunecat poate fi intimidant. Dar poate avea, de asemenea, un...

Cifoza, lordoza și scolioza....

Diferența principală dintre cifoza lordoză și scolioză este natura curburii coloanei vertebrale. Lordoza...

Cum ne pregătim o...

Pentru orice eventualitate și pentru a fi pregătit în caz de nevoie, mi-am...

Câteva trucuri pentru amenajarea...

În secolul al XIV-lea, clasele inferioare dormeau pe saltele umplute cu paie. În...
AcasăFapt diversSistem de creditare...

Sistem de creditare pentru detinuti, implementat la Targu Ocna

Începând cu data de 1 decembrie 2012, sistemul de creditare al activitatiii persoanelor private de libertate a inceput sa fie aplicat si în sectile de detentie din cadrul Penitenciarului Spital Targu Ocna, unde sunt custodiatii in prezent, 95 de detinuti.

Prin aplicarea acestui sistem se urmareste incurajarea activitatilor lucrative si eliminarea abuzurilor de ambele parti, iar un prim efect care s-a resimtit, a fost cel din momentul implementarii si pana in prezent, perioada in care a fost inregistrata o crestere a numarului detinutilor care au solicitat sa participe la activitatile derulate pentru reintegrarea sociala, implicandu-se tot mai activ in programe si apreciind faptul ca sistemul de creditare este unul just, care promoveaza egalitatea de sanse pe parcursul perioadei de custodie.

Potrivit reglementarilor cuprinse in acest sistem, persoanele private de libertate care pe parcursul executarii pedepselor se implica în activiatti lucrative, de educatie si de reintegrare, pot beneficia de un numar de 5 pâna la 35 de credite. Acestea, acumulate (minim 20 pâna la 90 de credite), aduc propunerea de recompensare din partea unitatii, care variaza în functie de numarul de credite acumulate, de la suplimentarea dreptului la pachet si vizita, pâna la învoirea pe o perioada determinata, pentru detinutii cu adevarat merituosi, aflati in regim semideschis sau deschis de executare a pedepsei privative de libertate.

Sistemul prevede printre altele si sanctionarea comportamentului antisocial, în egala masura.

“Cei care nu respecta Regulamentul de ordine interioara, sunt recalcitranti si violenti fata de personalul unitatii sau fata de ceilalti detinuti, sunt pedepsiti cu credite negative de la 20 la 90 de credite. Pentru a putea beneficia de avantajele sistemului de creditare, persoanele private de libertate trebuie sa depuna eforturi constante si de durata pentru a trece de pe ‘minus pe plus’ prin participare la toate activitatile desfasurate în penitenciare.

In concluzie, nici o activitate meritorie nu va ramâne nerasplatita, precum nici o abatere disciplinara nu va ramâne nesanctionata. In final, de persoana privata de libertate depinde succesul traseului spre eliberarea conditionata si reintegrarea sociala”, a precizat preot capelan Paul Vamanu, purtatorul de cuvant al Penitenciarului Spital Targu Ocna.

Romulus Dan Busnea

De citit!

Paradă de datini și obiceiuri de iarnă pe Valea Trotușului

Întreaga vale a Trotușului a îmbrăcat straiele marii sărbători creștine a Nașterii Domnului, Crăciunul.În toată această perioadă și până la finele anului 2017, în localitățile din această frumoasă zonă au răsunat glasurile colindătorilor, într-o atmosferă de de voie...

,,Zilele Orașului Comănești” – Programul complet al manifestărilor

"Zilele orasului Comanesti 2017” (4 - 6 august) încep astăzi, 4 august, la ora 10.30, cu un ceremonial militar-religios închinat eroilor căzuți în Primul Război Mondial, care va avea loc la Cimitirul Internațional al Eroilor din Comănești, cu participarea...

Zilele Orașului Comănești 2017

Un weekend incendiar îi așteaptă pe comăneșteni, care sunt invitați de către oficialitățile locale la o nouă ediție a manifestărilor prilejuite de ,,Zilele Orașului”.Astfel, în cele trei zile de sărbătoare (4 - 6 august), localnicii, dar și cei...