Eveniment în stațiunea de la poalele Nemirei: La sfârșitul săptămânii care tocmai s-a încheiat (18 – 19 iulie), pe Terasa Cazinoului din stațiunea Slănic-Moldova s-a desfășurat cea de-a XXIII-a ediție a Festivalului Județean de Folclor, organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bacău (CJCPCT), Consiliul Județean Bacău (CJ), Primăria și Consiliul Local Slănic-Moldova.
Manifestarea a debutat sâmbătă, 18 iulie, cu Târgul Meșterilor Populari, ce a prilejuit timp de două zile o reuniune intercativă, la care turiștii prezenți au participat alături de meșteșugarii din comunele și satele băcăuane (Palanca, Ghimeș-Făget, Oituz, Faraoani, Gioseni, Sănduleni, Strugari, Tărhăuși, Bacău etc), la executarea unor obiecte de artă populară, fie ele din lemn, lut sau pe războaiele de țesut. Surpriza târgului a reprezentat-o expoziția de ouă încondeiate (potcovite), artizanii acestor ,,miniaturi miraculoase” fiind Ioan Comănescu și Elena Izvoranu din Bacău.
Cu începere de la ora 15.00, în fiecare zi, formații coregrafice, soliști și grupuri vocal-instrumentale de amatori din mai multe localități ale județului Bacău, precum Gioseni, Faraoani, Sascut, Mărgineni, Măgura, Sărata, Brusturoasa, Ghimeș-Făget, Tărhăuși, Cucuieți-Solonț, Oituz, Găiceana, Săucești, Pâncești, Asău, Moinești, Bacău, au oferit vizitatorilor un regal folcloric de înaltă ținută artistică, într-o explozie de sunet și culoare specifice muzicii și dansului popular moldovenesc.
Declarații: „Aplauzele spectatorilor au certificat valoarea acestor tineri talentați, ce duc mai departe bogata moștenire folclorică a meleagurilor băcăuane. Sperăm că și ediția din acest an a fost o bună ocazie pentru cunoașterea valorilor autentice, pentru promovarea culturii și tradiției populare băcăuane”, a precizat Florin Zăncescu, prezentatorul spectacolului și directorul CJCPCT Bacău.
Impresii: ,,Bine aleasă locația, vreme bună și la fel de bună organizarea acestui eveniment. M-am bucurat enorm să văd că tradiția și identitatea neamului nostru românesc nu se pierd în vremurile astea tulburi. Cred că sunt în asentimentul tuturor celor prezenți la spectacolele din aceste două zile, când spun că ne-au lăsat o impresie extraordinară chipurile pline de lumină și candoare ale copiilor care ne-au delectat și ne-au încântat cu muzica și dansul lor pline de trăire și simțire românească. Felicitări atât participanților cât și organizatorilor!”, a spus și Ovidiu Săuceanu, unul dintre turiștii aflați în acest weekend la Slănic-Moldova.
Romulus Dan Busnea