vineri 19 aprilie 2024

.

Câteva sfaturi înțelepte pentru...

Deși este foarte obișnuit ca fetele - și băieții - să-și găurească urechile,...

Reacția unei fetițe ieșite...

Cele două săptămâni petrecute de Alessia, alături de părinți, într-un centru de carantină...

Viața în stil minimalist....

Multă lume are impresia că a locui într-o garsonieră este o plăcere rezervată...

Sacrificii pentru frumusețe. Avantajele...

Faci ce vrei, dar știi ce faci? Vorba asta e importantă mai mult...
AcasăCoolturaSlănic-Moldova: Tradiție și...

Slănic-Moldova: Tradiție și cultură autohtonă într-un spectacol folcloric de excepție

sla

Eveniment în stațiunea de la poalele Nemirei: La sfârșitul săptămânii care tocmai s-a încheiat (18 – 19 iulie), pe Terasa Cazinoului din stațiunea Slănic-Moldova s-a desfășurat cea de-a XXIII-a ediție a Festivalului Județean de Folclor, organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bacău (CJCPCT), Consiliul Județean Bacău (CJ), Primăria și Consiliul Local Slănic-Moldova.

Manifestarea a debutat sâmbătă, 18 iulie, cu Târgul Meșterilor Populari, ce a prilejuit timp de două zile o reuniune intercativă, la care turiștii prezenți au participat alături de meșteșugarii din comunele și satele băcăuane (Palanca, Ghimeș-Făget, Oituz, Faraoani, Gioseni, Sănduleni, Strugari, Tărhăuși, Bacău etc), la executarea unor obiecte de artă populară, fie ele din lemn, lut sau pe războaiele de țesut. Surpriza târgului a reprezentat-o expoziția de ouă încondeiate (potcovite), artizanii acestor ,,miniaturi miraculoase” fiind Ioan Comănescu și Elena Izvoranu din Bacău.

Cu începere de la ora 15.00, în fiecare zi, formații coregrafice, soliști și grupuri vocal-instrumentale de amatori din mai multe localități ale județului Bacău, precum Gioseni, Faraoani, Sascut, Mărgineni, Măgura, Sărata, Brusturoasa, Ghimeș-Făget, Tărhăuși, Cucuieți-Solonț, Oituz, Găiceana, Săucești, Pâncești, Asău, Moinești, Bacău, au oferit vizitatorilor un regal folcloric de înaltă ținută artistică, într-o explozie de sunet și culoare specifice muzicii și dansului popular moldovenesc.

Declarații: „Aplauzele spectatorilor au certificat valoarea acestor tineri talentați, ce duc mai departe bogata moștenire folclorică a meleagurilor băcăuane. Sperăm că și ediția din acest an a fost o bună ocazie pentru cunoașterea valorilor autentice, pentru promovarea culturii și tradiției populare băcăuane”, a precizat Florin Zăncescu, prezentatorul spectacolului și directorul CJCPCT Bacău.

Impresii: ,,Bine aleasă locația, vreme bună și la fel de bună organizarea acestui eveniment. M-am bucurat enorm să văd că tradiția și identitatea neamului nostru românesc nu se pierd în vremurile astea tulburi. Cred că sunt în asentimentul tuturor celor prezenți la spectacolele din aceste două zile, când spun că ne-au lăsat o impresie extraordinară chipurile pline de lumină și candoare ale copiilor care ne-au delectat și ne-au încântat cu muzica și dansul lor pline de trăire și simțire românească. Felicitări atât participanților cât și organizatorilor!”, a spus și Ovidiu Săuceanu, unul dintre turiștii aflați în acest weekend la Slănic-Moldova.

Romulus Dan Busnea

De citit!

Demersuri importante pentru înființarea unei subunități de pompieri în comuna Hemeiuș

Într-un pas crucial spre asigurarea siguranței comunității locale, astăzi, 29 martie, a avut loc un moment semnificativ în demersul de construire a unei noi subunități de pompieri în comuna Hemeiuș.Prin predarea-primirea unui teren din domeniul public al statului, administrat...

Infracțiuni rutiere constatate de polițiști în trafic

La data de 27 martie a.c., polițiștii Secției 2 Poliție Bacău au depistat în flagrant delict, un bărbat de 38 de ani, din orașul Dărmănești, în timp ce conducea un autoturism pe strada Aleea Parcului din municipiu, aflându-se sub...

Reținut de polițiști după ce a provocat un accident rutier

La data de 26 martie a.c., în jurul orei 20.30, polițiștii Serviciului Rutier Bacău au fost sesizați cu privire la faptul că, pe DN 2F, în localitatea Traian a avut loc un eveniment rutier.               Din primele cercetări a reieșit faptul...