joi 12 septembrie 2024

.

Ce trebuie să știm...

Floarea soarelui este una dintre cele mai mari și mai strălucitoare flori. Cu...

Gestionarea intoleranței la lactoză...

Intoleranța la lactoză și osteoporoza sunt două probleme de sănătate care afectează milioane...

Câteva idei pentru amenajarea...

Un hol ar trebui să fie o cameră reprezentativă. Nu numai că este...

Extraordinarele beneficii ale fisticului

Fisticul, un membru al familiei caju, este un copac mic originar din Asia...
AcasăCoolturaSlănic-Moldova: Tradiție și...

Slănic-Moldova: Tradiție și cultură autohtonă într-un spectacol folcloric de excepție

sla

Eveniment în stațiunea de la poalele Nemirei: La sfârșitul săptămânii care tocmai s-a încheiat (18 – 19 iulie), pe Terasa Cazinoului din stațiunea Slănic-Moldova s-a desfășurat cea de-a XXIII-a ediție a Festivalului Județean de Folclor, organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bacău (CJCPCT), Consiliul Județean Bacău (CJ), Primăria și Consiliul Local Slănic-Moldova.

Manifestarea a debutat sâmbătă, 18 iulie, cu Târgul Meșterilor Populari, ce a prilejuit timp de două zile o reuniune intercativă, la care turiștii prezenți au participat alături de meșteșugarii din comunele și satele băcăuane (Palanca, Ghimeș-Făget, Oituz, Faraoani, Gioseni, Sănduleni, Strugari, Tărhăuși, Bacău etc), la executarea unor obiecte de artă populară, fie ele din lemn, lut sau pe războaiele de țesut. Surpriza târgului a reprezentat-o expoziția de ouă încondeiate (potcovite), artizanii acestor ,,miniaturi miraculoase” fiind Ioan Comănescu și Elena Izvoranu din Bacău.

Cu începere de la ora 15.00, în fiecare zi, formații coregrafice, soliști și grupuri vocal-instrumentale de amatori din mai multe localități ale județului Bacău, precum Gioseni, Faraoani, Sascut, Mărgineni, Măgura, Sărata, Brusturoasa, Ghimeș-Făget, Tărhăuși, Cucuieți-Solonț, Oituz, Găiceana, Săucești, Pâncești, Asău, Moinești, Bacău, au oferit vizitatorilor un regal folcloric de înaltă ținută artistică, într-o explozie de sunet și culoare specifice muzicii și dansului popular moldovenesc.

Declarații: „Aplauzele spectatorilor au certificat valoarea acestor tineri talentați, ce duc mai departe bogata moștenire folclorică a meleagurilor băcăuane. Sperăm că și ediția din acest an a fost o bună ocazie pentru cunoașterea valorilor autentice, pentru promovarea culturii și tradiției populare băcăuane”, a precizat Florin Zăncescu, prezentatorul spectacolului și directorul CJCPCT Bacău.

Impresii: ,,Bine aleasă locația, vreme bună și la fel de bună organizarea acestui eveniment. M-am bucurat enorm să văd că tradiția și identitatea neamului nostru românesc nu se pierd în vremurile astea tulburi. Cred că sunt în asentimentul tuturor celor prezenți la spectacolele din aceste două zile, când spun că ne-au lăsat o impresie extraordinară chipurile pline de lumină și candoare ale copiilor care ne-au delectat și ne-au încântat cu muzica și dansul lor pline de trăire și simțire românească. Felicitări atât participanților cât și organizatorilor!”, a spus și Ovidiu Săuceanu, unul dintre turiștii aflați în acest weekend la Slănic-Moldova.

Romulus Dan Busnea

De citit!

Ce trebuie să știe proprietarii de mașini înainte de a-și monta cârligul de remorcare

Montarea unui cârlig de remorcare pe un autovehicul poate părea un proces simplu, dar este important să înțelegi toate aspectele legale și tehnice înainte de a face acest pas. 1. Alegerea cârligului de remorcare potrivit Primul pas este să alegi un...

Bacău: A fost odată Casa de Cultură

Casa de Cultură „Vasile Alecsandri” din Bacău reprezintă un simbol al vieții culturale și artistice din oraș, evocând o nostalgie profundă în inimile celor care au avut privilegiul de a participa la evenimentele organizate acolo de-a lungul decadelor. Situată...

Bolile comune la câini: La ce trebuie să fie atenți proprietarii?

Câinii sunt prieteni loiali și parte integrantă din familie, iar sănătatea lor este o prioritate pentru orice stăpân responsabil. Există multe boli la care câinii sunt predispuși, iar unele dintre ele pot fi prevenite printr-o îngrijire atentă și măsuri...