miercuri 17 aprilie 2024

.

Câteva sfaturi înțelepte pentru...

Deși este foarte obișnuit ca fetele - și băieții - să-și găurească urechile,...

Reacția unei fetițe ieșite...

Cele două săptămâni petrecute de Alessia, alături de părinți, într-un centru de carantină...

Viața în stil minimalist....

Multă lume are impresia că a locui într-o garsonieră este o plăcere rezervată...

Sacrificii pentru frumusețe. Avantajele...

Faci ce vrei, dar știi ce faci? Vorba asta e importantă mai mult...
AcasăCoolturaSlăniceana Alina Georgiana...

Slăniceana Alina Georgiana Teodorescu, între experiment și experiență artistică, întru desăvârșire…

AG2

Pentru mulți dintre noi, e un prilej de bucurie pentru suflet când aflăm despre realizările de marcă ale unor concitadini/conaționali de-ai noștri, cu atât mai mult cu cât acestea se petrec și se încheie cu succes, în afara granițelor țării.

Am fost încântat să mă revăd pentru a doua oară în această vară cu artista plastică Alina Georgiana Teodorescu, aflată într-o scurtă vizită pe meleagurile natale, la Slănic-Moldova. Am schimbat câteva impresii, mi-a relatat despre expozițiile organizate în țară și în străinătate, ca și despre proiectele pe care și le-a propus spre realizare în viitorul apropiat. Cunoașteam în mare parte activitatea pe care o desfășoară Georgiana, cu aceeași perseverență și seriozitate, atât din corespondența pe care o purtăm când timpul ne-o permite, dar și din ecourile care răzbat din mass-media românească și străină cu privire la talentata noastră artistă. Sigur că am aflat și lucruri noi, inedite pentru spațiul artistic românesc, iar ideea ei de a implementa un proiect în premieră națională, aici, la Slănic-Moldova, mi s-a părut de-a dreptul fascinantă și deosebit de benefică pentru imaginea stațiunii de la poalele Nemirei, care mai mult ca oricând, are nevoie de acțiuni concrete și evenimente de promovare la scară națională și internațională. Mi-am oferit întreg sprijinul pentru realizarea acestui obiectiv, cu adevărat măreț, dar fiindcă se află încă în faza primilor pași, nu voi divulga acum nimic referitor la acesta, așa că voi reveni cu amănunte la momentul oportun.

După ce în 2013 a făcut senzație cu pictura pe iPad în cadrul expoziției ,,Blind Eyed Choice” (Galeria ,,Galateca), prima expoziţie de acest gen organizată în România, în fapt, o continuare a expoziţiei ,,What? About You” care a avut loc în luna iunie a aceluiaș an la Beirut, Liban, pictorița Alina Georgiana Teodorescu s-a reîntâlnit și în acest an cu publicul amator de artă din România, ce a putut admira timp de o săptămână (17 – 22 mai), expoziția artistei slănicene intitulată ,,CONTRA. DICTION” (Contradicție). Vernisajul a avut loc la Galeria ,,Kube Musette” din Capitală, un spațiu ce expune și promovează lucrări de artă autentice și idei inovatoare.

Aflată mereu în căutarea și experimentarea unor noi forme de exprimare artistică și dezvoltând un întreg arsenal estetic, Alina Georgiana Teodorescu provoacă, incită și captivează, invitând privitorul să se lase purtat într-un univers aparte, ce îndeamnă la meditație, la autoanaliză. De această dată, artista prezintă o lucrare abstractă, un studiu de interogare a corpului uman ca suprafață de intersecție între spiritualitate şi senzualitate, o observație a oscilării între valori social acceptate şi instincte personale primare, intr-un proces sinuos de conturare a identitaţii, de contrazicere a stereotipurilor de limbaj şi formă.

,,Mi-am dorit să găsesc o formulă prin care să-mi exprim creativitatea. Lucrarea pe care o prezint se numește ,,Contradiction” și are două sensuri: primul se referă la polaritatea pe care o avem în noi și care definește ființa umană, respectiv paralela între bine și rău, senzualitate-spiritualitate, viață-moarte, iar al doilea, la curajul de a rupe limite și de a rupe tiparele, de a explora materialele noi cu care putem lucra astăzi, și de a da frâu liber creativității. Este o lucrare acrilică pe plexiglass, compusă din trei foi suprapuse în unghiuri diferite, fiind practic, trei reprezentări diferite ale aceluiași simbol: MÂNA. Prima foaie este tratată într-o manieră realistă, carnală. Ultima foaie este o reprezentare bizantină a mâinii care binecuvântează, mână care pentru mine este un element definitoriu pentru ființa umană, simbol de rădăcini, arhetipul frumuseții umane, iar cea din mijloc este semiabstractă, ca o punte între cele două precedente. Am ales plexiglassul, pentru că în lucrările de artă, devine un material reflexiv; el este unealta mea de a lucra cu lumina. Pe suprafața transparentă lumina este aproape insesizabilă, pe când acolo unde întâlnește culoarea mată, ea devine substanță. De aceea mă fascinează umbrele, reflexiile, iar plexiglassul este un material tocmai bun pentru explorarea luminii, a spațiilor și a compozițiilor tridimensionale.

Sunt încântată că pot să descopăr lumea prin prisma expozițiilor pe care le realizez, prin întrebările care îmi sunt adresate cu prilejul unor astfel de evenimente. De câte ori revin în țară, iau pulsul fenomenului artei contemporane, care sesizez că este în plină dezvoltare, ceea ce mă bucură și mă stimulează”, a declarat cu ocazia vernisajului expoziției de la ,,Kube Musette”, artista Alina Georgiana Teodorescu, atât pentru postul ANTENA1, cât și pentru postul IDA TV București (o televiziune cu tematică de arhitectură și design).

,,Frumusețea în artă este că nu există bariere, nici de interperetare, nici de expresie. În acest fel, arta poate surprinde aspecte neașteptate din viața noastră și ne poate modela perspectiva, a celor care nu suntem artiști, asupra a tot ce ne înconjoară. Ca să ma fac înțeleasă mai bine, vin și cu un exemplu: tehnologia poate să ne înlocuiască noua agendă telefonică sau albumul de fotografii, dar și pensula unui artist”, a mai spus artista originară din Slănic-Moldova.
Din 2012, Alina Georgiana Teodorescu s-a dedicat excusiv exprimării prin artă, într-un continuu proces de experimentare, cu noi tehnici și materiale, de la arta digitală, până la pictura pe pânză, sau construcția de obiecte și instalații în plexiglass. De atunci a expus în țări ca Thailanda, China, Anglia, Brazilia, Liban, Germania, Israel, Grecia, România, ultima din acest an urmând să aibă loc în Japonia.

Fiecare expoziție a avut concept diferit, iar cea din București, din primăvara acestui an, a fost o instalație făcută special pentru galeria ,,Kube Musette”, ca un experiment de adaptare a lucrării de artă la spațiu și manipulare a luminii, prin suprapunerea în unghiuri diferite a foilor transparente pictate. 

Despre artist:
Alina Georgiana Teodorescu (n. 22 aprilie, 1982, Slănic-Moldova, Bacău) a terminat cursurile Școlii Nr.1 din Slănic-Moldova, după care a studiat la Colegiul Național de Artă ,,George Apostu” din Bacău – Secția Pictură Monumentală (an absolvire 2000) și la Universitatea de Arhitectură și Urbanism ,,Ion Mincu” din București – Secția Arhitectură de Interior și Mobilier (2004). A urmat cursurile Institutului European de Design de la Milano – Secția Interior & Shop Design (2007), precum și pe cele de la Sotheby’s Institute of Art din Londra, cursuri de Art & Business. A publicat articole despre arhitectură de interior și design într-un supliment de profil al cotidianului ,,Juranlul Național”.

Romulus Dan BUSNEA

De citit!

Infracțiuni rutiere constatate de polițiști în trafic

La data de 27 martie a.c., polițiștii Secției 2 Poliție Bacău au depistat în flagrant delict, un bărbat de 38 de ani, din orașul Dărmănești, în timp ce conducea un autoturism pe strada Aleea Parcului din municipiu, aflându-se sub...

Reținut de polițiști după ce a provocat un accident rutier

La data de 26 martie a.c., în jurul orei 20.30, polițiștii Serviciului Rutier Bacău au fost sesizați cu privire la faptul că, pe DN 2F, în localitatea Traian a avut loc un eveniment rutier.               Din primele cercetări a reieșit faptul...

Urmărit internațional pentru viol, depistat de polițiștii de investigații criminale

La data de 27 martie a.c., polițiștii Serviciului Investigații Criminale Bacău au depistat în municpiul Bacău, un bărbat de 41 de ani, din comuna Asău, urmărit la nivel internațional.               Pe numele bărbatului, autoritățile judiciare din Germania au emis un...