marți 20 februarie 2024

.

Câteva sfaturi înțelepte pentru...

Deși este foarte obișnuit ca fetele - și băieții - să-și găurească urechile,...

Reacția unei fetițe ieșite...

Cele două săptămâni petrecute de Alessia, alături de părinți, într-un centru de carantină...

Viața în stil minimalist....

Multă lume are impresia că a locui într-o garsonieră este o plăcere rezervată...

Sacrificii pentru frumusețe. Avantajele...

Faci ce vrei, dar știi ce faci? Vorba asta e importantă mai mult...
AcasăFapt diversSNPAP Targu-Ocna, implicata...

SNPAP Targu-Ocna, implicata intr-un proiect international nominalizat de Comisia Europeana

tgocna

În spiritul dezvoltarii deschiderii spre cooperarea si integrarea europeana, Scoala Nationala de Pregatire a Agentilor de Penitenciare Targu-Ocna (SNPAP) s-a alaturat în anul 2010, în calitate de partener al Asociatiei de Tineret “Onestin” din Onesti si al Centrului de Reeducare Targu-Ocna, în cadrul unui proiect international intitulat “Youth in Action in Detention”, coordonat de presedintele Asociatiei de Tineret Onestin, domnul Alexandru Cristea si de preotul SNPAP, Florin Smarandi.

Obiectivul major al proiectului a vizat aplicarea metodelor de educatie non-formala în lucrul cu persoanele private de libertate si a fost implementat în cadrul institutiilor partenere, respectiv la SNPAP si Centrul de Reeducare din Targu-Ocna. Proiectul a fost desemnat de catre Agentia Nationala pentru Programe Comunitare în Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale din cadrul Ministerului Educatiei, sa reprezinte România la Festivalul Tinerilor Europeni, care a avut loc în perioada 26 mai – 2 iunie 2013 la Bruxelles, derulat în cadrul Saptamânii Europene a Tineretului.

Festivalul s-a desfasurat pe esplanada Parlamentului European, iar in perceptia Comisiei Europene, proiectul “Youth in Action in Detention” s-a dovedit a fi cel mai bun proiect de tineret din România realizat în perioada 2007-2013, finantat prin Programul “Tineret in Actiune”, fiind nominalizat alaturi de înca alte 35 proiecte europene, pentru a candida la categoria “Cel mai bun proiect pentru responsabilitate sociala” pe care l-a avut Europa pentru programul mai sus prezentat.

Desi premiul la categoria “Cel mai bun proiect pentru responsabilitate sociala” a revenit unei organizatii din Polonia, proiectul desfasurat la Targu-Ocna, a primit aprecieri deosebite atât din partea concurentilor, cât si a Comisiei Europene, fiind singurul proiect din Estul Europei care s-a desfasurat într-un mediu cu reguli specifice de detentie, asa cum este Centrul de Reeducare Targu-Ocna si la singura institutie de învatamânt din România care pregateste viitorii agenti de penitenciare, respectiv SNPAP Targu-Ocna.

Joi, 13 iunie 2013, cele trei institutii partenere au organizat la sediul Primariei Onesti o conferinta de presa la care au fost prezenti alaturi de initiatorii proiectului si reprezentantii institutiilor partenere, reprezentanti ai autoritatilor si institutiilor publice onestene, mass-media.

În cadrul conferintei a fost prezentat un reportaj referitor la proiectul derulat care a debutat în anul 2010 la SNPAP si a vizat organizarea unui training international cu tema “Aplicarea metodelor de educatie non formala în lucru cu persoanele private de libertate”, la care au participat tineri din cadrul organizatiilor de tineret din Portugalia, Italia, Turcia si Polonia, agenti si elevi ai scolii si minori internati în centrul de la Targu-Ocna. Dupa acest training, a fost editat un manual de bune practici folosit în lucrul cu tinerii privati de libertate.

În baza unui protocol de colaborare incheiat cu Asociatia de Tineret Onestin, care are ca scop si derularea programului “Formare si dezvoltare prin programe europene”, SNPAP a oferit elevilor si posibilitatea de a participa la sesiuni de formare (training-uri), atât în tara, cât si în strainatate, finantate de Comisia Europeana prin diferite programe. Ineditul acestui proiect de anvergura internationala a constat si in faptul ca unul dintre trainerii si initiatorii acestuia a fost custodiat în Centrul de Reeducare Targu-Ocna, fiind ajutat dupa liberare sa se reabiliteze social.

“SNPAP Targu-Ocna îsi orienteaza activitatea si spre dezvoltarea la elevi a deschiderii catre participarea si implicarea în programe europene de formare. Astfel, tinerii scolii pot dobândi deprinderea de a identifica si fructifica oportunitati de formare si dezvoltare personala ce vin în sprijinul profesionalizarii personalului din sistemul penitenciar”, a declarat inspector de penitenciare Silvia Vatavu, purtatorul de cuvant al SNPAP Targu-Ocna.

Romulus Dan Busnea

De citit!

Paradă de datini și obiceiuri de iarnă pe Valea Trotușului

Întreaga vale a Trotușului a îmbrăcat straiele marii sărbători creștine a Nașterii Domnului, Crăciunul.În toată această perioadă și până la finele anului 2017, în localitățile din această frumoasă zonă au răsunat glasurile colindătorilor, într-o atmosferă de de voie...

,,Zilele Orașului Comănești” – Programul complet al manifestărilor

"Zilele orasului Comanesti 2017” (4 - 6 august) încep astăzi, 4 august, la ora 10.30, cu un ceremonial militar-religios închinat eroilor căzuți în Primul Război Mondial, care va avea loc la Cimitirul Internațional al Eroilor din Comănești, cu participarea...

Zilele Orașului Comănești 2017

Un weekend incendiar îi așteaptă pe comăneșteni, care sunt invitați de către oficialitățile locale la o nouă ediție a manifestărilor prilejuite de ,,Zilele Orașului”.Astfel, în cele trei zile de sărbătoare (4 - 6 august), localnicii, dar și cei...