miercuri 12 iunie 2024

.

Câteva sfaturi înțelepte pentru...

Deși este foarte obișnuit ca fetele - și băieții - să-și găurească urechile,...

Reacția unei fetițe ieșite...

Cele două săptămâni petrecute de Alessia, alături de părinți, într-un centru de carantină...

Viața în stil minimalist....

Multă lume are impresia că a locui într-o garsonieră este o plăcere rezervată...

Sacrificii pentru frumusețe. Avantajele...

Faci ce vrei, dar știi ce faci? Vorba asta e importantă mai mult...
AcasăCulinarSos alb cu...

Sos alb cu creveți pentru pește

100 copy

Acasă la noi nu trece săptămâna fără să avem cel puțin o dată pește pe masă. Proaspăt sau congelat, pregătit de la zero sau semipreparat, ba chiar și din conservă, e mai puțin important. Cum vă spuneam încă de când am deschis acest jurnal on-line, nu mă uit la show-uri culinare gen “Chefi la cuțite” ori “MasterChef”, mai degrabă prefer să mă uit, când am timp, la rețete povestite de bucătari mai mult sau mai puțin celebri. Acum câteva zile, pe canalul TVPaprika, o doamnă mai în vârstă (îmi pare rău, dar nu-mi amintesc numele ei – dar sigur nu era Martha Stewart) gătea diverse chestii pe bază de pește și fructe de mare recoltate undeva pe lângă țarmurile Angliei. Aici am văzut acest sos alb cu creveți, pe care l-a folosit ca să înnobileze niște fileuri de biban de mare gătite într-o manieră extrem de simplă: date prin făină albă și rumenite în ulei, la tigaie. Am înregistrat în memorie, în mare, ingredientele și tehnologia folosită la prepararea sosului. Ingredientele le-am mai modificat (am folosit șalote în loc de ceapă, creveți mai mari în loc de creveți mici decorticați etc.), iar proporția între ele am potrivit-o cum am crezut eu că-i mai bine. Nu rețin niciodată prea bine dintr-o emisiune TV (și nici nu stau cu carnețelul lângă mine să-mi notez) câte grame sau mL dintr-un ingredient se pun într-un preparat. Mai ales când bucătarul le zice în sistemul US/Imperial de unități de măsură, iar cel care face subtitrarea le transformă conștiincios în sistemul metric. De asta vedeți rețete de preparate în care se pun 680 g (1 ½ livre) dintr-un ingredient, 148 mL (5 uncii) din altul și totul se dă la cuptor la 176 ˚C (350 ˚F).

113
Din cantitațile de mai jos am pregătit un sos alb cu creveți pentru 4 – 6 porții de pește. Continuare…

De citit!

Cartofi due formaggi

De pizza quattro formaggi cu siguranță ați auzit. Poate și de spaghetti quattro formaggi. Posibil să fi mâncat și patate due formaggi chiar dacă n-ați știut că se cheamă așa (trăitorii de Italia nu intră la socoteală). Cartofii ăștia la cuptor,...

Piept de pui pane

Când vreți să faceți “felul doi” pentru mai multe zile, dar v-ați săturat de pârjoale (chiftelepentru cei nedomiciliați în Moldova, Buzău sau Brașov, piftele pentru cei mai culți în cap) ori de șnițele din piept de pui, încercați un...

Cartofi crocanți la cuptor

Cartofi la cuptor. Din nou. Dacă la cartofii grecești vă recomandam griș, la aceștia vă recomand mălai. În același scop, de a face exteriorul cartofilor cât mai crocant. Nu durează mai mult de o oră gătirea lor în cuptor....