Sos alb cu creveți pentru pește

100 copy

Acasă la noi nu trece săptămâna fără să avem cel puțin o dată pește pe masă. Proaspăt sau congelat, pregătit de la zero sau semipreparat, ba chiar și din conservă, e mai puțin important. Cum vă spuneam încă de când am deschis acest jurnal on-line, nu mă uit la show-uri culinare gen “Chefi la cuțite” ori “MasterChef”, mai degrabă prefer să mă uit, când am timp, la rețete povestite de bucătari mai mult sau mai puțin celebri. Acum câteva zile, pe canalul TVPaprika, o doamnă mai în vârstă (îmi pare rău, dar nu-mi amintesc numele ei – dar sigur nu era Martha Stewart) gătea diverse chestii pe bază de pește și fructe de mare recoltate undeva pe lângă țarmurile Angliei. Aici am văzut acest sos alb cu creveți, pe care l-a folosit ca să înnobileze niște fileuri de biban de mare gătite într-o manieră extrem de simplă: date prin făină albă și rumenite în ulei, la tigaie. Am înregistrat în memorie, în mare, ingredientele și tehnologia folosită la prepararea sosului. Ingredientele le-am mai modificat (am folosit șalote în loc de ceapă, creveți mai mari în loc de creveți mici decorticați etc.), iar proporția între ele am potrivit-o cum am crezut eu că-i mai bine. Nu rețin niciodată prea bine dintr-o emisiune TV (și nici nu stau cu carnețelul lângă mine să-mi notez) câte grame sau mL dintr-un ingredient se pun într-un preparat. Mai ales când bucătarul le zice în sistemul US/Imperial de unități de măsură, iar cel care face subtitrarea le transformă conștiincios în sistemul metric. De asta vedeți rețete de preparate în care se pun 680 g (1 ½ livre) dintr-un ingredient, 148 mL (5 uncii) din altul și totul se dă la cuptor la 176 ˚C (350 ˚F).

113
Din cantitațile de mai jos am pregătit un sos alb cu creveți pentru 4 – 6 porții de pește. Continuare…