Sos cu jambon și parmezan pentru paste

100Pe vremea când îmi petreceam concediul în hoteluri all inclusive, de unde mă întorceam cu cel puțin 3 kg în plus (și nu în bagaje), am observat un fenomen aparent ciudat. Deși oferta de preparate, atât la prânz cât și la cină, era deosebit de variată, majoritatea copiilor se hrăneau cu paste (dacă n-aveau pizza sau hamburgeri la îndemână). Am pus fenomenul pe seama faptului că așa au fost obișnuiți în familie, de către niște părinți care nu aveau îndemânarea sau timpul necesare pentru a le oferi și altceva. Într-adevăr, pastele sunt printre cele mai ușor și mai rapid de preparat alimente, sunt sățioase (adică țin de foame), însă au un “mic” dezavantaj: consumate frecvent și în cantități mari, îngrașă. Și dau dependență, aș zice eu, văzând acei copii a căror dietă era bazată pe paste, pizza, chips și cola. Într-adevăr, când ești în criză de timp în bucătărie poți apela la un astfel de subterfugiu, cu condiția să nu devină obișnuință. Iată în cele ce urmează o astfel de soluție “de criză”, un sos alb pentru paste, preparabil în zece minute ori chiar mai puțin. Cantitățile de mai jos sunt doar pentru o singură porție.

Continuare …