Sos picant pentru pește

106 copy

V-am mai spus că îmi place să mănânc pește? Dacă nu, vă zic acum. În vacanța din vara asta, n-am mai putut merge în Kos, ca de obicei, din motive de frică de refugiați (frică a agențiilor de turism românești, care n-au mai închiriat chartere pentru acest loc minunat pentru destindere). Am optat pentru Rodos, cea mai mare insulă din Dodecanez, pe care o mai văzusem în urmă cu vreo opt ani de zile. Așa că am înlocuit cura de pește din Kos cu o cură de fructe de mare în Rodos. Nu că nu s-ar fi găsit pește în insula respectivă. Numai că peștii “normali” (adică la maxim 300 – 350 g bucata) se găseau aproape exclusiv în restaurantele pentru turiști (unde se folosesc materii prime nu întotdeauna proaspete, iar prețurile sunt binișor umflate), în timp ce în tavernele pescărești frecventate mai ales de localnici, cei mai mici pești băteau cam la un kil jumate bucata (“one half kilo”, cum bine zicea Petreanu) – puțin cam mult pentru o cină în doi. Am devorat două astfel de animale, ce-i drept, în patru, în rest mulțumindu-ne cu chestii gen calamar umplut, caracatiță la grătar, salată de arici de mare, midii și creveți saganaki. Dar despre astea povestim cu altă ocazie.

100
Continuare…