Organismul uman este o mașinărie care “arde” glucoză și produce energie. Combustibilul necesar funcționării poate fi luat din soluții de glucoză alimentate intravenos (Doamne feri!), ori din alimente, alcătuite în principal din glucide, proteine și lipide. Aceste clase de compuși, zic biochimiștii, sunt transformate de către mașinăria umană, prin varii procese, în glucoză. Declarația universală a drepturilor omului zice că acesta (omul adicătelea) este liber să-și aleagă sursa de glucide, proteine și lipide. Ca urmare, avem omnivori, carnivori, vegetarieni, lacto-vegetarieni, ovo-laco-vegetarieni, vegani, fructivori, fructarieni și ce-o mai da Ăl de sus. Preparatul de mai jos este pentru vegetarieni, fie ei full-time sau numai part-time (adică în perioada posturilor).
De citit!
Culinar
Cartofi due formaggi
De pizza quattro formaggi cu siguranță ați auzit. Poate și de spaghetti quattro formaggi. Posibil să fi mâncat și patate due formaggi chiar dacă n-ați știut că se cheamă așa (trăitorii de Italia nu intră la socoteală). Cartofii ăștia la cuptor,...
Culinar
Piept de pui pane
Când vreți să faceți “felul doi” pentru mai multe zile, dar v-ați săturat de pârjoale (chiftelepentru cei nedomiciliați în Moldova, Buzău sau Brașov, piftele pentru cei mai culți în cap) ori de șnițele din piept de pui, încercați un...
Culinar
Cartofi crocanți la cuptor
Cartofi la cuptor. Din nou. Dacă la cartofii grecești vă recomandam griș, la aceștia vă recomand mălai. În același scop, de a face exteriorul cartofilor cât mai crocant. Nu durează mai mult de o oră gătirea lor în cuptor....