.

Importanța scutului metalic pentru...

Scutul metalic pentru motor este un accesoriu esențial pentru protecția mașinii, în special...

Ghid pentru Începerea Activităților...

Activitatea fizică regulată este esențială pentru menținerea sănătății și a unei stări generale...

Cine-ar fi crezut? Aerul...

Într-o lume în care frigiderele ne anunță când expiră laptele și aspiratoarele se...

Ghid esențial: Ce nu...

Indiferent dacă lucrezi de acasă sau într-un birou tradițional, anumite obiecte sunt esențiale...
AcasăCulinarSpaghetti bolognese

Spaghetti bolognese

Nu-s chiar spaghetti bolognese, dar le-am zis așa pentru clickuri.Tradițional, sosul bolognese, numit și Ragù alla Bolognese, se prepară din carne de vită și pancetta (pentru detalii, vă recomand să mergeți fie la Laura Laurențiu, fie la Savori Urbane, unde găsiți și istoric, și mod de preparare) și se servește, de regulă, cu tagliatelle sau cu lasagna. Cum prepararea unui sos ragù necesită, pe lângă ingrediente specifice de calitate, timp și răbdare, la ritmurile rapide în care trăim actualmente suntem tentați să înșfăcăm de pe raftul supermarketului primul borcan mai ochios de sos bolognese. Nu zic că nu-i gustos, numai că n-o să fie prea fie pe placul celor care citesc și etichetele produselor. Un sos bolognese produs la scară industrială are alte cerințe pe care trebuie să le îndeplinească, comparativ cu un ragù executat la domiciliu, artizanal sau tradițional. În primul rând trebuie să țină cât mai mult, fără a-și modifica proprietățile organoleptice – aspect, culoare, miros, gust. În al doilea rând, trebuie să aibă aceleași calități la fiecare șarjă produsă, asta însemnând standardizare – atât a materiilor prime utilizate, cât și a tehnologiei de fabricație. În al treilea rând (last but not the least), trebuie să fie profitabil pentru producător, distribuitor și comerciant. Și pentru îndeplinirea cerințelor mai sus pomenite, producătorul introduce în rețeta de fabricație conservanți, stabilizatori, acidifianți, emulgatori, arome (“identic naturale” 😉 ) și intensificatori de aromă, într-un cuvânt, aditivi. Popular, E-uri. Unii inofensivi, alții mai puțin, unii fără efecte nocive pe termen scurt, dar insuficient studiați în ceea ce privește efectele pe termen lung.

_102

Cum nu sunt omul extremelor, n-am luat nici sos bolognese “de-a gata”, dar nici n-am stat 4 – 5 ceasuri ca să fac un ragù ca la carte, așa că am ales calea de mijloc: un sos a cărui pregătire durează puțin peste un ceas. Cu carne de porc, fără țelină și morcov, dar cu ardei. Ardei care arată ca niște ardei iuți, dar nu sunt iuți. Și n-au nici semințe.

_126

Articolul complet, AICI.