duminică 19 ianuarie 2025

.

Cum să îți îngrijești...

Verighetele și inelele din aur nu sunt doar simboluri ale iubirii și angajamentului,...

Mașina electrică, mult marketing...

Probabil ați aflat că Anglia va interzice peste vreo zece ani înmatricularea mașinilor...

Importanța aparatului de aer...

Aparatul de aer condiționat și filtrul HEPA au devenit două componente esențiale în...

Cum prelungim durata de...

Ca toate dispozitivele electronice, imprimantele trebuie să aibă parte de o întreținere bună...
AcasăCooltura Spectacol şi...

Spectacol şi Simţire Românească la Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Româneşti Cernăuţi

În perioada 14-16 decembrie 2013, în Nordul Bucovinei, la Cernăuţi, a șasea oară consecutiv, Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Româneşti Cernăuţi în parteneriat cu Centrul Cultural Bucovina din Suceava, Liga tineretului român „Junimea” din regiunea Cernăuţi și Asociațiunea ASTRA Mihail Kogălniceanu Iași, a organizat Zilele Culturii Tradiţionale Române. Acţiunile au fost sprijinite de Primăria Municipiului Iași, Primăria Cernăuți, Administraţia Regională de Stat Cernăuţi și Fundația ”Iuliu Maniu”, Boston/New York.

În cadrul manifestării s-au desfășurat:

– Ediția a III a Simpozionului”Vatra dulce strămoşească”, dedicat problemelor cercetării, culegerii şi păstrării folclorului ( Titluri comunicări: Adina Hulubaș (Academia Română – Filiala Iaşi, Institutul de Filologie Română „A. Philippide”), comunicarea ”Credinţele populare în contextul urbanizării – elemente comune din România şi Ucraina”; Cristian Chițu (Universitatea de Arte ”George Enescu”, Iași) „Constantin Brăiloiu – personalitate complexă a folcloristicii românești și europene”; Iurie Levcic (Centrul Bucovinean de Artă, Cernăuți) ”Cultura tradițională românească în Nordul Bucovinei”; Antonii Moisei (Universitatea Națională Iurii Fedkovici, Cernăuți) ”Tradiție și obiceiuri din Nordul Bucovinei”.

– Lansare de carte ( Dinu Săraru ” Ciocoii noi cu bodigard”, versiunea în limba rusă «Краснаязмея», în traducere de Corneliu Ionel; Ștefan Plugaru: “Ierarhi ai Mitropoliei Basarabiei în perioada interbelică”; Alexandru Ștefan Băișanu, Carmen Veronica Steiciuc ”Sol omnibus lucet”; Mihai Camilar ”Calendarul popular bucovinean”; Călin Brăteanu, Constanța Cristescu ”Ghidul Iubitorilor de folclor”, doua volume; Vasile Posteuca ”Poieme prigonite”, îngrijită Ion Crețu; Constanța Cristescu ”Ciprian Porumbescu necunoscut”);

– Spectacolul de Gală al ediţiei a VI-a a Festivalului Internaţional de Folclor Autentic Românesc „SĂ-MI CÂNŢI, COBZAR”.

Pe scena Filarmonicii Regionale din Cernăuţi au urcat mai mult de 100 de artişti de toate vârstele.

Printre ei s-au numărat:
Ansamblul vocal-folcloric „Perla”, instructor Iurie Levcic
Grupul folcloric „Țărăncuța”, s. Marșinți, raionul Noua Suliţa
Corul „Codrii Cosminului”, conducător Gheorghii Sadovei
Grupul de cobzari ”Barbu Lăutarul”, de la Colegiul de Muzică ”Ștefan Neaga” din Chișinău
Ansamblul ”Teodor Burada”, de la Universitatea de muzică George Enescu din Iași
Grupul folcloric și Taraful ”Bujorii Volocii”, satul Voloca, raionul Hliboca

Tinerii soliști Ana-Maria Calancea, Cezarina Ștefanesa, Frații Mihai și Gheorge Gostiuceduca membri ți în studioul vocal – folcloric al Centrului Bucovinean de Artă Cernăuți, au evoluat alături de consacrații artiști Călin Brăteanu, Natalia Andrieș, Ionuț Urdeș, Ancuța Carp Pulhac, VeaceslavBânzari.
Din cauza lipsei de fonduri, numărul acțiunilor acestei manifestări a fost mai mic.Totuși am fost auziţi şi sprijiniţi şi de romani adevărați… Un cuvânt aparte merită și cei câțiva sponsori ai sărbătorii: Gheorghe Cosma din Cernăuţi, Justin Liuba, Președintele Fundației Iuliu Maniu, Boston/New York, SUA, Ioan Pavel și Mihai Chiriac – Primarul și secretarul comunei Dumbrăveni, județul Suceava, cărora le aducem sincerele noastre mulţumiri pentru contribuţia adusă la organizarea celei de-a VI-a ediţii a Festivalului de Folclor Românesc „Să-mi cânţi, Cobzar”.

În pofida faptului că timpul nu a fost binevoitor cu artiștii și nici cu spectatorii dornici să absoarbă mesajul cântecului și dansului tradițional, zăpada mare și viscolul făcând aproape imposibilă desfășurarea Spectacolului de Gală, acest eveniment s-a dovedit a fi o reuşită a organizatorilor, şi o sărbătoare de suflet a tuturor românilor din ţinut. Surprize pentru publicul bucovinean la sărbătoarea cântecului românesc de la Cernăuţi a fost prezența pe scenă a oaspeţilor dragi din România, Republica Moldova, și cu precădere – a celor din dulcea noastră Bucovină. Organizatorii au mulţumit acestor purtători de folclor românesc, interpreţi de folclor și muzică populară, pentru că prin prestațiile lor artistice au transformat pentru câteva ore orașul Cernăuți, într-o capitală a folclorului românesc de pretutindeni.
Cu prilejul Zilelor Culturii TradiționaleRomanești la Cernăuți, spectatorii prezenți in sala și organizatorii au fost felicitaţi oficial de Consulul României la Cernăuți, dl. Corneliu Ionel Ciubotaru, reprezentantul Direcției pentru cultură din cadrul Administrației Regionale de Stat Cernăuți – Vasile Nahamko, consilierul Consiliului Județean Suceava – Ioan Abutnăriței,Șefa Secției Relații Internaționale din cadrul Primăriei Cernăuți –Tatiana Tatarciuk, care în semn de apreciere pentru contribuția deosebită a Centrului la Proiectul transfrontalier ”Turismul de eveniment în Bucovina” a înmânat Ansamblului ”Perla” o diplomă și o mențiune.

Spectacolul de Gală va fi difuzat de Posturile de Televiziune TV PLUS, Suceava și TRK Cernăuți, media partenerii acestei acțiuni.

Iurie Levcic – Centrul Bucovinean de Artă pentruConservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Românești Cernăuți, Florin Filioreanu,corespondent de presa SRR.

De citit!

O nouă lucrare de protecție împotriva inundațiilor, finalizată în comuna Agăș, județul Bacău

Administrația Națională Apele Române (ANAR) a anunțat miercuri recepționarea unei noi lucrări de apărare împotriva inundațiilor, realizată în comuna Agăș, județul Bacău, o zonă frecvent afectată de revărsările apelor. Proiectul, care vizează râurile Trotuș și Cotumba, are rolul de...

Idei creative de cadouri pentru Moș Nicolae

Se apropie Moș Nicolae, acel moment magic în care bucuria micilor atenții și gesturile de afecțiune aduc zâmbete pe chipurile celor dragi. Alegerea cadoului perfect poate fi o provocare, dar cu puțină inspirație, acest proces poate deveni chiar plăcut....

Băcăuan reținut pentru trafic de droguri

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Bacău, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Bacău, au documentat activitatea infracțională a unei persoane, cercetată pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de risc și deținere de droguri de risc...