SPECTACOLE ARTISTICE ȘI DEZBATERI PUBLICE PE TEME EUROPENE ORGANIZATE DE CENTRUL ,,EUROPE DIRECT COMĂNEȘTI”

bex 7 a

În perioada 18 – 24 noiembrie 2013 s-a organizat la nivel naţional ,,Săptămâna educaţiei globale 2013” cu tema „Adoptă un stil de viaţă durabil!” şi proiectul ”Festivalul Naţional al Șanselor Tale”, care are ca principal obiectiv promovarea documentelor europene şi naţionale privind drepturile cetăţenilor Uniunii Europene şi implementarea conceptului european de cetăţenie europeană.

În acest sens, joi, 21 noiembrie 2013, la sala de festivități a Școlii Gimnaziale din comuna Asău, a avut loc Spectacolul ,,Cetățean Român-Cetățean European”. Activitatea a fost realizată de elevi ai școlii coordonați de conducerea școlii și a profesorilor, în colaborare cu Centrul ,,Europe Direct Comănești”.
Cei peste 100 de participanți, cărora li s-au alăturat și reprezentanți ai autorităților locale, au putut viziona scenete și momente festive: intonarea imnului Europei, cu care a început acest spectacol, cântări patriotice și scenete din Scrisoarea a III-a, de Mihai Eminescu, interpretarea unor melodii internaționale, prezentarea în limba oficială a anumitor țări membre ale UE, promovarea marilor nume din istoria sportului românesc de notorietate europeană și mondială.

Evenimentul este o continuare a dezbaterii ,,Cetățean român – cetățean european” care a avut loc miercuri, 20 noiembrie, la sediul Centrului ,,Europe Direct Comănești”, dedicată ,,Festivalului Național al Șanselor Tale”.

,,Prin astfel de acțiuni dorim să sensibilizăm și copiii din mediul rural asupra unor probleme de interes comun privind integrarea europeană, apartenența la o identitate europeană comună, înțelegerea noțiunii de cetățean european, care înseamnă a avea cetățenia Uniunii Europene, că aceasta este o `cetățenie de suprapoziționare la cetățenia națională` și nu o cetățenie de substituire, adică în alți termeni, faptul de a fi european nu elimină cetățenia unui stat. Le-am explicat tinerilor elevi că procedura de conferire a naționalității unui individ nu este de competența U.E., ci numai a statelor care au propriile lor criterii și condiții de atribuire”, a declarat ing. Narcis Jitaru, coordonatorul Centrului Europe direct Comănești.

În contextul celor de mai sus, marti, 26 noiembrie 2013, la sala de conferințe a Centrului ,,Europe Direct Comănești” a avut loc dezbaterea ,,Naționalism și europenism”, organizată de echipa centrului de informare europeană și catedra de istorie a Colegiului Tehnic ,,Dimitrie Ghika” din Comănești.

Cei 60 de elevi coordonați de dna Mihaela Prisăcariu – prof. de istorie, au participat la o interesantă dezbatere, care a inclus subiecte precum ,,istoria cetățeniei europene”, pe marginea unor filme documentare vizualizate despre sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial și începutul reconstrucției Europei prin înființarea Comunității Cărbunelui și Oțelului. ,,Etapele formării Uniunii Europene și modul cum s-au dezbătut problemele privind lărgirea granițelor uniunii prin acceptarea altor state în interiorul ei, a adus în discuție și dobândirea dreptului deplin de ceățean european al cetățeanului român, de la aderarea noastră la UE din 1 ianuarie 2007.

Comisia europeană iniţiază numeroase acţiuni şi programe care tind să dezvolte abordarea civică europeană pentru a întări sentimentul de identitate europeană al cetăţenilor săi. Prin intermediul programului `Europa pentru cetățenii sai`, comisia îi invită chiar pe cetăţeni, pe actorii societăţii civile (în special ONG-urile), pe actorii şi pe responsabilii politici naţionali, pe cadrele didactice şi pe cercetători să organizeze întâlniri, manifestări, dezbateri, forumuri, despre Europa. La un mod mai general şi pentru ca cetăţenia europeană să fie cât mai mult o realitate, Comisia doreşte să întărească dimensiunea `cetăţenie` în programele comunitare cu privire la tineret, la cultură, la audiovizual şi la participarea civică”, a mai precizat dl Narcis Jitaru.

Romulus Dan Busnea