miercuri 17 aprilie 2024

.

Câteva sfaturi înțelepte pentru...

Deși este foarte obișnuit ca fetele - și băieții - să-și găurească urechile,...

Reacția unei fetițe ieșite...

Cele două săptămâni petrecute de Alessia, alături de părinți, într-un centru de carantină...

Viața în stil minimalist....

Multă lume are impresia că a locui într-o garsonieră este o plăcere rezervată...

Sacrificii pentru frumusețe. Avantajele...

Faci ce vrei, dar știi ce faci? Vorba asta e importantă mai mult...
AcasăCoolturaSpiritul răzeșilor găzari...

Spiritul răzeșilor găzari a reînviat la Prăjești. Mărgelatu` le-a fost alături

DSC_0278

Duminică, 18 octombrie 2015, satul Prăjești, comuna Măgirești, Bacău.

Razele încă puternice ale soarelui învăluie mica așezare de pe Valea Tazlăului Sărat, aflată la ceas de mare sărbătoare. Aici, timp de două zile (sâmbătă, 17 octombrie și duminică, 18 octombrie a.c.), în prezența unui numeros public s-au desfășurat manifestările prilejuite de inaugurarea Muzeului Răzeșilor Găzari de pe Valea Tazlăului Sărat, organizate în cadrul proiectului ,,Promovarea Patrimoniului Cultural Imaterial specific județului Bacău – Obiceiuri, tradiții și meșteșuguri ale Răzeșilor Găzari de pe Valea Tazlăului Sărat”, finanțat de Consiliul Județean Bacău și susținut de Primăria și Consiliul Local ale comunei Măgirești.

Inițiativa înființării acestui muzeu a aparținut neobositului căutător de comori ale trecutului, prof. univ. dr. Constantin Parascan, om al locurilor și demn urmaș al răzeșilor găzari moldoveni. Ideea organizării muzeului, unic în România și în lume, s-a născut o dată cu punerea bazelor Fundației Culturale ,,Urmașii Răzeșilor Găzari de pe Valea Tazlăului Sărat” (toamna anului 2008) și donarea de către profesorul și publicistul Constantin Parascan a terenului moștenit de la Alexandru – bunicul și Costachi – tatăl, pe care se afla o construcție abandonată din anii de dinainte de 1989. Clădirea Muzeului Răzeșilor Găzari a fost construită în anul 2014, pe terenul donat de Constantin Parascan, prin fonduri asigurate de la bugetul local şi prin redirecţionarea celor 2% din impozitul pe venit (circa 90.000 euro au fost alocaţi obiectivului cultural), autorii proiectului fiind prof. univ. dr. ing. Irina Bliuc, dr. arhitect Călin Corduban, ing. Vasile Bălțătescu, constructor Mihail Nichita.

DSC_0153

În cadrul muzeului au fost amenajate mai multe spații expoziționale care cuprind exponate, documente și mărturii (valori de patrimoniu) din perioada culturii Cucuteni (în urmă cu peste 5.000 de ani), din vremea dacilor și romanilor, precum și din evul mediu românesc, în esență o reconstituire istorică a vieții răzeșilor găzari de pe Valea Tazlăului Sărat din cele mai îndepărtate timpuri și până astăzi.
Evenimentul de la Prăjești a debutat sâmbătă, 17 octombrie, cu un simpozion ce a avut ca temă promovarea patrimoniului cultural imaterial al Văii Tazlăului Sărat, la care au participat reprezentanți ai unor instituții muzeale și de învățământ din județele Iași, Neamț și Bacău, urmat de lansarea volumului ,,NUME DE PERSOANE în localitățile de pe Valea Tazlăului Sărat – Bacău din cele mai vechi timpuri până azi”, de Constantin Parascan (Iași, Editura Panfilius, 2015), vernisarea expoziției de icoane țesute pe goblen a Iulianei Bibiri și slujba de pomenire a răzeșilor găzari și de sfințire a clădirii Muzeului Răzeșilor Găzari de pe Valea Tazlăului Sărat. Festivitățile din prima zi s-au încheiat spre seară cu spectacolul ,,Pur și simplu” susținut de actorul Florin Piersic, prezent la festivități în calitate de invitat de onoare, vechi și bun prieten al profesorului Constantin Parascan.

Duminică, 18 octombrie, la sediul muzeului din Prăjești a avut loc o întâlnire în cadrul căreia au fost rostite alocuțiuni de către cei prezenți la eveniment, printre aceștia numărându-se dr. Gheorghe Dumitroaia, directorul Complexului Muzeal Piatra-Neamt, dr. Vilică Munteanu, director Arhivele Naționale Bacău, cercet. dr. Anca Bibiri – Universitatea ,,A. I. Cuza” Iași, conf. univ. dr. Ecaterina Crețu – Universitatea ,,V. Alecsandri” Bacău, dr. Marius Istina – Complexul Muzeal ,,Iulian Antonescu” Bacău, dr. arhitect Călin Corduban, scriitorul Ion Muscalu – Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Iași, dr. Adrian Cotîrleț, managerul Spitalului Municipal de Urgență Moinești.

Dintre oficiali au participat Toma Constantin, subprefect al județului Bacău, Claudiu Constantin Năstasă, vicepresedinte al CJ Bacău, Tudorița Lungu, președinte PNL Bacău, Viorel Ilie, primarul orașului Moinești, Viorel Miron, primarul orașului Comănești, parlamentarii Dragoș Luchian și Viorica Marcu, primarul și viceprimarul comunei Măgirești, Câdă Ionică și Costel Ciobanu.

DSC_0080

Ca și ceilalți interlocutori, actorul Florin Piersic a subliniat importanța existenței unui astfel de muzeu, menționând că unul dintre principalele obiective ale comunităților locale trebuie să îl reprezinte salvarea, conservarea și promovarea valorilor culturale și spirituale, exprimându-și toată admirația față de realizările de excepție ale oamenilor locului, permanent susținuți și sprijiniți de oameni precum Câdă Ionică, Costel Ciobanu, sau Constantin Parascan.

La finalul întâlnirii, marele actor român a promis că va duce mai departe vestea existenței acestui muzeu, după care a dăruit cu generozitate autografe și s-a fotografiat alături de cei prezenți.
,,Tot ceea ce vedeți în acest muzeu constituie o mărturie a răzeșilor găzari, o vatră de cultură, tradiție și identitate românescă ce nu va trebui nicicând să piară, iar noi avem această sfântă datorie față de înaintașii noștri”, a afirmat profesorul Constantin Parascan.

,,În numele comunității locale, le mulțumesc celor care ne-au onorat invitația de a împărtăși bucuria și emoția unui eveniment ce va puncta istoria acestor minunate locuri. De asemenea, țin să adresez mulțumiri tuturor donatorilor și oamenilor de bine care au contribuit la realizarea acestui obiectiv cu adevărat măreț, care cinstește memoria răzeșilor găzari din așezările moldave”, a spus și primarul Câdă Ionică.

Romulus Dan BUSNEA

De citit!

Infracțiuni rutiere constatate de polițiști în trafic

La data de 27 martie a.c., polițiștii Secției 2 Poliție Bacău au depistat în flagrant delict, un bărbat de 38 de ani, din orașul Dărmănești, în timp ce conducea un autoturism pe strada Aleea Parcului din municipiu, aflându-se sub...

Reținut de polițiști după ce a provocat un accident rutier

La data de 26 martie a.c., în jurul orei 20.30, polițiștii Serviciului Rutier Bacău au fost sesizați cu privire la faptul că, pe DN 2F, în localitatea Traian a avut loc un eveniment rutier.               Din primele cercetări a reieșit faptul...

Urmărit internațional pentru viol, depistat de polițiștii de investigații criminale

La data de 27 martie a.c., polițiștii Serviciului Investigații Criminale Bacău au depistat în municpiul Bacău, un bărbat de 41 de ani, din comuna Asău, urmărit la nivel internațional.               Pe numele bărbatului, autoritățile judiciare din Germania au emis un...