,,Sportul Băcăuan”, la ceas aniversar

Se împlinesc în aceste zile, trei ani de la apariția revistei ,,Sportul Băcăuan”, publicație lunară de cultură sportivă editată de Asociația și Editura ,,Derzis Eruditio” din Bacău, ,,copilul de suflet” al Mihaelei Băbușanu-Amalanci (muzeograf, poet și director al publicației), ing. Adrian Amalanci (secretar general de redacție) și prof. Leonard Popa (redactor-șef).

Lor li s-au alăturat pe parcurs nume sonore ale ziaristicii și publicisticii băcăuane și nu numai: prof. univ. dr. Radu Ababei, conf. univ. dr. Ioan Dănilă, Mircea M. Ionescu, Florin Filioreanu, Costin Alexandrescu, Marius Ambrozie, Stelian Cartacuzencu, Cornel Pinter, Cătălin Cojocaru, Ion Moraru, Cătălin Barzaghideanu, Dan Sion, Dan Gabriel Mareș, Ionuț Brânzei, Horia Alexoae și mulți alții.
Referitor la toți cei ce își aduc aportul la editarea și publicarea revistei, o mențiune cu totul specială apare în caseta redacției: ,,Articolele, tehnoredactarea, corectura și îngrijirea ediției s-au făcut gratis. Nici un autor nu a fost retribuit. Această notă are înțeles pentru instituțiile fiscale competente”.

SB

Evenimentul aniversar a prilejuit și apariția numărului 36 (iulie/2014) al revistei, cu un sumar bogat și variat, așa cum și-a obișnuit cititorii pe parcursul celor trei ani de existență. Pe lângă editorialul semnat de Mihaela Băbușanu-Amalanci, care face refrire la cei trei ani de apariție neântreruptă a publicației ,,Sportul Băcăuan”, două pagini sunt consacrate urărilor adresate revistei de către sportivi, antrenori și oficiali, printre acestea numărându-se și cea a lui Răzvan Burleanu, președintele Federației Române de Fotbal:

,,Cu ocazia unei aniversări deosebite, vă transmit cu bucurie mesajul meu de prietenie și apreciere. Trei ani de existență pentru o publicație de cultură sportivă reprezintă o performanță de continuitate, una remarcabilă în contextul tot mai zbuciumat al presei, în general, și al celei sportive, în special. (…) Sunt mândru și fericit că în Bacău, orașul meu natal, unde a început și formarea mea, se poate face presă sportivă de calitate. Iar acesta e un exemplu în plus că provincia poate constitui o concurență reală pentru Capitală, pentru presa centrală, atunci când o echipă determinată și pasională își canalizează toate energiile spre performanță. Cu speranța că sportul băcăuan va reuși să furnizeze rezultate și performanțe pe care să le tratați la standardul cu care ne-ați obișnuit, vă urez mulți ani rodnici și inspirație din plin!”

Alte titluri din cuprinsul revistei: ,,Gheorghe Megelea, eroul șoptit” – Leonard Popa; ,,Un băcăuan de 12 ani este considerat urmașul lui Guti la Real Madrid” – Dan Sion; ,,Loturile naționale de sărituri în apă sunt formate 90% din sportivi de la SCM Bacău” – Mihaela Băbușanu-Amalanci; ,,Antrenați pentru a salva” – Florin Filioreanu; ,,Credința creștină și sportul” – pr. prof. dr. Constantin Leonte; ,,C.N. de table oferă în premieră, un premiu cu totul special!” – RDB; Slalom lingvistic – ,,Să reînviem un cuvânt: sport(s) men (VII)” – Ioan Dănilă etc. Revista ,,Sportul Băcăuan” este full-color și apare cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Bacău.

Romulus Dan BUSNEA