Starea vremii in judet. Vezi drumurile afectate de ninsoare si viscol

In judeţul Bacău a mai nins pe arii restrânse în cursul nopţii, s-au semnalat intensificări ale vântului pe arii extinse cu viteze până la 60 km/h, iar temperaturile minime înregistrate dimineaţa s-au menţinut în jurul valorilor de minus 13 – 16 grade Celsius.

Pe drumurile naţionale din judeţ se circulă pe un carosabil în mare majoritate curat, cu excepţia unor tronsoane pe care datorită vântului din timpul nopţii zăpada a fost transportată pe carosabil şi pe aceste porţiuni se circulă pe un strat de zăpadă bătătorită de 1-2 cm.

La această oră sunt sectoare de drum naţionale uşor afectate:
– DN2 Orbeni-Valea Seacă- Sascut
– DN 11 A Cornăţel – Urecheşti
– DN 11 Bacău – Luizi Călugăra
– DN 2 Hârleşti –Onişcani-Filipeşti
– DN 2F Secuieni-Balusa

Se acţionează în prezent cu 20 răspânditoare cu lamă, în special pe tronsoanele menţionate, pentru menţinerea unor condiţii de trafic corespunzător.
Drumul DN 11A Adjud-Podu Turcului – Bârlad s-a deschis dar se circulă în condiţii de iarnă.

Pe toate drumurile judeţene se circulă în condiţii de iarnă pe un carosabil cu zăpadă bătătorită.

Circulaţia este întreruptă datorită vantului şi spulberării zăpezii din ultimele ore pe DJ 119A Urecheşti- Conteşti şi DJ 243B Parincea-Vultureni – Stănişeşti.

Datorită spulberării zăpezii din ultimele ore, circulaţia este îngreunată şi se circulă în general anevoios şi uneori pe un singur fir pe următoarele drumuri judeţene:

DJ 252 Soci – Găiceana – Ocheni,
DJ 207F Bereşti Bistriţa – Pădureni
DJ 243 B Parincea – Năstăşeni – Vultureni – Stănişeşti
DJ 119 A Conteşti – Sascut
DJ 252 F Ungureni -Viforeni – Bărtăşeşti
DJ 156 Buhuşi- Runc
DJ 119 A Sascut – Bereşti

Se acţionează în continuare, în special în zonele de risc la înzăpezire care sunt menţionate mai sus, cu 13 auto cu răspânditor şi lamă, 4 încărcătoare frontale, 5 autogredere, 2 freze şi 3 buldozere – pentru lărgirea drumurilor, îndepărtarea zăpezii adusă de vânt pe carosabil şi împrăştierea de material antiderapant.

In cele 13 spaţii amenajate special pentru persoanele fără adăpost în municipiile şi oraşele judeţului, unde, în special pe timpul nopţii, sunt asigurate condiţii de cazare, hrană şi asistenţă medicală, în noaptea care a trecut au fost cazate în total 26 de persoane fără adăpost din care 23 în municipiul Bacău şi 3 în municipiul Moineşti.

Nu sunt semnalate în judeţ probleme deosebite vis-a-vis de furnizarea utilităţilor publice (apă, curent electric, gaz metan). Se lucrează cu echipe de specialitate ale E-ON pentru asigurarea căii de acces la transformatoarele medii de tensiune, în special în zonele afectate.

Direcţia de Sănătate Publică, Serviciul Judeţean de Ambulanţă, Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, acţionează pentru asigurarea serviciilor medicale necesare persoanelor din zonele afectate, în special pentru gravide şi dializaţi, fără a se înregistra probleme deosebite.

Deşi condiţiile de iarnă nu sunt favorabile, nu au fost evenimente rutiere deosebite.

Atragem atenţia conducătorilor auto ca, pe segmentele de drum cu circulaţie afectată sau îngreunată, să reducă viteza în vederea evitării derapajelor sau altor probleme specifice.

În perioada următoare, vremea va fi deosebit de rece, geroasă, mai ales noaptea şi dimineaţa. Cerul va fi mai mult noros. Izolat, în cursul zilei va ninge slab. Vântul va sufla slab la moderat. Local se va semnala ceaţă, asociată cu depunere de chiciură. Temperaturile vor fi între -9°C şi -12°C, în noaptea de 22 spre 23 decembrie ajungând la valori de -15° C.