Aflat la cea de a treia ediție, Concursul de alergare montană ,,Legendele Nemirei”, eveniment sportiv de mare atractivitate, se va desfășura sâmbătă, 6 iulie, în Parcul Central din stațiunea Slănic-Moldova, cu începere de la ora 9:00, în organizarea Asociației ,,Prietenii Slănicului”.
Parcursul traseului este plin de frumusețea si sălbăticia acestor locuri de legenda, care oferă o minunata priveliște asupra Carpaților Orientali.
Competiția va cuprinde trei curse distincte destinate iubitorilor de mișcare în aer liber și iubitorilor de munte, după cum urmează:
Maraton: Concurs destinat alergătorilor desăvârșiți, ca și celor care doresc să-și depășească limitele; va fi o cursă pe distanța de aprox. 43 de kilometri, cu o diferență de nivel de cca. +2.400m. Startul și sosirea vor avea loc în Parcul Central.
Traseul: Parc Central – Valea Slănicului – Valea Pufu – Valea Dofteana – Muntele Cleja – Valea Ciunget – Culmea Ciungetului – Vf. Nemira Mare (1.649 m) – Șaua Nemira – Vf. Nemira Mica (1.627 m) -Vf. Șandru Mare (1.640 m) – Culmea Căprioarei – Muntele Dobru – Valea Dobru – Muntele Cerbul – Pârtia de schi Nemira – Parc.
Puncte de interes de pe traseul maratonului: Tranșeele din Primul Război Mondial, Vârful Nemira Mare, Vf. Nemira Mică, Vârful Șandru Mare, peisajele către Munții Ciucului, Rezervația Naturală Nemira, Poiana Căprioarei.
Cros: Cursă destinată celor care preferă distanțele mai scurte sau care au început de curând alergarea și doresc să-și schimbe modul de viață, să devină mai activi. Va fi o cursă de 14 kilometri cu o diferență de nivel de cca. +700m.
Startul se va da din Parcul Central al stațiunii si urmează traseul: Parc Central – Valea Slănicului – Muntele Dobru – Valea Dobru – Muntele Cerbul – Pârtia de schi Nemira – Parc Central.
De la manifestare nu lipsește nici Cursa Copiilor, un concurs destinat celor mici. În funcție de categoria de vârsta, aceștia vor parcurge diferite distanțe, în Parcul Central.
Înscrierile se pot face online pe website-ul competiției www.legendelenemirei.com, iar preluarea numărului de concurs și validarea înscrierii se va face pe baza unui act de identitate, vineri, 5 iulie, de la orele 14:00 și sâmbătă, 6 iulie, între orele 7:00 – 8:00, în spațiul special amenajat în parcarea de lângă Parcul Central Slănic-Moldova.
Copii se vor înscrie la fața locului pentru cursa destinată lor. Fiecare participant va semna o declarație de responsabilitate.
Cei care doresc să se implice în organizarea evenimentului, să devină voluntari sau să devină parteneri sunt rugați de către organizatorii evenimentului să scrie un email la legendelenemirei@gmail.com
Festivitatea de premiere va avea loc în aceeași zi, cu începere de la ora 17:00.
Iată și câteva impresii culese de la participanții edițiilor anterioare:
,,Un traseu fabulos, cu cărări foarte puțin umblate. Am avut parte de o urcare de poveste, foarte abruptă, șerpuită printre tranșeele rămase din Primul Război Mondial. Creasta Nemirei ne-a oferit o priveliște către întreg lanțul muntos, iar coborârile abrupte ne-au făcut să ne dăm seama că pentru așa ceva trebuie un antrenament temeinic, bazat pe o mentalitate de fier. Pe scurt o experiență memorabilă”- Dan Colniceanu participant
,,După vârful de pantă, vine zona care pe mine m-a marcat definitiv: poteca ajunge pe un platou, șerpuiește binișor printr-o pădure de mesteceni. Parcă eram în Scandinavia: iarba înaltă, de un verde crud, cu un vânt care tremura albul mestecenilor, o senzație specială, parcă nimic lumesc… Loc fantastic…” – Codrin Constantin, participant
,,Traseul a fost la fel de fain pe cât mă așteptam sa fie. Poteci (aproape) virgine, porțiuni de creastă alergabile, coborâri tehnice, cu nămol sau fără. Marcajul ireproșabil, posturile fix unde aveai nevoie de apă sau Izo. Organizatorii au făcut treaba grozavă.” Robert Hajnal – participant și câștigător în 2017, , unul dintre cei mai buni alergători montani din România și din lume.
,,Vino pe 6 Iulie să alergi și să te bucuri de natură sau doar să admiri peisajele și să îi încurajezi pe alergători. Vei descoperi locuri frumoase, oameni prietenoși, izvoare minerale, aer foarte curat și de ce nu, să devii parte din Legenda Nemirei”, se arată în comunicatul emis de Asociația ,,Prietenii Slănicului”.
,,Ideea acestui maraton a pornit de la dorința de a populariza alergarea montană în aceste locuri și de a conserva și valorifica frumusețea și bogăția locului, prin încurajarea ecoturismului și a sportului in aer liber”, a spus Mihaela-Elena Anton, președintele asociației și directorul competiției.
Romulus-Dan BUSNEA