Stațiunea Slănic-Moldova, pol al balneologiei românești

După ce doi ani la rând stațiunea de la poalele Nemirei a fost gazda unor importante reuniuni medicale, respectiv a Forumului și Bursei de Turism Balnear (ediția a VIII-a, 2012) și a Conferinței Naționale de Balneologie (ediția a XI-a, 2013), a venit rândul unei alte manifestări medicale de excepție să aibă loc tot în acest cadru natural mirific, cu gazde deosebit de primitoare și de ospitaliere: ,,Zilele medicale ale Institutului Național de Recuperare, Medicină Fizică și Balneoclimatologie (INRMFB)”, eveniment aflat la prima ediție și desfășurat în perioada 13 – 14 mai 2016, sub genericul ,,Balneologie și Recuperare Medicală”, în organizarea INRMFB., cu sprijinul Primăriei orașului Slănic-Moldova.

Printr-o fericită îmbinare de evenimente, deloc întâmplătoare, o dată cu deschiderea lucrărilor conferinței a avut loc și redeschiderea emblemei hoteliere a stațiunii, acum cu o înfățișare mult schimbată în bine, modernă și semeață, clasificată la patru stele: Hotelul ,,Perla”, locația ce i-a găzduit în premieră pe cei aproximativ 170 de specialiști în balneologie din toată țara, participanți la acest simpozion științific de anvergură națională.

Institutul a ales arealul balneo-turistic al stațiunii Slănic-Moldova atât pentru dinamica factorilor naturali terapeutici, cât și pentru condițiile de cazare, tratament și recreere existente aici, obiectivul principal al acestuia vizând îmbunătăţirea permanentă a stării de sănătate a populaţiei prin asistenţă medicală de recuperare şi balneară, precum și aspectul funcţional de integrare al pacientului în activitatea cotidiană, în mediu şi activitatea profesională.

Și dacă mai ținem cont și de faptul că România este singura țară din Europa care are potențial climatologic și balneologic de a trata deficiențe din toate cele 13 grupe de afecțiuni, prin factori naturali de cură, atunci astfel de activități și evenimente care promovează specificitatea și unicitatea balneologiei românești, își găsesc pe deplin justificarea. În plus, sanatoriul balnear din stațiune a fost preluat în administrare de INRMFB, care a investit în modernizarea și extinderea acestei unități sanitare, denumită Secția Sanatorială de Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie „Slănic Moldova”, de altfel și singura din țară aflată în subordinea și coordonarea institutului, care oferă servicii de recuperare medicală, pentru adulţi şi copii, în regim de spitalizare continuă şi ambulatoriu, pentru următoarele profile de patologie:  respirator,  hepato-digestiv, reumatismal cronic degenerativ, renal, circulator.

,,Țin să mulțumesc pe această cale conducerii institutului, dlui director Horia Lăzărescu, pentru sprijinul acordat autorităților locale în demersul întreprins pentru dezvoltarea bazei de tratament a stațiunii, medicului și profesorului Delia Cinteză, un om extraordinar și foarte apropiat de noi prin implicarea în activitatea desfășurată în cadrul secției sanatoriale a institutului. De asemenea, mulțumesc comitetului științific și comitetului de organizare din cadrul institutului, pentru modul în care au gândit și pus în practică această acțiune, întrucât toate aceste realizări constituie un important aspect pentru viitorul localității și stațiunii Slănic-Moldova. Și nu în ultimul rând, faptul că sunteți oaspeții celei mai moderne unități turistice din zonă este o bucurie pentru mine și pentru toți slănicenii, pentru că asistăm astăzi la un moment ce marcheză o nouă etapă în evoluția stațiunii, aflată în plin proces de reconstrucție și modernizarere. Nu aș dori să închei, fără a adresa mulțumirile mele firmei `Conbac` SA, constructorul acestei bijuterii arhitectonice care este hotelul `Perla`, dlui Aurel Chirapleș, directorul general al acestei reputate firme, care efectiv, și-a adus din plin aportul la dezvoltarea domeniul turistic al stațiunii”, a declarat, la deschiderea simpozionului, primarul orașului, Andrei Șerban.

,,Institutul nostru are în vedere pentru perioada imediat următoare, creșterea capacității de funcționarea a secție de la Slănic-Moldova, ca și a izvoarelor minerale de aici. În acest sens, am înaintat Agenției Naționale de Resurse Minerale o nouă cerere de solicitare pentru preluarea tuturor izvoarelor minerale aflate pe teritoriul stațiunii, fapt deosebit de important și de avantajos pentru toți cei ce le vor utiliza, pentru că noi le vom putea gestiona și îngriji foare bine. Totodată, suntem în curs de a rezolva și construcția unui bazin acoperit în suprafață de aproximativ 50 de metri pătrați, care va folosi tot factori naturali terapeutici. Sperăm ca lucrările să fie finalizate cât de curând, pentru folosința pacienților care se vor afla în seriile următoare la tratament în această stațiune”, a ținut să precizeze managerul institutului, dr. Horia Lăzărescu.

Foarte interesante au fost și lucrările prezentate în cele două zile ale simpozionului, multe dintre acestea fiind realizate în urma studiilor întreprinse de cercetători și specialiști ai institutului în zona stațiunii Slănic-Moldova. Din multitudinea de date și informații prezentate, am reținut câteva, care sperăm să retrezească interesul pentru această stațiune:
– izvoarele minerale analizate în anul 2013 au calitatea de factor natural cu valoare terapeutică ce pot fi utilizate în cura internă, dar și în cura externă;
– localitatea Slănic-Moldova beneficiază de un bioclimat sedativ cu unele nuanțe tonice de stimulare, cu un grad de umezeală aflat în limite normale, cu nebulozitate potrivită și precipitații atmosferice specifice zonei în care este amplasată localitatea, cu o dinamică a aerului moderată și chiar slabă, deoarece numărul de zile de calm atmosferic de aici este foarte mare, respectiv 290 de zile/an;
– potențialul terapeutic al vegetației pentru stațiune este unul ridicat, cea mai favorabilă zonă fiind cea de la intrarea în stațiune;
– aeroionizarea prezintă valori medii asemănătoare celor de la Sinaia, ce le depășesc însă pe cele de la Semenic și Tușnad, ceea ce înseamnă foarte bine pentru calitatea aerului de la Slănic-Moldova (coeficientul de ionizare totală este aproape de o unitate, adică benefic organismului);
– prezența pădurii în apropierea stațiunii influențează în mod favorabil confortul termic, vizual, dar și cel olfactiv;
– zona stațiunii Slănic-Moldova este una în care se pot îmbina diferite forme de turism cu turismul balnear, iar în acest sens pledează și faptul că aici sunt condiții favorabile din punct de vedere al temperaturii aerului ca și a duratei de strălucire a soarelui, de până la 1.300 de ore în sezonul cald;
– prezența gazului mofetic foarte bogat în bioxid de carbon, considerat un factor terapeutic foarte eficient, determină reamenajarea și repunerea în funcțiune a mofetei existente în stațiune.

La fel de interesantă a fost și pledoaria pentru revigorarea, dezvoltarea și promovarea tursimului balnear susținută de către prof. dr. Adriana Sarah Nica, mediatorul reuniunii de Slănic-Moldova. Personalitate de marcă a balneologiei românești, domnia sa este vicepreședinte al Asociației Române de Medicină Fizică și Recuperare, medic specialist în medicina sportivă, balneoclimatologie și recuperare medicală, șef de secție la Clinica Universitară Recuperare Medicală III din cadrul INMRFB București și director al Departamentului de Recuperare din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, București. Printre participanți s-a numărat o altă personalitate de rang din domeniul balneologiei, Delia Cinteză, directorul medical al INMRFB și conf. univ. dr. la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București, care s-a ocupat direct de reorganizarea și funcționarea sanatoriului de la Slănic-Moldova, de creșterea calității serviciilor medicale și hoteliere pe care le pune la dispoziție această nouă unitate.

La finalul intâlnirii, participanții la conferință au vizitat izvoarele minerale precum și baza de tratament a secției sanatoriale de la Slănic-Moldova, iar în ultima zi și tot în aceste locații au fost ținute cursuri adresate exclusiv asistenților medicali de la unitățile spitalicești din județ, prezentarea izvoarelor și a bazei de tratament fiind asigurată de Vasile Pădurariu, administratorul Secției Sanatoriale de Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie „Slănic-Moldova”.

Romulus Dan BUSNEA