Stefan Hrusca va colinda la Moinesti

Luni, 17 decembrie a.c., cu incepere de la ora 17.30, la Catedrala “Nasterii Maicii Domnului si Sf.Mare Ierarh Nicolae” din municipiul Moinesti, maestrul colindelor Stefan Hrusca, va sustine un concert extraordinar cu ocazia Sfintelor Sarbatori de Craciun. Pentru al doilea an consecutiv, Protoieria Moinesti, in parteneriat cu Primaria Moinesti, Primaria Comanesti, Pensiunea “Davis” si Clinica “Luxor” din Baxcau, organizeaza un astfel de concert, anul trecut invitatul special fiind Gheorghe Zamfir, cel care a sustinut un recital absolut incantator cu naiul sau fermecat.

Pe langa recitalul lui Stefan Hrusca, cei prezenti vor mai putea urmari in programul concertului: Colindele grupului vocal Theotokos al Protopopiatului Moinesti: 1- Colindam, Doamne – colind din Ardeal din colectia George Breazul; 2- O, ce veste minunata – vechi cantec de stea din Ardeal; 3.Buna dimineata- de Al. Podoleanu si I.D.Chirescu; 4- De cand Domnul- colinda culeasa din Ardeal, armonizata de Dumitru.D.Botez- compozitor, dirijor si profesor romascan; 5- In locasul lui Craciun- Valentin Teodorian; 6- Coroana de trandafiri- colind popular Gh.Cucu; 7- Sus in casa- colind popular din Ardeal armonizat de Gh Sima; 8- Tu esti lumina- cantec de stea din colectia lui Sabin Dragoi. Colindele au fost pregatite si lucrate sub bagheta prof.dr.Ovidiu Trifan din Roman. Colindele grupului psaltic “Filomelos” din Onesti: 1- Slavã sã aibã; 2- Sus în varful ceriului; 3- La vârful la noua meri; 4- Maria se preumbla; 5- Crãciun tri slugi. Indragitul cantautor Srefan Hrusca, va interpreta printre alte melodii, si colinde de pe ultimul sau album intitulat “La mijlocul cerului”.

“Colindul este un cantec sfant, un lucru sfant! Pentru a colinda trebuie sa ai, dupa parerea mea, o cunoastere a lumii colindului, a sfinteniei lui si a felului de a-l simti curat si cum trebuie. Colindul este primul cantec al romanului. Este cantecul cu care s-a nascut poporul roman. O parte din colindele noastre romanesti au insa, o melodie in acord minor, care te îndeamna spre meditatia dedicata purificarii sufletului, a spiritului. Colindele au o frumusete aparte. A colinda este un gest omenesc, crestinesc, este echivalent cu a imparti bunatate celui de langa tine si multa bucurie”, spunea Stefan Hrusca. Nascut pe 8 decembrie 1957 la Ieud (jud.Maramures), Stefan Hrusca este un cantaret de muzica folk, cunoscut publicului din Romania mai ales prin colindele pe care le interpreteaza intr-o maniera unica. Intre 1981-1984, a sustinut peste 1.000 de spectacole cu Cenaclul “Flacara”. Din 1991 s-a stabilit la Toronto, in Canada.
Romulus Dan Busnea