sâmbătă 12 octombrie 2024

.

Primul automat de transfer...

Începând cu 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române, românii aflați oriunde în...

Eficiența și confortul încălzirii...

Într-o lume în continuă evoluție, tehnologia modernă a adus cu sine inovații în...

Cum să-ți păstrezi electrocasnicele...

Ghid de întreținere pentru mașina de spălat vase și lada frigorifică" În acest articol,...

Performanță și Siguranță: Discuri...

Volkswagen Golf, emblematicul hatchback compact al celebrului producător german, este cunoscut pentru fiabilitatea...
AcasăOrasul,,Sub cerul liber”:...

,,Sub cerul liber”: ediția a doua a rezidenței artistice internaționale ,,InContext”

Pe 25 mai, se lansează în orașul-stațiune Slănic-Moldova, ediția a 2-a a rezidenței internaționale de creație ,,InContext” (www.incontext.art), proiect menit să revitalizeze potențialul geografic și turistic al stațiunii, să redinamizeze social și cultural orașul prin schimburi artistice de durată, prin suscitarea interesului comunității locale pentru arta contemporană și prin dezvoltarea creativității în școlile din regiune, participante în activitățile programului.
Anul acesta țara invitată este India, cu șase artiști vizuali, muzicieni și coregrafi, care timp de o lună vor lucra în spațiile Cazinoului din Slănic-Moldova dar și în aer liber, în dialog cu natura, istoria și locuitorii orașului: duo-ul Sanjeev Khandekar și Vaishali Narkar, Lochan Upadhyay, Shilpa Rangnekar, Preethi Athreya și Sneha Khanwalkar. Alături de aceștia, sunt invitați artiștii români Silvia Amancei și Bogdan Armanu din Iași, proiectul sprijinind astfel artiștii tineri din regiune și facilitând colaborarea acestora cu artiști internaționali.

Staţiunea balneoclimaterică Slănic-Moldova, binecunoscută pentru izvoarele sale minerale premiate în trecut la expozițiile internaționale de la Paris și Viena, are o identitate distinctă definită de munții Nemira și pădurile care o înconjoară, oferind un cadru natural favorabil artiștilor interesați de impactul activităților umane asupra mediului, educaţie ecologică, dezvoltare durabilă, calitatea vieţii, comunitate, spiritualitate. Numită „Sub cerul liber”, tema rezidenței de anul acesta, gândită de curatoarea Simona Nastac, aduce în discuție criza ecologică globală cu care se confruntă umanitatea în prezent și rădăcinile ei aflate în diversele atitudini creștine față de relația dintre om și natură, propunând o perspectivă diferită, bazată pe conceptele de interdependență și impermanență, specifice budismului și sensibilității orientale în general, care i-a influențat pe filosofi precum Schopenhauer sau Thoreau, și pe reformatori sociali vizionari precum arhitectul Rudolf Steiner sau artistul Joseph Beyus.

„Programele de rezidență artistică sunt incubatoare pentru experiment, creație și participare colectivă, iar `InContext` oferă cu generozitate timp și spațiu pentru idei noi, moduri noi de a fi împreună și de a regăsi echilibrul cu natura” – spune artista Alina Teodorescu*, inițiatoarea și coordonatoarea proiectului. „Ca și anul trecut, după un program de documentare, prezentări publice și discuții cu locuitorii orașului Slănic-Moldova, rezidența celor șase artiști indieni și a celor doi artiști din Iași se va încheia cu o expoziție, acțiuni și performance-uri sub cerul liber”.

În premieră, ediția de anul acesta include și o colaborare cu platforma internațională de muzică experimentală ,,The Attic”, mizând pe universalitatea acestei arte și pe potențialul său de conecta cu ușurință culturi diferite. De-a lungul a peste doi ani de existență, sub umbrela ,,The Attic” s-au strâns jurnaliști, artiști și specialiști din varii domenii creative, motivați de pasiunea pentru muzică și de dorința de a înțelege fenomenele sociale derivate din acest mediu artistic atât de versatil. În cadrul rezidenței artistice ,,InContext”, ,,The Attic” va iniția un dialog între muzica indiană și contextul local dintr-o perspectivă etnomuzicologică și ecologică. Între 21 – 25 iunie, muzicieni contemporani români și vestici vor experimenta sonor interculturalitatea și interacțiunea metabolică dintre om și natură, acțiunea materializându-se la final într-un concert în mina de sare din orașul-stațiune Târgu-Ocna.
Colaborarea va culmina cu o serie de concerte susținute de artiști români, vestici și indieni, precum și o serie de performance-uri, DJ set-uri și workshop-uri cu copii din zona Slănic, toate urmărind să examineze relația sunetului cu natura precum și urmele omului pe Pământ. Printre artiști vom avea ca invitati pe Melanie Velarde (Germania), Stefan Fraunberger (Austria) attunes Călin Torsan (RO), Bogdana Dima (RO), Diana Miron (RO), Laurențiu Coțac (RO), Sian Brie (RO), Houschyar (Germania), Multumult (live) (RO), Mitoș Micleușanu (RO), Sașa Liviu Stoianovici (RO)&Dan Michiu (RO), PARADAIZ SNDSSTM (RO), Sillyconductor(RO), Somnoroase Păsărele (RO), Orbita Lacustră (RO), Miron Ghiu (RO),The Attic Soundsystem (RO) și alții.
Programul complet al rezidenței ,,InContext” și concertelor ,,The Attic”, precum și biografiile artiștilor participanți se găsesc la: www.incontext.art.

Proiectul de rezidență artistică ,,InContext” se desfășoară în parteneriat cu Primăria Slănic Moldova și Asociația ,,Prietenii Slănicului” și este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Rezidența de muzică experimentală ,,The Attic InContext” este cofinanțată de Consiliul Județean Bacău.

Sponsori şi parteneri: Dedeman, Chimcomplex S. A. Borzești, SCR Grup, BDG Import, Cazinou Slănic Moldova prin Digital Media Print, Hotel Perla, Vila Rica Slănic-Moldova, Hotel Dobru, Institutul Național de Recuperare, Medicină Fizică și Balneoclimatologie București, Serviciul Public Județean pentru Promovarea Turismului și Coordonarea Activității de Salvamont Bacău, Societatea Națională a Sării – Sucursala Târgu-Ocna, Federația Tinerilor din Bacău.

Parteneri media: The Attic, The Quietus, The Wire Magazine, Electronic Beats, VICE Romania, Radio Guerrilla, Scena 9, IQads, Paradaiz, noizzz.ro, Art7, Revista Arta, Intact Media Group, Smart FM si Mișcarea de Rezistenta, Acum TV

Contact:

InContext: contact@incontext.art

The Attic InContext: getintouch@the-attic.net

* Artistul plastic Alina-Georgiana Teodorescu (n. 22 aprilie 1982, Slănic-Moldova, Bacău) a terminat cursurile Școlii Nr.1 din Slănic-Moldova, după care a studiat la Colegiul Național de Artă ,,George Apostu” din Bacău – Secția Pictură Monumentală (an absolvire 2000) și la Universitatea de Arhitectură și Urbanism ,,Ion Mincu” din București – Secția Arhitectură de Interior și Mobilier (2004). A urmat cursurile Institutului European de Design de la Milano – Secția Interior & Shop Design (2007), precum și pe cele de la Sotheby’s Institute of Art din Londra, cursuri de Art & Business. A publicat numeroase articole despre arhitectură de interior și design într-un supliment de profil al cotidianului ,,Juranlul Național”.
(Sursa: Comunicat de presă)

Text adaptat, actualizat și completat de Romulus-Dan BUSNEA

De citit!

,,Zilele Orașului Comănești” – Programul complet al manifestărilor

"Zilele orasului Comanesti 2017” (4 - 6 august) încep astăzi, 4 august, la ora 10.30, cu un ceremonial militar-religios închinat eroilor căzuți în Primul Război Mondial, care va avea loc la Cimitirul Internațional al Eroilor din Comănești, cu participarea...

Zilele Orașului Comănești 2017

Un weekend incendiar îi așteaptă pe comăneșteni, care sunt invitați de către oficialitățile locale la o nouă ediție a manifestărilor prilejuite de ,,Zilele Orașului”.Astfel, în cele trei zile de sărbătoare (4 - 6 august), localnicii, dar și cei...

,,In Context Slănic-Moldova”, punct și de la capăt…

Au trecut câteva zile de la încheierea primei ediții a proiectului de rezidență artistică internațională ,,In Context”, iar ecourile nu s-au stins încă și nici nu se vor stinge, întrucât s-a produs scânteia, iar flacăra s-a aprins... Un proiect...