.

Ne va lovi criza energetică?

În mod normal, războiul din Ucraina și sancțiunile impuse de Occident Rusiei nu...

Marker, liner, koki… Ce...

Marker pen, fine liner, marking pen, felt-tip pen, flow marker, sign pen (în...

Cum să ne păstrăm...

Unghiile reflectă sănătatea noastră generală, motiv pentru care îngrijirea adecvată a unghiilor este...

Un spray contra COVID...

Astăzi vom vorbi despre un studiu publicat de «Expert Review of Anti-infective Therapy»...
AcasăOrasul,,Sub cerul liber”,...

,,Sub cerul liber”, la Slănic-Moldova (3)

Timp de o lună, în stațiunea de la poalele Nemirei are loc un eveniment artistic de marcă, aflat la a doua ediție și desfășurat sub egida proiectului de rezidență artistică internațională ,,InContext/Slănic-Moldova”, care are ca principală temă reconectarea omului cu natura, ,,Sub cerul liber”.

Această temă, gândită de curatorul și criticul de artă Simona Nastac aduce în discuție criza ecologică globală cu care se confruntă umanitatea în prezent, dar și rădăcinile ei aflate în diversele atitudini creștine față de relația dintre om și natură. ,,Practic, abordarea noastră propune o perspectivă diferită, bazată pe conceptele de interdependență și impermanență, specifice budismului și sensibilității orientale în general, care i-a influențat pe filosofi precum Schopenhauer sau Thoreau, și pe reformatori sociali vizionari precum arhitectul Rudolf Steiner sau artistul Joseph Beyus”, a spus Simona Nastac.

În ediția din 2017, șase artiști brazilieni au transformat stațiunea Slănic-Moldova într-un muzeu viu folosind resursele locale, prin practici estetice diverse, de la sculptură, fotografie și instalație, artă monumentală interactivă, realizată cu implicarea comunității locale.

În 2018, la cea de-a doua ediție, au fost invitați șase artiști indieni și doi români*, iar în premieră, platforma online ,,The Attic” a conceput în cadrul acestui program de rezidență artistică, un festival ce își propune deschiderea unui dialog, dintr-o perspectiva etnomuzicologică și ecologică, între muzica indiană și prezentul context natural și local. Astfel, spațiul proiectului devine în sine o resursă de dialog și fuziune, rezidența concretizându-se pe pracursul desfășurării ei, într-o serie de concerte ,,sub cerul liber”, dar și în câteva locuri de referință din Slănic-Moldova și nu numai (inclusiv în subteranul minei de sare din orașul-stațiune Târgu-Ocna), susținute de artiști români, vestici și indieni, precum și o serie de performance-uri, DJ set-uri și workshop-uri cu copii din zona stațiunii, ce urmăresc să examineze relația sunetului cu natura precum și urmele omului pe Pământ.

,,Rezidența crează un context favorabil procesului de interculturalitate în prezentul erei antropocene. Omul și acțiunile sale au devenit un agent transformator în procesele geologice, în schimbările climatice și în ecosisteme, iar muzica generează un spațiu senzorial de testare și percepție a acestor transformări”, se arată pe site-ul ,,The Attic”.

În cadrul celei de-a doua ediții a rezidenței artistice internaționale ,,InContext” țara invitată este India, cu șase artiști vizuali, muzicieni și coregrafi, care pe parcursul până la mijlocul lunii viitoare vor lucra în spațiile Cazinoului din Slănic-Moldova dar și în aer liber, în dialog cu natura, istoria și locuitorii orașului: duo-ul Sanjeev Khandekar și Vaishali Narkar, Lochan Upadhyay, Shilpa Rangnekar, Preethi Athreya și Sneha Khanwalkar. Alături de aceștia, sunt invitați artiștii români Silvia Amancei și Bogdan Armanu din Iași, proiectul sprijinind astfel artiștii tineri din regiune și facilitând colaborarea acestora cu artiști internaționali.

În cadrul rezidenței ,,InContext”, platforma internațională de muzică ,,The Attic” va curatoria o serie de concerte și DJ seturi susținute de artiști internaționali și români: Melanie Velarde (Germania), Stefan Fraunberger (Austria) attunes Călin Torsan (RO), Bogdana Dima (RO), Diana Miron (RO), Laurențiu Coțac (RO), Sian Brie (RO), Houschyar (Germania), Multumult (live) (RO), Mitoș Micleușanu (RO), Sașa Liviu Stoianovici (RO) & Dan Michiu (RO), PARADAIZ SNDSSTM (RO), Sillyconductor (RO), Somnoroase Păsărele (RO), Orbita Lacustră (RO), Miron Ghiu (RO), The Attic Soundsystem (RO) și alții.

„Programele de rezidență artistică sunt incubatoare pentru experiment, creație și participare colectivă, iar `InContext` oferă cu generozitate timp și spațiu pentru idei noi, moduri noi de a fi împreună și de a regăsi echilibrul cu natura. Ca și anul trecut, după un program de documentare, prezentări publice și discuții cu locuitorii orașului-stațiune Slănic-Moldova, rezidența celor șase artiști indieni și a celor doi artiști din Iași se va încheia cu o expoziție, acțiuni și performance-uri sub cerul liber”, a precizat artista Alina-Georgiana Teodorescu, inițiatoarea și coordonatoarea proiectului.

Prezentare atiști, curatori

* Lochan Upadhyay a studiat Arte Frumoase la Universitatea Maharaja Sayajirao din Baroda, India. Artistul lucrează în medii diverse, fiind interesat în particular de consumerism, reciclare, mobilitate, migrație și consecințele acestora asupra comunităților în spațiul rural și urban. Practica sa include instalații și sculpturi din deșeuri, fotografie performativă, lucrări de artă publică. Proiectul său „Forța pânzei”, creat împreună cu locuitorii satului Partapur, a pus în discuție inadecvarea structurilor sociale generate de tradițiile locului în raport cu valorile societății moderne, fiind nominalizat la Premiul Internațional de Artă Publică din India în 2015; iar proiectul „Casa mobilă”, un adăpost temporar pentru nomazi numit Ghumakkad Ghar, construit exclusiv din obiecte reciclate, a fost expus la Kunstverien Bellevue-Saal, Wiesbaden, în 2013. Lochan lucrează în Partapur și locuiește în Jaipur, lucrările sale fiind influențate de experiența tranzitului permanent între rural și urban. Artistul este membru al colectivului ce a înființat rezidența de creație Sandarbh în Partapur în 2003. A expus la Muzeul de Artă Contemporană din Tel Aviv, la galeria Albert Benamou în Paris, la Festivalul Internațional de Artă din Yeosu, Coreea de Sud și la Art Plural Gallery în Singapore.

* Născută și stabilită în Chennai, Preethi Athreya a studiat dansul în Bharatanatyam și a obținut o diplomă postuniversitară în Dans Contemporan la Laban Centre din Londra în 2001. Între 1999 – 2011, a colaborat cu Padmini Chettur, de la care a învățat principiile de coregrafie și performance promovate de Chandralekha, precum și angajamentul ferm de a redefini în mod constant corpul indian. Lucrând în mediul de dans contemporan indian ca performer și coregraf, Preethi aparține unei generații de artiști care utilizează dansul ca agent al schimbării. Tensiunea dintre formarea sa inițială în Bharatanatyam și educația ulterioară cu accent pe deconstrucția restricțiilor impuse corpului de formele clasice ale dansului indian se regăsește în toate lucrările ei. Axată pe proces și demistificarea operei coregrafice, practica sa reflectă efortul de a găsi un corp cinstit, probabil inestetic, dar fără artificiu, așa cum apare în ,,The Jumping Project” (2015). Artista este profund angajată în crearea unui limbaj personal de mișcare corporală, care să reflecte relația sa cu contextul cotidian, într-o încercare necesară de eliberare a corpului de estetizările la care este permanent supus. Lucrările sale cele mai cunoscute sunt: Kamakshi (2003), Inhabit (2006), Porcelain (2007), Sweet Sorrow (2010), Light Doesn’t Have Arms To Carry Us (2013), Anki Bunki Kata (2013), Across, Not Over (2014), Conditions of Carriage (2015). Preethi este unul dintre co-fondatorii Basement 21, un colectiv de performeri rezidenți în Chennai.

* Sanjeev Khandekar și Vaishali Narkar lucrează împreună ca un duo artistic dar și împreună cu numeroși colaboratori, dezvoltând proiecte transdisciplinare, critice social și politic. Artiștii sunt interesați în mod particular de costurile umane ale catastrofei ecologice în desfășurare, de manipulare genetică, inginerie celulară și moleculară, război biologic, supraconsum și inegalitate economică în lumea globală dominată de imperativele neoliberalismului și progresului tehnologic. Printre proiectele recente se numără ,,Imp în grădină și alte povești”, o serie de broderii stratificate, ,,histograme ale unui prezent anxios”, compoziții elaborate explorând tema mutațiilor genetice, în care firele și nodurile devin elemente de bază ale viziunii microscopice și nano-diagramelor.
Khandekar și Narkar au lucrat cu artizani tradiționali, încurajând răspunsuri neconvenționale la culoare, textură și tehnică, inițiind o reînnoire radicală a unei practici artistice vechi și a vocabularului său de motive. Un alt proiect în desfășurare este ,,Cântece pentru Antropocen – muzica ca un murmur al pământului”, o nouă serie de broderii ce reinterpretează iconografia picturilor Ragmala din timpul dinastiei Mughal (1526 – 1857) prin filtrul dezastrelor ecologice ale prezentului. Artiștii au participat în numeroase expoziții și proiecte în Londra, Paris, Moscova, Delhi, Calcutta și Mumbai.

* Shilpa Rangnekar este o artistă cu o abordare multidisciplinară, combinând arta conceptuală și interesul pentru limbaj cu practicile participative, angajate social.
Procesele vieții cotidiene și comportamentele asociate sunt examinate fie prin sculpturi și texte comestibile, fie prin performance-uri și situații bazate pe interacțiune și dialog cu diverse grupuri invitate să consume împreună alimente, să schimbe obiecte de uz casnic, să cultive plante sau să discute subiecte specifice comunității respective.
Rangnekar folosește aceste practici pentru a reflecta asupra universalității emoțiilor și valorilor umane ce transcend diferențele culturale și psiho-geografice. Din 2010, artista este unul dintre coordonatorii rezidenței creative Sandarbh, generând context pentru dezvoltatea proceselor artistice și explorarea unor noi modalități de participare publică în arta contemporană. A expus în Germania, Coreea de Sud și SUA, participând totodată la numeroase rezidențe internaționale.

* Sneha Khanwalkar a avut un rol semnificativ în schimbarea percepției muzicii de film indian, mixând digital în compozițiile ei sunete disparate, instrumente tradiționale și vocea umană. Spre deosebire de majoritatea compozitorilor, fericiți să creeze în studio, Khanwalkar preferă să compună în afara studioului. Născută în Indore, Khanwalkar a studiat muzica încă din copilărie, familia mamei sale fiind originară din Gwalior, patria stilului Gharana în muzica veche Hindustani. În 2011, compozitoarea a câștigat premiul R.D. Burman pentru coloana sonoră a filmului ,,Love Sex Aur Dhoka” și a fost nominalizată la categoria ,,cel mai bun compozitor” pentru ,,Gangs of Wasseypur 1 & 2” la Filmfare Awards 58. Cu proiecte precum ,,Oye Lucky! Lucky Oye!”, ,,Love Sex Aur Dhoka”, ,,Khoobsurat” și „Gangs of Wasseypur”, Khanwalkar introduce linii melodice noi, deopotrivă ritmate și originale.

* Special guest: Dr Mitra Mukherjee-Parikh. Este universitar, cercetător, critic, traducător și activist cultural. Lucrează în și din Mumbai de patruzeci de ani. În prezent, scrie o cercetare despre femei și modernități dintr-o perspectivă multidisciplinară și comparativă. De asemenea, traduce și editează texte creative și critice din Bangla, Marathi, Hindi și Gujarati în limba engleză.

* Special guest: Prabodh Parikh. A studiat filozofia la Universitatea din Bombay și Universitatea din Oklahoma. Din 1974 până în 2005 a predat filozofia la Colegiul Mithibai din Bombay, de unde s-a retras ca decan al catedrei de filozofie. A fost bursier Charles Wallace la Universitatea din Liverpool, cu o cercetare despre Wittgenstein și budism. În 1999, a primit o bursă la Universitatea Sorbonne în Paris. În prezent predă la Facultatea de Artă, Literatură și Cultură Internațională la Școala de Film Whistling Woods din Mumbai. Scrie în Gujarati, conversează cu John Cage, Simone Weil, Osip Mandelstam și Gandhi ca mod de viață și ascultă mai tot timpul jazz și Ravindra Sangeet. În 1963 i-a citit pentru prima oară pe Tristan Tzara și Eugene Ionesco, care au devenit prietenii lui de-o viață din România.

* Silvia Amancei și Bogdan Armanu formează un cuplu de artiști care trăiește la Iași și lucrează împreună din 2012. Deși cu un background în arte plastice, artă murală (Silvia) și pictură (Bogdan), artiștii lucrează cu new media (video, fotografie, instalație) și performance, testând programatic limitele fizice și discursive ale obiectului artistic și munca încorporată în producția lui. Practica lor se plasează la intersecția dintre studiile sociale și artele vizuale, prin cercetarea unor metode și exemple în care arta și mijloacele artistice pot deveni instrumente de depășire a limitelor capitalismului, capabile să suscite construcția unui nou viitor, în comun. Silvia și Bogdan au materializat o serie de expoziții, explorând / analizând / deconstruind paradigma dominantă a vieții – exploatarea nelimitată a individului și a resurselor planetei: ,,Depression, Uncertainty and other symptoms of Mortality” (2016, Galeria OFF, Lodz), ,,In Search for Causes and Realities” (2016, Galeria apARTe, Iași), ,,Arhitecturi clinice pentru un viitor compoziționist (partea a II-a)” (2016, Borderline Art Space, Iași), ,,Constellations of Desires” (2016, Galeria apARTe, Iași), ,,(No)Future” (2015, Galeria Otte 1, Eckernförde, Germania), ,,No Hope For a Future” (2015, Galeria apARTe, Iași), ,,Metropia” (2014, Galeria apARTe, Iași).
Proiectul de rezidență artistică ,,InContext” se desfășoară în parteneriat cu Primăria orașului-stațiune Slănic-Moldova și Asociația ,,Prietenii Slănicului” și este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

* Simona Nastac este curator, critic de artă și poet. A studiat Istoria și Teoria Artei la București și are un Master în Creative Curating Contemporary Art la Goldsmiths College, Londra. A curatoriat expoziții și evenimente de poezie live la Londra, Seul, Praga, Sankt Petersburg, Shanghai, Cluj și București, prezentând artiști români și internaționali recunoscuți precum Anish Kapoor, Hito Steyerl, Guy Ben-Ner, Tony Cragg, Jordan Wolfson, Nigel Rolfe, Christian Bök, Jaap Blonk și Dan Perjovschi. A publicat numeroase articole de specialitate în presa românească și internațională. Între 2006 – 2013 a coordonat programele de arte vizuale, rezidență creativă, literatură, arhitectură și design la ICR Londra. Este interesată de practici poetice și estetice critice, hibride, colaborative și transgresive.
Rezidența de muzică ,,The Attic InContext” este cofinanțată de Consiliul Județean Bacău.
Sponsori și colaboratori/parteneri: Dedeman, Chimcomplex S.A. Borzești, SCR Grup, BDG Import, Cazinou Slănic- Moldova prin Digital Media Print, Hotel ,,Perla” Slănic-Moldova, Institutul Național de Recuperare, Medicină Fizică și Balneoclimatologie – Secția Slănic-Moldova, Serviciul Public Județean pentru Promovarea Turismului și Coordonarea Activității de Salvamont Bacău, Societatea Națională a Sării Sucursala Târgu-Ocna, Federația Tinerilor din Bacău, Hotel ,,Dobru” Slănic-Moldova, Vila ,,Teleconstrucția” Slănic-Moldova, Pensiunea ,,Montana” Slănic-Moldova, Autonom Rent-A Car, Steak-House, Țiriac Auto, Mouton Cadet, True, Vila ,,Rica” Slănic-Moldova, platforma internațională de muzică ,,The Attic”.
Sursa: www.incontext.art.ro, https://lochanupadhyay.wordpress.com, www.contact@radioromaniacultural.ro.
Vom reveni…

Romulus-Dan BUSNEA