În primele două săptămâni ale proiectului de rezidență artistică internațională ,,In Context”, care se desfășoară în orașul-stațiune Slănic-Moldova între 25 mai – 25 iunie, artiștii plastici din India și România au fost în școlile din împrejurimi să se prezinte elevilor și să le povestească despre ideile lor, să-i invite să participe în proiect.
În prima săptămână aceștia s-au documentat despre zona în care au poposit, au descoperit locuri noi, oameni, materiale și unelte, au vizitat Salina din Târgu-Ocna, Cariera de piatră de la Cireșoaia, Barajul ,,Valea Uzului”, orașul ,,DADA” Moinești, școlile de pe Valea Slănicului.
Cu această ocazie au luat la pas și traseele montane din munții Nemirei, dar și culoarele de la ,,Dedeman” Comănești, de unde s-au aprovizionat cu cele necesare realizării lucrărilor propuse. S-au conturat astfel, idei interesante pentru lucrările ediției ,,Sub cerul liber’, iar artiștii rezidenți s-au așezat ,,In Context” inspirați, motivați.
În cea de a doua săptămână au venit elevii la Slănic-Moldova, unde au lucrat împreună cu artiștii, au legat prietenii, care se doresc a fi continuate și în viitor, ceea ce a și dus la crearea unui puternic spirit de echipă.
Pe Terasa Cazinoului, acolo unde se află și atelierul de creație al artiștilor, a avut loc și un interesant workshop de educație culturală, cu tema ,,Când arta contemporană e simplă și are legătură cu noi”, prezentat de Raluca Bem Neamu*. Scopul întâlnirii a fost familiarizarea copiilor și a părinților cu ideea de artă contemporană și înțelegerea rezidenței ,,In Context”, ca o continuare prin interpretare a mediului natural și cultural al zonei. Atelierele s-au desfășurat între orele 9.00 și 14.00 (miercuri și joi) și 10.00 – 15.00 (vineri), iar întâlnirea a avut trei componente, dezvoltate în paralel pe parcursul celor trei zile: explorarea lucrările artiștilor din anul trecut, cele prezentate în Cazinou – prin discuții și raportarea lucrărilor la experiența proprie; identificarea câtorva caracteristici generale ale artei contemporane; punerea la dispoziția elevilor a unor materiale, în special din resurse regenerabile, din care au realizat propriile lucrări de artă contemporană, pe baza unei idei legate de tema rezidenței ,,Sub cerul liber” (vezi foto).
,,Dintre răspunsurile copiilor la încercarea de a defini arta cu un singur cuvânt, `responsabilitate` și `libertate` sunt cele pe care nu le vom uita, pentru că și noi gândim la fel. Mulțumim școlilor din Slănic-Moldova, Cireșoaia și Cercului de Artă Contemporană de la Colegiul Național ,,Costache Negri” din Târgu-Ocna, mulțumim și educatorilor culturali Raluca Bem Neamu și Irina Bălan, pe care îi așteptăm și la ediția viitoare”, a spus Alina-Georgiana Teodorescu, inițiatorul și coordonatorul proiectului.
* Raluca Bem Neamu a absolvit Istoria și Teoria Artei la Universitatea de Artă din București și un master în Comunicare Audio-Video la SNSPA, precum și un program de formare în management cultural în Europa și o Școală de vară pentru profesioniști din domeniul muzeologiei, la New York University. A fost pentru mai mult de zece ani coordonatorul Secției Educație și Comunicare a Muzeului Național de Artă al României și apoi a fondat asociația Da´DeCe prin care dezvoltă proiecte de educație culturală pentru copii și tineri în muzee, galerii de artă și alte spații culturale.
Este coautor al unor volume de specialitate printre care: ,,Biblioteca vie a culturii în educație” (2015), ,,Bussines Storytelling. Branduri şi poveşti” (2015), ,,Teatru de umbre în muzee” (2010) și ,,Teatrul muzeal” (2009). Este atrasă de inedit în educaţie, de metodele de accesibilizare a patrimoniului cultural pentru public, într-un mod atractiv şi eficient.
Vom reveni pe toată durata derulării proiectului, așa cum v-am obișnuit…
Text și foto: Romulus-Dan BUSNEA