sâmbătă 25 mai 2024

.

Câteva sfaturi înțelepte pentru...

Deși este foarte obișnuit ca fetele - și băieții - să-și găurească urechile,...

Reacția unei fetițe ieșite...

Cele două săptămâni petrecute de Alessia, alături de părinți, într-un centru de carantină...

Viața în stil minimalist....

Multă lume are impresia că a locui într-o garsonieră este o plăcere rezervată...

Sacrificii pentru frumusețe. Avantajele...

Faci ce vrei, dar știi ce faci? Vorba asta e importantă mai mult...
AcasăOrasulSub cerul liber,...

Sub cerul liber, la Slănic-Moldova (5)

În cadrul celei de-a doua ediții a rezidenței artistice internaționale ,,In Context”/Slănic-Moldova, între 21 – 24 iunie, în stațiunea de la poalele Nemirei vor avea loc o serie de concerte, performance-uri, DJ set-uri și workshop-uri, toate acestea reunite sub cupola festivalului ,,The Attic inContext”, la care vor participa artiști români, vestici și indieni. Timp de patru zile și nopți, aceștia vor experimenta sonor interculturalitatea, precum și interacțiunea dintre om și natură, iar la finalul rezidenței vor avea loc o serie de concerte în spațiile special amenajate din Slănic-Moldova și Târgu-Ocna.

Potrivit site-urilor de specialitate, ,,The Attic inContext” este una dintre cele mai provocatoare experiențe sonore din această vară. Explicația constă în faptul că acest eveniment de mare anvergură și în premieră pentru stațiunea Slănic-Moldova, va reuni unii dintre cei mai curajoși artiști din România, shapeshifters care creează tot timpul proiecte noi și care cultivă colaboarea, dar și artiști care vin cu sonorități și metode din spații culturale foarte diferite.

,,Dacă formula clasică ne-a antrenat că, de fiecare când ascultăm muzica vreunui artist, ea trebuie să sune invariabil așa cum ne-a obișnuit, seria asta de concerte organizate de The Attic rupe regula și-i invită muzicieni foarte diferiți să testeze ce se întâmplă când și lucrează și improvizează împreună. Și-n felul ăsta, ceea ce iese din mințile, vocile și instrumentele lor se schimbă, în funcție de ceilalți și, foarte important, de contextul în care se află. Pe bune, când crezi c-o să mai ai ocazia asta? E greu de explicat ceva ce n-ai ascultat deja cu urechile tale și ceva ce, foarte probabil, nici n-a mai existat vreodată în forma asta, așa că cel mai bine dați o tură să vă convingeți, la cele câteva concerte (cu intrare liberă) care-or să aibă loc în spații la rândul lor rupte de rutina evenimentelor culturale”, ne spune Andra Matzal, editor-jurnalist la ,,Scena9”, platformă care radiografiază viața culturală din România și nu numai.

Iată cinci concerte pe care nu trebuie să le ratezi în cadrul ,,The Attic InContext”:

Stefan Fraunberger prezintă Khayal

Sâmbătă, 23 iunie, în sala de concerte a salinei Târgu Ocna, Stefan Fraunberger prezintă Khayal, cu muzicienii români Bogdana Dima, Diana Miron, Laurențiu Coțac, Sian Brie și Cătălin Torsan.
Muzicianul austriac Stefan Fraunberger a dezvoltat un concept bazat pe relațiile nevăzutului, alegând ,,invizibilitatea” ca fundal. O legătură ascunsă dintre culturile indiene și est-europene pare limita culturii musulmane pe capetele opuse ale rutei. Până la începutul Imperiului Colonial Britanic, sud-estul României se afla sub influența Imperiului Otoman iar India de Nord sub conducerea Mughal.
Se spune că Dimitrie Cantemir, apreciatul compozitor de muzică otomană-makam și umanist de secol 17, se ascundea într-o căruță cu fân, trădând otomanii în timpul unei lupte cu rușii în jurul orașului Iași, ajungând în mâinile țarului rus. Alegând o altă parte, s-a făcut nevăzut în mijlocul dezlănțuirii. Pe de altă parte, în Munghal era la putere stilul Khayal, dezvoltat de musulmani și hinduși în orașe precum Delhi și Lahore, pentru a introduce o abordare sonică a imaginației – cuvântul Khayal este arăbesc și se traduce prin ”reprezentarea nevăzutului”. Stilul Khayal a devenit faimos prin generalizarea muzicii Raga.

,,Ceea ce caut este o formă experimentală, nu originalitate istorică sau autenticitate culturală. În colaborare cu muzicienii români Bogdana Dima, Diana Miron, Laurențiu Coțac, Sian Brie și Cătălin Torsan, vom încerca să creem o inversie sonică invizibilă bazată pe abilitățile instrumentiștilor, pe field recordings din nordul Indiei, pe frecvențe joase de intonație și `shrutis` inarmonice – folosite în muzica Khayal, evocând influențe distante ale muzicii populare românești și rezonanțele ascunse a patru scoici, folosite în ritualurile puja din templele hinduse și budiste ale subcontinentului. Forma generală va rămâne în tradiția Khayal, pe când conținutul muzical e posibil să fie neortodox ”, a spus Stefan Fraunberger.

Stefan Fraunberger este un compozitor-interpret-artist vienez interesat de procesul transformării care a performat la numeroase festivaluri din lume. Muzica lui se angrenează în dialogul electro-acustic cu stări și instrumente necunoscute, cum ar fi dulcimerele sau organele bisericești baroce desființate; remodelarea condițiilor liminale ale culturii și percepției prin sunete ambigue și atingerea vidului. Fraunberger a trăit și a lucrat în Alep, Aana’a, Londra, Teheran, Sibiu, Benares, Bruxelles și Istanbul. Muzica lui este puternic influențată de studiul diferitelor limbi, tradiții și înțelegeri ale modernității pe care i le-au oferit aceste călătorii.

Bogdana Dima, Călin Torsan, Diana Miron, Laurențiu Coțac, Sian Brie sunt muzicieni parte din Iancu Dumitrescu’s Hyperion Ensemble, PFA Orchestra, Multumult, Her Voice și multe alte proiecte muzicale românești și internaționale de electro-acustic improv și free jazz, care au concertat la festivaluri și evenimente importante atât din România cat și din restul Europei precum Săptămâna Sunetului sau CTM Berlin.

Concertul Khayal va fi transmis live pe pagina de facebook The Attic.

Multumult

Sâmbătă, 23 iunie, la scena Sonda 2 din Slănic-Moldova, trio-ul românesc Multumult va susține un concert inedit, bazat pe un proiect de-al lor mai vechi, intitulat Elektrodoine. Multumult își propune practicarea exclusivă a muzicii liber improvizate și crearea unui grup unde să se poată întâlni și manifesta diverși artiști improvizatori. Asta explică desele avataruri ale membrilor trupei, când acustice, când electronice, luând forma mereu schimbătoare a duetelor, a triourilor sau a formulelor de cvartet. În cadrul The Attic InContext, Multumult vor concerta în formula trio, alături de Călin Torsan (instrumente de suflat), Marius Achim (percuție) și Vasile Gherghel (scenografie acustică).

,,Elektrodoine” este un program muzical născut din atitudinea Multumult și dorința de a-și cunoaște propriile rădăcini. „Ca muzicieni de improvizație, am ajuns la zone tradiționale în care forma era complet absentă. Sau de la cele în care forma era configurată în timp real: atunci și acolo. Doina românească este un Eldorado, are corespondențe în toată lumea. Pentru structura de concert, am ales câteva unelte emblematice spațiului nostru consacrat: fluier, tilincă și caval. Am adăugat în materialul melodic câteva detalii specifice interpretării țărănești, structurându-ne repertoriul în așa fel încât să ajungem la toate ariile majore ale muzicii comunităților arhaice: obiceiurile de iarnă, invocări ale soarelui, dansuri, cântece de nuntă și jocuri ale copiilor. Am turnat acest argint lichid al strămoșilor direct în mixer, dând naștere unui sunet foarte aromat, ca o țesătură cu pixeli și ciucuri”.

Melanie Velarde

Sâmbătă, 23 iunie, în sala de concerte a salinei Târgu Ocna, Melanie Velarde va prezenta un proiect muzical inedit, bazat pe field recordings și muzică electronică experimentală. Melanie Velarde este o artistă din Berlin
Melanie Velarde cercetează și fertilizează fragilitatea experienței umane. Cu un picior pe pământ și unul în satelitul memoriei, Velarde aduce un anacronism afabil muncii ei, acolo unde alți arhiviști provoacă autoritate. RVNG Intl, casa de discuri ce i-a lansat albumul de debut, Parcel, observă că practicile de arhivare ale lui Velarde evocă spațiile solitare în care colecțiile de obiecte transcendentale sunt suspendate.

Procesul lui Melanie, în egală măsură panoramic și microscopic, îmbrățișează metodologia înregistrării, dar permite documentației să se dezintegreze. Ascultă lumea cu bunăvoință, cartează terenuri neiertătoare, embleme abandonate ale progresului, și întâlniri ale hazardului ca povești pe care ni le amintim fără să le fi trăit.

Melanie Velarde este o artistă ce activează în Berlin, cu o formare în muzică experimentală și artă contemporană, pe care o folosește ca mediu pentru a-și explora pasiunea pentru field recordings. cu o istorie în muzica experimentală și artă contemporană, prin care și-a explorat pasiunea pentru field recordings. Captează stări melancolice și rămășițele lor fizice prin forme variate de media. Concertul va fi transmis live pe pagina de facebook The Attic.

Avadhut Kasinadhuni & Anne-Marie Ene

Duminică, 24 iunie, în foișorul din centrul orașului-stațiune Slănic-Moldova, va avea loc un concert inedit de muzică clasică indiană.

Kasinadhuni Avadhut este un tânăr muzician student la Universitatea Națională de Muzică București, unde studiază vioara. Cântă, de asemenea, la instrumentul indian de percuție – tabla – pe care l-a învățat de la Guru Kamal Kant.

Anne-Marie Ene este licențiată a Facultății de Interpretare Muzicală (vioară) din cadrul Universității Naționale de Muzica din București (1995), a Trinity College London si a Gandharva Mahavidyalaya din New Delhi. A fost concertmaistru al Delhi Symphony Orchestra (2002-2003), profesor la British School din New Delhi (2001-2006). A susținut recitaluri și concerte în România, Bulgaria, Italia, India, Franța, Germania, Serbia. În prezent, este artist instrumentist al Orchestrei de Camera Radio (unde frecvent ocupă poziția de concertmaistru) și colaborator al Filarmonicii „George Enescu”.

Sașa Liviu Stoianovici & Dan Michiu

Sâmbătă, 23 iunie, în sala de concerte a salinei Târgu Ocna, muzicienii români Sașa-Liviu Stoianovici și Dan Michiu vor susține un concert de muzică experimentală, folosind o suită de instrumente diferite. Sașa-Liviu Stoianovici include în practica lui artistică diverse medii – sunet, video, hrană, instrumente muzicale tradiționale, elemente de origine animală. Instalațiile sale devin puncte de interferență între obiectele arhaice țărănești și noile tehnologii. Culege folclor și cercetează muzica și meșteșugurile tradiționale aflate pe cale de dispariție. Mixează mămăligă și sunete, într-o continuă căutare a semnificațiilor unor gesturi cotidiene, banalizate de generații. A concertat și performat artistic pe scenele festivalurilor AvantgardeFestival Schiphorst, Balkanik Festival, a expus în cadrul unor expoziții ca In The Light of Utopia, 2011, ICR Londra, Absurdul în artele vizuale – Omagiu lui Eugen Ionescu, ICR Budapesta, 2009. Fondator al grupurilor Nu & Apa Neagră și Balkan Taksim.

Dan Michiu, grafician si muzician experimental, opereaza tape label-ul Beach Buddies Records. Colaborator frecvent in scena experimentala bucuresteana, este membru activ in grupurile Abator Industries, Jah Cuzzi, Fake Bantame
Concertul va fi transmis live pe pagina de facebook The Attic.

Programul complet al rezidenței The Attic InContext:

Joi, 21 Iunie / Thursday, June 21st:

Cazinou / The old Casino

12:00 – atelier de familiarizare și improvizație pentru ansamblu / improv and familiarization
13:00 – workshop de artă vizuală din materiale reciclate coordonat de / visual art workshop from recycled materials by Megan Dominey & Alexandru Grigore
18:00 – Călătoria lui Pp”dada”: Mumbai – Ahmedabad – Paris – Detroit – Stillwater – Mumbai. De la Tristan Tzara la John Cage
20:00 – Proiecție film / film screening – tba
22:30 – The Attic Soundsystem: Balearic Goth, Dokia

Vineri, 22 Iunie / Friday, June 22nd:

Salina Târgu Ocna / Târgu Ocna salt mine
12:00 – studiu muzical + improvizație / musical study and improv
Mofeta / Fumerole
13:00 – workshop de sunet condus de / sound workshop by Sillyconductor + workshop de artă vizuală din materiale reciclate coordonat de / visual art workshop from recycled materials by Megan Dominey & Alexandru Grigore
Platforma Sonda 2 / Well 2 platform
21:00 – Somnoroase Păsărele
22:00 – Sillyconductor
23:00 – Orbita Lacustra
01:00 – Houschyar
02:00 – The Attic Soundsystem: Somebody’s Daughters, Duo Mercur

Sâmbătă, 23 Iunie / Saturday, June 23rd:

Salina Târgu Ocna / Târgu Ocna salt mine
13:30 – Stimmung
14:00 – Mitoș Micleușanu
14:40 – Melanie Velarde
15:40 – Sașa Liviu Stoianovici & Dan Michiu
16:50 – KHAYAL: Stefan Fraunberger attunes Călin Torsan, Bogdana Dima, Diana Miron, Laurențiu Coțac, Sian Brie
Platforma Sonda 2 / Well 2 platform
21:00 – Multumult
22:00 – PARADAIZ SNDSSTM: Bollywood Special
00:00 – Australopitecus Oltensis
01:00 – Corp pres. Chlorys b2b von Bülove
03:00 – The Attic Soundsystem: Dragoş Rusu, Stutz

Duminică, 24 Iunie / Sunday, June 24th:

Foișor / Pavillion
17:00 – Kasinadhuni Avadhut & Ene Annemarie
18:00 – Miron Ghiu
Terasa Hotel Perla / Rooftop Hotel Perla
19:30 – private dinner party w/ Bogman, Andrei C.
Vă reamintim că vineri, 22 iunie, între orele 16.00 – 20.00, pe Terasa Cazinou din Slănic-Moldova are loc vernisajul expoziției finale ,,Sub cerul liber”, ce prezintă lucrările realizate pe durata rezidenței artiștilor din India și România, plus o secțiune de muzeu temporar constituită din lucrările artiștilordin Brazilia, pe care aceștia le-au produs la prima ediție din 2017.

Sursa: www.electronicbeats.net, www.scena9.ro, www.incontextart.ro Romulus-Dan BUSNEA

De citit!

Tânăr reținut pentru tâlhărie în orașul Comănești

La data de 29 martie a.c., sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Moinești, polițiștii din cadrul Poliției orașului Comănești au pus în aplicare 3 mandate de percheziție domiciliară într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunii de tâlhărie. Un tânăr...

Bărbat din Onești amendat de două ori în aceeași zi pentru depășirea limitelor de viteză

În data de 30 martie a.c., în jurul orei 08:30, un echipaj de poliție din cadrul Biroului Rutier Onești a depistat un conducător auto în vârstă de 44 de ani, pe Calea Brașovului din localitate, în timp ce conducea...

Traficant de droguri prins în flagrant

Polițiștii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bacău, în colaborare strânsă cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Bacău, au desfășurat o operațiune de amploare ce a condus la documentarea activității infracționale a trei persoane implicate în traficul...