luni 20 mai 2024

.

Câteva sfaturi înțelepte pentru...

Deși este foarte obișnuit ca fetele - și băieții - să-și găurească urechile,...

Reacția unei fetițe ieșite...

Cele două săptămâni petrecute de Alessia, alături de părinți, într-un centru de carantină...

Viața în stil minimalist....

Multă lume are impresia că a locui într-o garsonieră este o plăcere rezervată...

Sacrificii pentru frumusețe. Avantajele...

Faci ce vrei, dar știi ce faci? Vorba asta e importantă mai mult...
AcasăOrasul,,Sub cerul liber”,...

,,Sub cerul liber”, la Slănic-Moldova (6)

După o lună plină de explorări, lucru intens, idei și colaborări noi, ediția a 2-a a rezidenței In Context/Slănic-Moldova ajunge la final. Vă așteptăm să vedeți lucrările create de cei opt artiști pe durata rezidenței (Terasa Cazinou, vineri, 22 iunie, cu începere de la ora 16.00), precum și concertele pregătite de ,,The Attic” special pentru ediția din acest an.
Un weekend cu muzică, film, fotografie, performance, sculptură și instalație ,,Sub cerul liber”, împreună cu artiști români, indieni și europeni!

Platforma online ,,The Attic” organizează între 21 – 24 iunie 2018, în cadrul programului de rezidență artistică ,,InContext” din Slănic Moldova, un festival ce își propune deschiderea unui dialog, dintr-o perspectiva etnomuzicologică și ecologică, între muzica indiană și prezentul context natural și local.

Rezidența ,,The Attic” constă în crearea unui ansamblu format din muzicieni contemporani români și vestici, care timp de patru zile vor experimenta sonor interculturalitatea, precum și interacțiunea metabolică dintre om și natură. Muzicienii participanți vor explora diverse moduri de abordare a muzicii indiene, atât clasice cât și contemporane, cu diferite instrumente. Spațiul proiectului devine în sine o resursă de dialog și fuziune, rezidența materializându-se la final într-un concert în salina Târgu-Ocna, ce va fi precedat de trei acte diferite de improvizație.

O alta componentă a rezidenței o constituie seria de concerte sub cerul liber dar și în câteva locuri de referință din Slănic, susținute de artiști români, vestici și indieni, precum și o serie de performance-uri, DJ set-uri și workshop-uri cu copii din zona Slănic-Moldova, ce urmăresc să examineze relația sunetului cu natura precum și urmele omului pe Pământ.
Rezidența crează un context favorabil procesului de interculturalitate în prezentul erei antropocene. Omul și acțiunile sale au devenit un agent transformator în procesele geologice, în schimbările climatice și în ecosisteme, iar muzica generează un spațiu senzorial de testare și percepție a acestor transformări.

,,The Attic” este o revistă online de muzică și o platformă culturală care se concentrează pe o gamă largă de genuri muzicale, investigând diferite culturi din întreaga lume.
Site-ul explorează experiența empirică a audiției prin diferiți colaboratori, prin reportaje, articole și interviuri cu diferiți artiști, compozitori și ansambluri, recenzii de muzică și podcast-uri audio.

Abordarea muzicii nu este delimitată prin gen, stil, timp sau spațiu, ci recunoaște importanța și relevanța acesteia. ,,The Attic” chestionează totul și încearcă să caute esența a ceea ce consideră că este valoros, atemporal, și care continuă să rezoneze, indiferent de epoca în care se plasează.

,,The Attic” operează în birouri nomade în diferite părți ale lumii, cu baze permanente în București, România (editorial / evenimente) și Oslo, Norvegia (tehnic / editorial).
Joi, 21 iunie, pe Terasa Cazinou din Slănic-Moldova, a avut loc un foarte interesant expozeu pe teme de poezie, muzică și arte plastice ,,De la Tristan Tzara la John Cage”, susținut de Prabodh Parik*, traducerea fiind asigurată de curatorul și criticul de artă Simona Nastac (vezi foto).

Cu acest prilej, artistul indian a expus și o serie de lucrări grafice și picturi, inspirate din ,,Lumea DADA”.

* Prabodh Parik a studiat filozofia la Universitatea din Bombay și Universitatea din Oklahoma. Din 1974 până în 2005 a predat filozofia la Colegiul Mithibai din Bombay, de unde s-a retras ca decan al catedrei de filozofie. A fost bursier Charles Wallace la Universitatea din Liverpool, cu o cercetare despre Wittgenstein și budism. În 1999, a primit o bursă la Universitatea Sorbonne în Paris. În prezent predă la Facultatea de Artă, Literatură și Cultură Internațională la Școala de Film Whistling Woods din Mumbai. Scrie în Gujarati, conversează cu John Cage, Simone Weil, Osip Mandelstam și Gandhi ca mod de viață și ascultă mai tot timpul jazz și Ravindra Sangeet. În 1963 i-a citit pentru prima oară pe Tristan Tzara și Eugene Ionesco, care au devenit prietenii lui de-o viață din România.

Programul complet al rezidenței InContext și al concertelor The Attic In Context, precum și biografiile tuturor artiștilor participanți se găsesc la: www.incontext.art.
Sursa: http://www.incontext.art/edition/10/incontext-music, www.incontext.art

Text adaptat, actualizat și completat de Romulus-Dan BUSNEA
Foto: Romulus-Dan BUSNEA

De citit!

Traficant de droguri prins în flagrant

Polițiștii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bacău, în colaborare strânsă cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Bacău, au desfășurat o operațiune de amploare ce a condus la documentarea activității infracționale a trei persoane implicate în traficul...

Cum să alegi între “Creditul până la salariu” și “Creditul instant pe card”: Ghidul complet

În lumea financiară din ziua de azi, opțiunile de împrumut sunt variate și adaptate la nevoile individuale ale fiecăruia. Două dintre cele mai populare forme de credit sunt "Creditul până la salariu" și "Creditul instant pe card". Fiecare dintre...

Stagiu de pregătire de autoapărare pentru jandarmii celor două unități din Bacău

Timp de o săptămână, jandarmii din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Bacău și ai Grupării de Jandarmi Mobile Bacău au participat la un stagiu de autoapărare cu instructori ai Centrului de Autoapărare din cadrul Clubului Sportiv Dinamo București.Activitățile s-au...