Într-o atmosferă relaxantă și plină de bună dispoziție, duminică, 24 iunie, s-a încheiat ediția a doua a rezidenței internaționale de creație ,,In Context”, proiect menit să revitalizeze potențialul geografic și turistic al stațiunii Slănic-Moldova, să redinamizeze social și cultural orașul prin schimburi artistice de durată, prin suscitarea interesului comunității locale pentru arta contemporană și prin dezvoltarea creativității în școlile din regiune, participante în activitățile programului.
Acțiunile derulate timp de o lună ,,Sub cerul liber” (tema acestei ediții) au fost destinate să recreeze contactul nemediat dintre om și natură, pierdut odată cu modernizarea vieții și urbanizarea, scopul principal fiind acela de familiarizare cu ideea de artă contemporană și înțelegerea rezidenței ,,In Context”, ca o continuare prin interpretare a mediului natural și cultural al zonei.
În premieră, ediția de anul acesta a inclus și o colaborare cu ,,The Attic”, o platforma internațională de muzică plină de tehnici inovatoare, care și-a propus și a reușit să inițieze un dialog între muzica indiană și contextul local dintr-o perspectivă etnomuzicologică și ecologică.
Între 21 – 25 iunie, muzicieni contemporani români, indieni și vestici au experimentat sonor interculturalitatea și interacțiunea dintre om și natură, acțiunea materializându-se la final într-o serie de concerte susținute în Slănic-Moldova, dar și în mina de sare din Târgu-Ocna. Pe lângă acestea, pe parcursul ediției s-au mai desfășurat performance-uri, DJ set-uri și workshop-uri cu copii din zona Slănic-Moldova, toate acestea urmărind să examineze relația sunetului cu natura precum și urmele omului pe Pământ.
Vernisajul expoziției ,,Sub cerul liber”, care a avut loc vineri, 22 iunie, s-a bucurat de o mare atenție și receptivitate din partea vizitatorilor, iar lucrările prezentate de artiștii din India și România au fost unele foarte interesante, conceptuale, experimentale, pline de profunzime, care explorează teritoriul foarte hibrid și nebulos, de intersecție între artă, filosofie, știință, chiar politică și natura înconjurătoare. În fapt, teme de lucru foarte ample, fără promisiuni de răspunsuri concrete, căci în genere, astfel de lucrări sunt menite să te facă să-ți pui întrebări, să vrei să știi mai mult, să vrei să știi cine e artistul acela, ce vrea să spună el, care e povestea lui, ce bariere/limite a rupt el.
În cadrul expoziției au fost organizate discuții libere, relaxate, deloc formale, în care oamenii au pus întrebări depre ce nu au înțeles foarte bine, despre ce ar dori să știe mai mult. Pentru toți cei care s-au perindat prin expoziția care și-a deschis larg ușile în toate aceste zile au existat și interpreți, printre aceștia numărându-se artistul plastic Alina-Georgiana Teodorescu (inițiatoarea și coordonatorea proiectului) și Simona Nastac (curator, critic de artă și poet), cea care a gândit și tema rezidenței artistice din acest an.
Vom reveni cu prezentarea lucrărilor expuse și cu impresii ale vizitatorilor, artiștilor și organizatorilor.
Romulus-Dan BUSNEA